POTVRDILA EUROPSKA KOMISIJA

VELIKE MULTINACIONALKE ŽELE PREDUHITRITI ZAKON, IZJEDNAČAVAJU KVALITETU PROIZVODA 'U Njemačkoj će kvalitetu Nutelle smanjiti na razinu hrvatske'

 Eric Gaillard / REUTERS

HIPP, Ferrero i Bahlsen, tri velike multinacionalne kompanije odlučile su i prije nego što im je to moglo biti zakonski naloženo izjednačiti kvalitetu svojih proizvoda svugdje u Europskoj uniji. Potvrdila je to Europska komisija, odnosno Vera Jourova, povjerenica za zaštitu potrošača.

Time su ove tri kompanije odlučile preduhitriti skore zakonske promjene ne kojima radi i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane. HIPP se primjerice na to obvezao već nakon objave rezultata istraživanja koje je Borzan provela uspoređujući iste proizvode kupljene u Hrvatskoj i Njemačkoj i kada su analize pokazale da je testirana dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj.

- Komisija je navela i da se Ferrero obvezao izjednačiti kvalitetu Nutelle u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednaka. Sada su ušli u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni, kazala je Borzan.

Njezino je istraživanje, inače, pokazalo da Nutella koja se prodaje u Hrvatskoj sadrži sirutku u prahu, koja je jeftinija sirovina, i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Također je primijećena značajna razlika u boji, konzistenciji, mirisu i okusu proizvoda. Onaj koji je kupljen u Hrvatskoj bio je slađi, gušći i aromatičniji na kakao dok je proizvod iz Njemačke tamniji, aromatičniji na lješnjak i maziviji.

- Bahlsen, njemačka kompanija koja proizvodi vafle i kekse, se obvezao da će u svim svojim proizvodima koji se zovu “keksi s maslacem” koristiti isključio maslac, a ne kao dosad, kazala je Borzan pozvavši i druge proizvođače da se povedu za primjerom ove tri kompanije „a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16