(NE)OČEKIVANI REZULTATI

VELIKA REPORTAŽA IZ IMOTSKE KRAJINE Što im se to dogodilo na izborima, čime im se Plenković zamjerio? 'Nismo mi okrenuli leđa HDZ-u, nego HDZ nama'

 
Zagvozd i Andrej Plenković
 Nikola Vilić / Goran Mehkek / CROPIX

Već dvije noći HDZ-ovci diljem zemlje ne spavaju. Kopali su jamu drugima i sada su sami u nju upali. Pa se, poput djeteta krvavih koljena, tješe da ih ništa ne boli. Mo'š mislit, piše Slobodna Dalmacija.

Izgubili su već dobivene izbore. Okej, nismo polupali lončiće, znamo tko je relativni pobjednik izbora i čiji su kandidati skupili najveći broj glasova, no atmosfera u HDZ-u je poražavajuća. Barem u onome dijelu HDZ-a koji bespogovorno podržava Andreja Plenkovića.

Zastave su im na pola koplja. Breca zvono na Trgu žrtava fašizma. Umrla je politika predsjednika stranke. Oplakuju se njegove europejske namjere.

Molimo biti oprošteni od kućnoga žalovanja, a umjesto vijenaca dajte priloge u dobrotvorne svrhe, najbolje na račun Sunčane Glavak, da joj se nadoknadi propuštena zarada iznenadnim ispadanjem s popisa putnika za Bruxelles.

Tko zna, da je u nedjelju sudio Ivan Bebek, možda bi rezultat bio i drugačiji, možda bi se HDZ iz ofsajda uspio i dobaciti do petoga mandata, jer malo im je falilo, desetak centimetara, ne više, no narod je ipak puno stroži sudac. Ne nudi taj popust ni najmilijima. A do prošle nedjelje teško da im je od HDZ-a bilo milijega.

U Imotskoj krajini pogotovo. Da, na pravome smo mjestu, jer nema boljeg načina da pokažemo što se zapravo dogodilo i što se događa Hrvatskoj nego da proučimo brojke koje je HDZ-ova lista na izborima za Europski parlament osvojila ispod kamena na kojemu se od stoljeća sedmog ista povijest piše.

Što više desno, to bolje

Kad se onomad, za Jugoslavije, u Imotskome snimao neki partizanski film, redatelj je tražio statiste za uloge ustaša. I skupilo se svijeta, a jedan iz gomile diže ruku i upita redatelja: "Hoćete li nam vi dati uniforme ili da mi donesemo svoje?"

Naravno, ovo je vic. Jer, nisu se za Jugoslavije u Imotskome snimali partizanski filmovi, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan grad i osam općina čine krajinu od koje, uglas će vam u svih devet reći, hrvatskije nema. A s obzirom da je HDZ "stvorio državu" - kako u svakoj prilici vole konkurenciji nabiti na nos, evo čak i mali Karlo Ressler, prvi zdesna Tuđmanu - tako je sasvim prirodno da HDZ u Imotskoj krajini osvaja veliku većinu glasova. I da ono malo što ih ostane pogrebu još desnije stranke. Što više desno, to bolje.

- Izbori za EU parlament zorno su pokazali da se stanje mijenja - kaže nam Ivica Kukavica, povjerenik stranke Neovisni za Hrvatsku.

Nije Kukavica, naravno, mislio da se stanje mijenja u njegovoj krajini, nego u HDZ-u. Uostalom, dobro je to sažeo jedan drugi Imoćanin: "Nismo mi okrenuli leđa HDZ-u, nego HDZ nama."

O čemu govorimo? Pa o tome da je HDZ na svom terenu, u svojoj vjekovnoj utvrdi, tamo gdje je sve po njihovu, pretrpio ozbiljne gubitke. I to od svojih. Još većih Hrvata negoli su sami.

- HDZ ne može više komotno raditi što ga je volja, mi mu pušemo za vratom - klikće Kukavica.

Zna se, veli, tko je sada druga "ozbiljna politička opcija". I to ne samo u Imotskome. A ovo je, dodaje, samo početak.

