DRŽ'TE SE HLADA

Velike vrućine na istoku Hrvatske uzele i prvu ljudsku žrtvu!?

 Goran Mehkek / CROPIX

OSIJEK – Velike vrućine koje posljednjih dana vladaju istokom Hrvatske stvaraju velike zdravstvene probleme građanima, a osobito kroničnim bolesnicima.

Osječka Hitna pomoć u četvrtak je do 15 sati zaprimila preko 100 poziva, što je više od uobičajenoga, a u baranjskom mjestu Branjin vrh preminula je žena u dobi od 76 godina. S obzirom da je riječ o ženi kojoj je pozlilo dok je radila u polju u vrijeme kada je temperatura zraka bila 32 Celzijeva stupnja, moglo bi se reći i da je riječ o prvoj ovogodišnjoj žrtvi vrućina.

- Ne možemo to tvrditi, jer je riječ o kroničnoj bolesnici i možda bi joj se to dogodilo i da nije radila u polju. No, činjenica da je bila izložena teškom fizičkom radu nije joj išla u prilog i zato apeliramo na sve građane, a osobito kronične bolesnike da se klone boravka na otvorenom po najvećim vrućinama, a osobito da se klone bilo kakvog fizičkog rada. Neka budu u kućama, kontroliraju tlak i uzimaju lijekove – rekao je dežurni liječnik u Hitnoj pomoći, dr. Milorad Mišković.

Kako smo doznali preminula žena se uspjela dokopati susjedine kuće i reći joj da se ne osjeća dobro, nakon čega je ova pozvala Hitnu, no do dolaska ekipe na teren, gospođa je preminula. Podsjetimo, u baranjskom mjestu Batina velike su kiše prije deset dana uzrokovale smrt 75-godišnje Marije Labrović, a nakon smrti 76-godišnje žene u Branjinom Vrhu moglo bi se reći kako su ova dva nesretna slučaja najočitiji primjeri paradoksalnih vremenskih prilika na istoku Hrvatske u posljednja dva tjedna.

Od obilnih kiša koje su neprestanim padanjem poplavile ovaj kraj, danas je na istoku borba s velikim vrućinama i sparinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:19