NOVA PRAVILA

VELIKI BRAT NA HRT-u Čovjek ravnatelja Gorana Radmana pratit će mailove svih novinara i osoblja

Nadzor novinara vršit će savjetnik za informacijsku sigurnost i specijalist sigurnosti mreže, a to su dvije nove funkcije na HRT-u

Goran Radman, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, uveo je prošli tjedan strogi nadzor zaposlenika.

Tako će se ubuduće svakom zaposleniku bilježiti početak i kraj pristupa informacijskom sustavu kao i sve aktivnosti koje su u to vrijeme odradili, a kontrolirat će im se i mailovi. Nadzor zaposlenika vršit će “savjetnik za informacijsku sigurnost” odgovoran direktno Radmanu i njegov pomagač, “specijalist sigurnosti mreže” - dvije nove funkcije koje su uvedene na HRT-u.

Zaštita od zaposlenika

Zaposlenici i osoblje HRT-a, također, kao dio početnih uvjeta zapošljavanja morat će potpisati sporazum o neobjavljivanju i povjerljivosti informacija. Sve to Radmanu je omogućio novi Pravilnik koji je stupio na snagu 26. rujna, kad je i objavljen na internim HRT-ovim stranicama, pod nazivom Politike informacijske sigurnosti HRT-a. A u novom HRT-ovom dokumentu na 30-tak stranica, najzanimljivije je poglavlje 4. “Zaštita od zaposlenika” u kojem se navodi niz pravila kojih se moraju pridržavati, ali i poglavlje o “kontroli pristupa” sustavu gdje će svaki korisnik dobiti svoj “profil” kako bi ga se, očito, lakše kontroliralo. Pravilnik se odnosi na pravila povjerljivosti, integriteta i dostupnosti informacija koje stvore i održavaju djelatnicia HRT-a, a uključuje papirnate i elektronske dokumente te ostale aktivnosti povezane s informacijskim sustavima.

U dokumentu stoji i kako nepoštivanje tih pravila može rezultirati sankcijama ili kaznama nadležnih institucija.

Zatečeni uposlenici

Zanimljivo je i da Radman u tom dokumentu za HRT stalno koristi naziv “korporacija”, što baš i nije uobičajeno za javni medijski servis.

Većina HRT-ovih djelatnika zatečena je pravilnikom.

- Čemu toliki strah Uprave od zaposlenika, ako sami ne žele nešto skrivati - pitaju se na Prisavlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:54