SVE ZA TURISTE

Velika reportaža AP-a iz Hrvatske: ‘Sve je otvoreno, sve je opušteno. Ma kakve mjere i maske...‘

Pišu kako je na listi prioriteta za cijepljenje oko 80.000 turističkih djelatnika te da će biti raspoloživi punktovi za PCR testiranje
Plaža na Žnjanu
 Tom Dubravec/Cropix

Ležaljke su na suncu, kafići na plaži rade, divlja glazba šiba iz zvučnika. Hoteli i restorani pozdravljaju posjetitelje u nadi da će uspješno započeti ljetnu turističku sezonu nakon godine dana lockdowna i brojnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa, piše Associated Press u velikoj reportaži o Hrvatskoj.

Ističu kako Hrvatska širokih ruku dočekuje strane turiste na svojoj predivnoj jadranskoj obali te je jedna od prvih europskih država koje su ukinula većinu epidemioloških mjera. Podsjećaju pak da mogućnosti putovanja u Hrvatsku ovise o pravilima koje vrijede u svakoj zemlji.

U Istri je sve opušteno. Najsjeverniji dio jadranske obale poznat je o šljunčanim plažama gustim borovim šumama, vinu i gastronomskim delicijama poput tartufa, maslinova ulja, kozjeg sira i pršuta. Malo ljudi nosi maske na ulicama ili u restoranima u slikovitom Rovinju. U restoranima se baš ne poštuju previše ograničenja o dopuštenoj udaljenosti među stolovima, ističe se.

- Ljudima je dosta zatvaranja. Kad imaš čašu vina i pogled na more, ništa ti drugo ne treba, izjavio je Nikola Sandić, konobar u restoranu s ribljim plodovima smještenom na samoj obali.

U reportaži ističu da broj novozaraženih u Hrvatskoj opada te da se nakon sporog početka ubrzava postupak cijepljenja. Dužnosnici predviđaju da će do sredine ljeta biti u potpunosti cijepljeno 50 posto populacije.

Napominju da je Hrvatska članica EU-a i popularna turistička destinacija na europskom kontinentu koja dopušta ulazak u zemlju turistima iz Sjedinjenih Država i većine zemalja Europe ako imaju potvrdu o cijepljenju, dokaz o negativnom testu ili da su preboljeli covid.

Hrvatski turistički dužnosnici očekuju mnoštvo američkih turista, koji će biti pošteđeni presjedanja kada krenu izravni letovi Iz New Yorka za Dubrovnik.

Prenose riječi ministrice turizma Nikoline Brnjac koja je izjavila kako Hrvatska primjenjuje stroge zdravstvene mjere kako bi spriječila ponavljanje prošle godine kada su posjetitelji ignorirali mjere o socijalnom distanciranju na plažama i u kafićima te je turistička sezona naprasno prekinula zbog naglog porasta broja zaraženih.

Napominju kako je na listi prioriteta za cijepljenje oko 80.000 turističkih djelatnika te da će nekoliko punktova za PCR testiranje biti raspoloživo turistima.

- Naša je dužnosti osigurati sve preduvjete za sigurno i udobno putovanje, kao i predvidljivo planiranje odmora. U tom smislu, Hrvatska je među prvima, ako ne i prva, europska destinacija koja već primjenjuje šire kriterije za turističke posjete, iste one koje bi se uskoro trebali primjenjivati u EU, rekla je.

image
Kostrena
Matija Djanjesic/Cropix

AP podsjeća da Hrvatska uvelike ovisi o turizmu jer oko 20% prihoda dolazi od stranih posjetitelja preko ljeta. Popularne destinacije na Jadranu poput Rovinja ili Dubrovnika gotovo u potpunosti ovise o turistima.

Goran Pavlović, direktor turističke zajednice Opatije, izjavio je da je Hrvatska spremna ali da će uspjeh turističke sezone ovisiti najviše o ograničenjima u drugim zemljama, osobito ako putnici moraju u karantenu kada se vrate doma.

- Zbog pandemije će ova godina definitivno biti izazovna, rekao je.

Za mišljenje su upitali i turističku djelatnicu koja je optimistična.

- Napokon želimo vidjeti osmijeh na licima gostiju bez zaštitnih maski, rekla je Maja Segon, recepcionistica u hotelu Savoy u Opatiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:47