GOSTOVALA NA N1 TELEVIZIJI

VELIKI INTERVJU S VESNOM NAĐ 'Medved me mogao staviti u špajzu, nikad me ne vidjeti, uštedio bi državi novac'

Vesna Nađ
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Vesna Nađ, bivša pomoćnica ministra branitelja u mandatu Predraga Matića i aktualna potpredsjednica zagrebačkog SDP-a, bila je u ponedjeljak gošća emisije Pressing na N1 televiziji gdje je s voditeljem Petrom Štefanićem razgovarala o svojem premještaju u Ministarstvo uprave što je HDZ-ovac Josip Đakić ocijenio 'podlom odlukom' Mostova ministra Ivana Kovačića, zbog čega je ovaj proteklog vikenda zaprijetio ostavkom.

Đakić je negodovao i zbog zaposlenja u istom ministarstvu Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane u mandatu Ante Kotromanovića i savjetnice bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Na početku je voditelj podsjetio da je Nađ uputila zahtjev da je se vrati na službeničko mjesto na koje po zakonu imali pravo.

- 23. ožujka prošle godine ja sam razriješena s mjesta zamjenice ministra branitelja i 4. travnja sam podnijela zahtjev ministru branitelja Tomi Medvedu, da me rasporedi na službeničko mjesto jer sam ja od 1998. državna službenica u tom ministarstvu. Imala sam pravo po zakonu da me se rasporedi na adekvatno radno mjesto - rekla je Nađ za N1.

Na pitanje što je ministar Medved rekao na to, odgovorila je:

- Zakon predviđa da se to učini u roku od 45 dana, ja sam tih 45 dana uredno dolazila u Ministarstvo branitelja, dobivala sam neke spise koje sam odradila, a ministar Medved mi je rekao da će me rasporediti, ali ne u svoje ministarstvo, nego u drugo. Ja sam željela ostati u Ministarstvu branitelja, ali on je rekao da me ne želi u tom ministarstvu i da izaberem drugo ministarstvo. Ja sam rekla da mi je svejedno koje će me primiti.

Voditelj je podsjetio da je Medved imao obvezu da Nađ u 45 dana ostavi ili u svom ili u drugom ministarstvu.

- Rekao je da me kao branitelji ne vole, šator i te priče, bez obzira na to što je u Ministarstvu branitelja postojalo adekvatno mjesto za mene. I sad postoji.

Na napomenu voditelja da je rok prošao i to se nije dogodilo, Nađ je rekla:

- Nije se dogodilo, čula sam da se u kabinetu priča što ja tu radim, pa sam pokupila svoje stvari i otišla. Nazvala sam kadrovsku komisiju i pitala što ću, rekli su da podnesem zahtjev, ja sam to učinila i rekla da neću odustati od rasporeda na svoje službeničko mjesto i da ću iskoristiti sva pravna sredstva da svoja prava ostvarim.

Voditelj je potom upitao je li uputila zahtjev da ju se vrati na službeničko mjesto i za otpremninu 6 plus 6. Nađ je to potvrdila:

- Da, prvih 6 mjeseci pune plaće i drugih pola plaće. Prvo sam tražila od ministra branitelja da mi se izda rješenje o rasporedu. On je u tom rješenju mogao reći da se odbija zahtjev i zašto. Ja sam htjela to rješenje, da mogu dalje pokrenuti pravna sredstva. Žalila sam se Odboru za državnu službu radi šutnje. Oni nisu donijeli odluku, pa sam donijela tužbu Upravnom sudu. Zbog pritiska Odbora, a u međuvremenu sam i upravnoj inspekciji podnijela zahtjev, u međuvremenu je izdano rješenje od strane Ministarstva branitelja od 1. ožujka da se ja raspoređujem na višeg upravnog savjetnika, što je niže od onoga na što sam se ja trebala rasporediti. Ja sam pristala, jer ću ipak prijeći u Ministarstvo uprave. Već 2. ožujka je sporazum o prelasku između ministara potpisan. I tad sam došla, temeljem sporazuma i rješenja o rasporedu.

Na pitanje je li za to vrijeme imala pravo dobivati novac i je li dobila dužnosničku otpremninu, Nađ je rekla:

- Da, 6+6.

Sljedeće je pitanje bilo je li po njezinom mišljenju Medved prekršio zakon.

- Da je on 4. travnja, kad sam ja podnijela zahtjev, donio rješenje o rasporedu na voditelja službe, uštedjelo bi se ne znam koliko, ali voditelj službe ima negdje oko devet tisuća plaću. Ta razlika bi se uštedjela u proračunu - rekla je gospođa Nađ.

Na pitanje koliko je dobila na račun otpremnine, Nađ je rekla:

- Oko 130 tisuća kuna - odgovorila je, a na pitanje tvrdi li da je ministar Medved oštetio državu za barem 30.000 kuna, Nađ je kratko rekla:

- Točno.

