U SRCU PERISTILA

Velika vjerska procesija u Splitu: ‘Boga bismo trebali staviti u središte svojih planova‘

Posebno je važna sloga u ovim zahtjevnim vremenima, poručio je vjernicima nadbiskup Marin Barišić
procesija u Splitu
 Bozidar Vukicevic/CROPIX

U večernjim satima srijede, u srcu Peristila, u prvostolnici Svetog Dujma, nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje, a prisutnost vjernika mogla se opisati terminom “ljudski mravinjak“, naravno uz propisanu distancu i zaštitne maske, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon mise upriličena je procesija u kojoj su sudjelovali msgr. Marin Barišić, svećenici i brojni kršćani koji su upaljenih svijeća koračali do crkve Svetog Duha gdje je izložen Presveti Oltarski Sakrament. Obraćajući se vjernicima nadbiskup Barišić govorio je o važnosti molitve i povezivanja s Isusom Kristom.

image
procesija u Splitu
Bozidar Vukicevic/CROPIX
image
nadbiskup Marin Barišić
Bozidar Vukicevic/CROPIX

- Ne samo sada, ne samo tijekom dana, već 24 sata moramo biti svjesni da je Bog s nama i da bismo ga trebali staviti u središte svojih planova, svojih poteškoća i svoga života. Potrebno je reći: 'Gospodine, ja sam se udaljio od tebe, ali molim te da se ti približiš meni - rekao je u uvodnom dijelu svečanosti msgr. Barišić i zahvalio na kvalitetnoj organizaciji ovog misnog događaja.

U prigodi početka euharistijskog klanjanja u ponedjeljak se nadbiskup Barišić sastao s o. Justom Lofeudom, članom francuske družbe Misionari koji je pronašao oko 500 klanjatelja te oko 30 koordinatora inicijative danonoćnog klanjanja. On godinama djeluje kao misionar Euharistije u različitim europskim zemljama, a u Hrvatsku je navraćao više puta te je u Dubrovniku već uspio uspostaviti trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

image
procesija u Splitu
Bozidar Vukicevic/CROPIX
image
procesija u Splitu
Bozidar Vukicevic/CROPIX

U obraćanju nakon svečane propovijedi osvrnuo se na važnu ulogu Majke Marije u životima kršćana.

- Danas je blagdan Gospe od Ružarija, majke koja je duboko povezana sa svojim sinom i tu je za nas radi našega spasenja. Želimo je okruniti titulom kraljice jer je rodila Spasitelja. Također, istaknuo bih da je svima potreban Duh Sveti da nas na ovaj način pripremi za susret s Gospodinom i da nam da duhovne upute kako doći do Oca Nebeskoga - rekao je nadbiskup i naglasio kako je posebno važna sloga u ovim zahtjevnim vremenima, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon procesije, u Crkvi Svetog Duha i mladi i stari poklonili su se pred Presvetim i još više rasplamsali i onako gorući plamen ufanja, nade i ljubavi.

image
procesija u Splitu
Bozidar Vukicevic/CROPIX
image
procesija u Splitu
Bozidar Vukicevic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:58