- Svima mora biti jasno da dolaze novi ljudi s novim idejama - zaključuje Kukavica.

Ni bolnica nije pomogla

E sad, koje su to "druge ideje" u kraju koji počiva na samo jednoj ideji, ostavit ćemo Plenkoviću na razmišljanje. Pozabavit ćemo se za to vrijeme činjenicama. Užasavajućima po "stožernu stranku".

Na primjer, Zagvozd. Andrej Plenković u Zagvozdu je prije niti deset dana otvorio dnevnu bolnicu. Tog 21. svibnja s njime su pod Bijakovu došli i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar uprave Lovre Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Nisu pomogli. Ovog 26. svibnja HDZ je u općini Zagvozd osvojio 52,55 posto glasova. Na prošlim europskim izborima bili su na 66,42 posto.

U Cisti Provo su pali čak za 26 posto! U Runovićima za 22 posto! I ne samo to, u Runovićima su spali na tek 35 posto ukupne podrške birača, a u Podbablju čak i ispod 35 posto!

Hoćete još uskličnika? Evo vam jedan: U Lovreću, a tamo djeca u školi prvo nauče pisati slovo H - pa D, pa Z - došli su sa 71 posto, koliko su imali 2014. godine, na 42!

- Ne treba im se izvlačiti na malu izlaznost - veli Kukavica.

I u pravu je, jer je izlaznost prije pet godina bila još manja. Samo što je tada HDZ bio drukčiji. S drukčijim predsjednikom.

Čvrsta imotska desnica

Bilo je to vrijeme kad je Kolinda Grabar-Kitarović kao friško izabrana HDZ-ova predsjednica u Studencima dočekana kao Gospa. Bacali su joj se pod noge i kleli na vječnu vjernost.

A da im se sada Bruna Esih ukaže, mnogi bi sve isto ponovili.

- Za nekoga su ovo možda i iznenađujući rezultati, posebno kad govorimo o potpori birača novim desnim strankama, no ja ne sumnjam u pobjedu HDZ-a na nekim drugim izborima, posebno predsjedničkim i parlamentarnim, samo što trebamo još više raditi i ostvariti obećano biračima - riječi su Miroslava Karoglana, načelnika općine Zmijavci.

Ovaj HDZ-ovac ne bježi od istine.

- Istina da je izlaznost mala, istina je i da je dosta naših suseljana izvan Zmijavaca, ali ipak treba sjesti i proanalizirati izborne rezultate, i to sve redom, od državne do općinske razine - tvrdi Karoglan.

Čvrsta je imotska desnica. A to što je i SDP dobro prošao na ovim izborima, iznenađujuće dobro, uopće je ne dira. To su tri slova koja se uče tek u srednjoj školi.

Da su Neovisni za Hrvatsku i Suverenisti zajedno išli na izbore, dali bi, međutim, HDZ-u papra. Pod prvim bijelim poljem mnogi bi se stisli. Da im bude toplije u ove neobično hladne dane.

HDZ na europskim izborima, 2019. vs. 2014.

​Imotski: 41,17 posto - 59,19 posto

Cista Provo: 52,30 posto - 78,24 posto

Lokvičići: 65,23 posto - 71,31 posto

Lovreć: 42,30 posto - 70,94 posto

Podbablje: 34,22 posto - 41,75 posto

Proložac: 51,54 posto - 59,45 posto

Runovići: 35,33 posto - 57,22 posto

Zagvozd: 52,55 posto - 66,42 posto

Zmijavci: 37,64 - 54,34

Lokvičići osvjetlali obraz

Tek u općini Lokvičići stanje je donekle normalno što se tiče HDZ-a.

- Jest, rekao bih da je u nas stanje kako smo ga i očekivali. Rezultat je to vidljivog ulaganja države i ove Vlade u poboljšanje infrastrukture u samoj općini.

No, ne vidim neka iznenađenja ni u Imotskoj krajini s obzirom na malu izlaznost birača. Smatram da će parlamentarni i predsjednički izbori, a da ne govorimo o lokalnima, stvari dovesti na svoje mjesto - kaže Branko Knezović, HDZ-ov načelnik Lokvičića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 10:01