VREMENSKA PROGNOZA

Velika promjena vremena na pomolu: Stižu kiša, pljuskovi i grmljavina, u gorju moguć i snijeg

Razvedravanje će uslijediti u utorak, a stabilnije vrijeme u cijeloj zemlji očekuje se u srijedu
Ilustracija, snijeg
 Matija Djanjesic/Cropix

U Hrvatskoj će u ponedjeljak prevladavati umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U prvom dijelu dana na kopnu će biti magle, a povremene kiše već će biti na Jadranu i u predjelima uz njega. Poslijepodne će kiše biti i drugdje, a pritom lokalno može biti obilna, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju. U Dalmaciji je moguć poneki izraženi pljusak, a prema kraju dana uz pad temperature u gorju može biti i snijega.

Na sjevernom Jadranu je već ujutro moguća kiša i pljuskovi, a kiše će biti sve više u nastavku dana, javlja meteorolog Nove TV Darijo Brzoja. U središnjem dijelu zemlje će većinom biti oblačno i kišno od poslijepodneva, a zbog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra će prema kraju dana i biti i hladnije. Sredinom dana će temperatura ipak porasti pa će biti od 9 do 12 stupnjeva.

Kiša se očekuje poslijepodne i u Slavoniji i Baranji, dok će na Jadranu jako jugo okrenuti na buru. Preko dana će temperature na sjevernom Jadranu biti i do 17 stupnjeva, a zahlađenje se očekuje navečer, kada bi moglo biti i nešto snijega, javlja Brzoja.

Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se i u Dalmaciji, gdje će navečer također puhati bura.

Brza i intenzivna promjena vremena očekuje se danas i u Istri. Istramet javlja da su u kratkom vremenskom roku moguće obilne oborine i da bi lokalno moglo pasti i 80 mm kiše. Zbog toga je izdan i visoki narančasti stupanj meteorološkog upozorenja. Smirivanje vremena se i u Istri očekuje od utorka.

Razvedravanje i na kopnu se očekuje u utorak, a sutra bi kiše moglo biti još na istoku zemlje. Stabilnije vrijeme u cijeloj zemlji očekuje se u srijedu, no u četvrtak bi se opet mogla pojaviti dugotrajna magla, uz sve niže temperature blizu nuli, posebice jutarnje. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže da će nakon razvedravanja u utorak, do kraja tjedna uslijediti novo naoblačenje.

Jaka bura na moru također će oslabjeti u srijedu. U Dalmaciji će se od utorka razvedriti, bura će oslabjeti, a jutra će biti svježija. Tijekom dana nakon razvedravanja sredinom tjedna temperature će biti ugodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:37