PREMIJER U SISKU

‘Velike su količine hrane u Petrinji skuhane. Cijeli je proces konsolidiran, čvrst i ide dobro‘

Predsjednik Vlade nazočio je trenutku skidanja kape i dijela tornja sisačke katedrale oštećene u potresu
Andrej Plenković u Sisku / Arhiva
 
 Marko Todorov/Cropix

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas potresom pogođeni Sisak i nazočio trenutku uklanjanja kape zvonika i dijela tornja sisačke katedrale.

Dok je kapa zvonika "putovala" prema tlu na posebnom kranu, Plenković se obratio novinarima.

- Za sada imamo potrebu za oko 1000 kontejnera i mobilnih kućica. To je preliminarni broj, ako bude potrebno naručit ćemo i više jer to je najbitnije - kazao je premijer.

Na pitanje o prehrani na pogođenom području rekao je da svi rade od prvog dana.

- Što se tiče hrane u Petrinji, zahvaljujem svima koji su nesebično došli i organizirali te priručne kuhinje, dali svoj trud da doprinesu. Velike su količine hrane skuhane, dolazile su od Crvenog križa, Robnih zaliha. Cijeli je proces konsolidiran, čvrst i ide dobro. Najvažnije je da budemo svjesni da su ljudi ovdje u strahu. Da nije bilo ovog jakog potresa prije i za ovaj jučerašnji od 4.5 bi rekli da je strašan. Broj podrhtavanja nadilazi sva naša iskustva, imam 50 godina, ne mogu se sjeitti ni da sam čitao o tome. Nastojimo učiniti sve za naše sugrađane - rekao je Plenković.

Otkrio je da će uskoro biti raspisan natječaj za obnovu kulturne baštine u Zagrebu.

- To su zgrade škola, institucija, bolnice, ali raspisat ćemo i natječaj za obnovu prometne infrastrukture, Fond koji smo osnovali kreće u proces obnove privatnih kuća. Razmjeri šteta na javnim zgradama veći su kod javnih objekata kada su troškovi u pitanju. Sutra imamo sastanak s ministrom Horvatom koji se konzultira s ekspertima - rekao je.

Na pitanje o istrazi mogućih propusta u poslijeratnoj obnovi, Plenković je kazao kako je Vlada spremna dati svu raspoloživu dokumentaciju istražiteljima.

- Policija to treba ispitati, a pozicija Vlade je jasna, dokumentacija o obnovi postoji. Zna se tko je radio, izvodio projekte, tko je radio nadzor, svu dokumentaciju dat ćemo svim institucijama - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:36