KONFERENCIJA U HGK

VELIKI DOBAVLJAČI AGROKORA 'Iz Agrokora je kroz kamatu plaćeno 33 milijarde kuna, mi ne želimo otpisati više od 15 posto'

Marica Vidaković
 Davor Pongračić / CROPIX

Veliki Agrokorovi dobavljači u četvrtak su na konferenciji za novinare istaknuli kako je "lex Agrokor" omogućio dobavljačima naplatu potraživanja te istaknuli važnost Agrokorove stabilnosti za hrvatski gospodarski sustav.

Ivan Mišetić iz Atlantic Grupe je ocijenio kako je lex Agrokor dobavljačima dao priliku da sudjeluju u ozdravljenju sustava, s ciljem da ga sačuvaju u najvećoj mjeri i naplate svoja potraživanja.

"Zato držimo da je izrazito važno da se u racionalnoj i mirnoj atmosferi poslovanje Agrokora nastavi kako bismo pokušali dosegnuti taj cilj", kazao je.

Na novinarski upit planira li Atlantic Grupa ući u vlasničku strukturu Agrokora i ako da koje ih kompanije zanimaju, Mišetić je odgovorio kako je preuranjeno o tome govoriti.

"Atlantic Grupa nije nikada skrivala svoje ambicije kada su akvizicije u pitanju, no sada je zaista preuranjeno govoriti o tome", kazao je.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar "slučaj Agrokor" smatra jednim od najvećih, ako ne i najvećom krizom od osamostaljenja Hrvatske.

"U tome kontekstu gospodarstvenicima je interes očuvanje Agrokora, tržišnih pozicija svih njegovih kompanija, posebno kanala maloprodaje. To je isključiv i dominantan cilj, da Agrokor nastavi uspješno poslovati, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji", rekao je Pucar.

Dodao je kako sve što je do sada odrađeno kroz lex Agrokor daje "uvjerenje, hrabrost i put da se proces završi, da se Agrokor restrukturira i da ni jedan hrvatski gospodarstvenik i kompanija ne snosi posljedice tog slučaja, odnosno krize".

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković rekla je kako dobavljači žele zaštititi svoje interese i u "nekom budućem procesu, a to je nagodba".

"Žele zaštiti svoje potraživanje i svoje tržišne udjele, da kompanije s kojima posluju budu što je moguće prije tržišno osamostaljene i puštene na tržište kako bi mogle normalno funkcionirati", rekla je Vidaković.

Na pitanje na koliki otpis potraživanja su dobavljači spremni pristati, odgovorila je kako je u ovom trenutku njihova polazna osnova da ne bi pristali na više od 15 posto otpisa, jer smatraju da financijski sektor može puno više otpisati od dobavljača.

"Postoje neki izračunu da je od 2002. do 2014. iz sustava Agrokor kroz kamatu plaćeno 33 milijarde kuna. Prema tome, dobavljači ne bi trebali otpisivati ništa više od 15 posto", kazala je Vidaković.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Šikić kazao je kako HGK podržava lex Agrokor, koji je, kako je rekao, spriječio stampedo stečajeva koji bi nastao urušavanjem Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 05:44