SVE JE SPREMNO

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ: POGLED U NOVOUREĐENI DIO NSK IZ KOJEG ĆE HRVATSKA PREDSJEDATI EUROPSKOM UNIJOM Sve je koštalo gotovo 100 milijuna kuna

 
 Davor Pongračić / Cropix

Novouređeni dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, svečano je otvoren u petak, a radovi koji su započeli u travnju, dovršeni su dva dana prije roka.

Medijima i visokim uzvanicima na domjenku, koji je prigodom božićnih blagdana organizirao predsjednik Vlade Andrej Plenković, po prvi put je predstavljena velika dvorana od 550 metara četvornih, gdje će se održavati sastanci na vrhu te još osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i radni prostor za 200 novinara, blagovaonica za delegate.

Dvoranu će 'krstiti' cijela Europska komisija koja dolazi u Zagreb već 9. siječnja, što će označiti početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Velika dvorana doista izgleda impresivno, a cijelom prostorijom dominira motiv starohrvatskog pisma glagoljice. Na sredini je konferencijski stol, a postavljen je i veliki video zid. Tu je i 27 prevoditeljskih i 12 televizijskih kabina, tri velika videozida i ambulanta. Ugrađeno je čak 4.000 metara četvornih kamena, postavljeno 3.000 metara četvornih tepisona, 2.000 metara četvornih drvenih obloga, 3.000 metara četvornih metalnih stropova i čak 200 kilometara raznih kablova. Na zgradi je radilo 200 radnika.

FOTOGALERIJA: Svečano otvorenje novouređenog dijela NSK

NSK će biti i prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom. Obnovljena NSK će, poručio je Plenković, nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih događanja, sveučilišne i alternativne scene HNK.

Na uređenje je potrošeno 95 milijuna kuna, a glavni izvođač radova bila je tvrtka Ing-Grad. Zbog kratkih rokova radilo se u više smjena.

Rok za dovršetak svih radova na preuređenju NSK, koji je bio prvotno predviđen za 12. prosinca, pomaknut je na 22. prosinca, a radovi koji su prvotno bili procijenjeni na 62,1 milijun kuna za obje faze narasli su na 95,1 milijun kuna, zbog nepredviđenih problema koji su se pojavili. Naime, nakon što se gruntovnica iselila, prvi put je zapravo utvrđeno da je taj prostor od preko 4.000 metara četvornih u jako derutnom stanju, pa je trebalo mijenjati sve instalacije, a nije ni udovoljavao tehničkim zahtjevima koji su dobiveni od nadležnih službi EU. Ukupno se preuređivalo 7.200 četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:53