Ponovno upitana je li ministar Medved prekršio zakon, odgovorila je:

- Zakon ne predviđa takav slučaj, jer se valjda nikad nije predviđalo da bi netko oštetio bivšeg državnog dužnosnika na povratak na radno mjesto. U slučaju da nema te odredbe, onda bi praktički svi mlađi državni službenici bili, nakon što prestane mandat, na cesti. Nitko ne bi htio biti dužnosnik, nego samo oni koji ostvare pravo na mirovinu.

Voditelj je primijetio da to može izgledati kao da ima vrstu dvostrukog padobrana.

- Ja nisam kriva radi toga što sam dobila. Ja sam htjela 4.4.2016. da me se rasporedi i na manju plaću nego što je 6+6. To sam izganjala pravnim sredstvima. Godinu dana ja praktički hoću manju lovu - objasnila je gospođa Nađ.

Na pitanje bi li nakon ovoga vratila razliku u proračun, Nađ je brzo odvratila:

- Ako netko kaže da sam ja oštetila državni proračun za trideset tisuća, sutra vraćam.

Sljedeće pitanje bilo je treba li ministar Medved odgovarati za kršenje zakona.

- To je stvar njegovog nadređenog, a ne mene - rekla je Nađ.

Na pitanje optužuje li Medveda za nezakonito djelovanje ili političku odgovornost, njezin odgovor je bio:

- On nije poštovao zakon. Imao je dva radna mjesta i nije me rasporedio. Mogao je uštedjeti trideset tisuća kuna bez problema. Mogao me staviti u špajzu, nikad me ne vidjeti, dati mi spise.

Voditelj je potom upitao gošću je li Tomo Medved mogao izdržati Vesnu Nađ u ministarstvu.

- Ja to njemu nikad ne bih napravila. Ja bih poštovala zakon. Ne mora on mene stavljati na takvo mjesto, ali mogao me staviti na nekakav postupak - rekla je Nađ.

Na pitanje je li ministru bila političko opterećenje, Nađ je rekla:

- Da, ali zakon ne govori o nikakvom političkom opterećenju. Svaki bivši dužnosnik je onda političko opterećenje.

Voditelj emisije potom je podsjetio da iz Ministarstva branitelja kažu da su uputili upite Vladi ima li slobodno radno mjesto za Vesnu Nađ. Oni tvrde da nije bilo radnih mjesta za vas - rekao je voditelj, a Nađ je odgovorila:

- Ako su poslali upit i vidjeli da nema radnih mjesta nigdje, mogli su me ostaviti u Ministarstvu branitelja.

Na pitanje je li joj logično da je Medved smatrao da mu ne treba u ministarstvu, Nađ je kazala:

- Meni to nije logično, ali ja nisam ministar Medved.

Voditelj je dodao da se u priopćenju ne priznaje da je prekršen zakon.

- Sad raspored u Ministarstvu uprave, što se tiče ministra Kovačića, on se korektno ponio. Ja sam prezadovoljna. On je znao da sam zamjenica Freda Matića, da sam politički aktivna, znao je moje karakteristike kao službenice i podmetnuo je leđa - rekla je gospođa Nađ.

Na pitanje je li je to možda bio politički PR, Nađ je odgovorila:

- Mislim da ne, jer kad je on mene pozvao, nisam ga poznavala, rekao je kad je usvojen akcijski plan promjene državne uprave, pitao me bih li bila zadovoljna uključiti se u radne skupine, ja sam rekla svakako.

Voditelj je gospođu Nađ potom upitao je li joj čudno da kao SDP-ov kadar postaje osoba u centru afere između HDZ-a i Mosta.

- Mislim da to nema veze sa mnom i mojim statusom u SDP-u. To je više Đakićeva izjava iziritirala ministra Kovačića - odgovorila je Nađ.

Nije li vas iziritiralo? - pitao je potom voditelj.

- Naravno. Mislila sam da se sve riješilo i sa šatorom i sa svime, a onda se pojavilo ovo.

Izjava sindikalca je da niste imali pravo konzumirati otpremninu - podsjetio je voditelj emisije.

- Pa nisam ja sama sebi isplaćivala! - rezolutno je odgovorila Nađ.

Voditelj je potom rekao da je gospođa Nađ po automatizmu trebala dobiti službeničko mjesto. Mogućnost da novac po zakonu nikako ne treba vratiti.

- Zakon ne govori o tome, ali ako neko tijelo utvrdi da moram vratiti, ja ću vratiti - rekla je Nađ.

Biste li mogli to učiniti kao gestu? - bilo je sljedeće pitanje.

- U krajnjoj liniji da, zašto ne?

Na pitanje ima li usporedivog slučaja s ovim, Nađ je odgovorila bez zadrške da nema.

- Ja ne znam nijedan slučaj, jer svi državni dužnosnici koji su bili službenici su raspoređeni.

Za kraj emisije voditelj je upitao možemo li naći primjer da je netko bio službenik, pa dužnosnik i vratio se kao službenik.

- To su svi pomoćnici. Recimo, zamjenica ministra Jakovine je koliko ja znam u Ministarstvu poljoprivrede - rekla je gospođa Nađ za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:25