ZARADA ZBOG SKUPLJIH CESTARINA VEĆA

VELIKA USPOREDBA OTKRILA: TURISTI POČELI IZBJEGAVATI NAŠE AUTOCESTE TIJEKOM UDARNIH VIKENDA Promet u padu, u odnosu na 2016. bilo je 20.000 auta manje

 
 CROPIX

Iako su ogromne gužve i kolone obilježile protekli vikend na autocestama, ovog vikenda se autocestama i mostom Krk provezlo manje vozila nego istog vikenda prošle godine.

Naime, od petka do nedjelje svim autocestama i mostom Krk prošlo je 1,294.414 vozila, što je za 19.725 vozila manje negoli istog vikenda prošle godine. Najveći pad prometa bilježi se na autocesti Zagreb - Macelj kojom je prošlog vikenda prošlo 113.628 vozila, odnosno 8,3 posto manje nego istog vikenda 2016. godine.

Granične kontrole

Pad prometa na ovoj prometnici događa se kontinuirano nekoliko posljednjih vikenda. Primjerice, za vikend 21.-23. srpnja pad prometa je bio nešto veći od 2 posto. Prema dostupnim podacima, pad prometa je na svim dionicama autocesta koje vode prema granici Hrvatske i Slovenije. Osim na autocesti Zagreb - Macelj, prošlog vikenda pad prometa je zabilježen i na autocesti Rupe - Rijeka za 4 posto, kao i na dionici autoceste Bregana - Zagreb, gdje se manji promet u usporedbi s prošlim ljetnim vikendima bilježi već dulje vrijeme.

Naši nam sugovornici tvrde kako je pad prometa na ovim autocestama posljedica bojazni stranih turista da će zbog uvođenja strožih kontrola slovenske policije na graničnim prijelazima morati čekati u kolonama na ulazu u Hrvatsku pa radije biraju manje granične prijelaze. Bez obzira na to što je u međuvremenu postignut dogovor između Hrvatske i Slovenije o režimu na graničnim prijelazima, strani turisti ipak iz opreza radije odlaze na manje prijelaze.

Osim na gore navedenim autocestama, ovog vikenda neznatan pad prometa zabilježen je na mostu Krk. Osim zbog straha od gužvi na velikim graničnim prijelazima, podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu došlo i do raspodjele prometa tijekom cijelog tjedna te se veći promet bilježi tijekom tjedna.

Kritični dani

Podaci o prometu tijekom ovogodišnjeg srpnja u odnosu na prošlogodišnji, dostupni su nam samo za dionice kojima upravlja tvrtka autocesta Rijeka - Zagreb. Na njihovim autocestama ovog srpnja promet je veći 4,1 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Iako je ovog vikenda porast prometa na autocestama kojima upravljavlja ARZ 0,3 posto, a na autocestama HAC-a tek 0,05, prihodi od cestarina su zahvaljujući ljetnoj skupljoj tarifi znatno veći negoli prošle godine. Tako je ARZ ovog vikenda uprihodio 17,9 milijuna kuna ili 11,9 posto više, a HAC 35,1 posto, odnosno 13 posto više nego istog vikenda prošle godine.

Na velike prometne gužve u kolovozu jučer su upozorili iz Hrvatskog autokluba. U HAK-u tijekom kolovoza vrlo gust promet uz zastoje očekuje se 5., 6., 12., 13., 19. i 26. kolovoza. Pojačan do gust promet u kolovozu bi trebao biti svaki ponedjeljak i petak do 15. kolovoza, uključujući Veliku Gospu, a nakon toga svaki petak, nedjelju i ponedjeljak, do ponedjeljka 28. kolovoza, kada bi se prvi dan u tjednu trebao prebaciti u režim umjerenog do pojačanog prometa. Kroz cijeli kolovoz utorak i srijeda idealni su dani za putovanje jer se tada gužve ne očekuju. Iznimka su samo utorak i srijeda 15. i 16. kolovoza kada se zbog blagdana očekuje pojačan do gust odnosno umjeren do pojačan promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:36