GLAVOM O GLAVU >> PRIPREME ZA IZBORE 2011.

Veliki izborni sraz Kosor i Milanovića: Koje su im slabosti i mane pročitajte OVDJE

ZAGREB - Datum izbora je poznat, Kukuriku koalicija potpisala je sporazum, a ono što nas sada očekuje je visoko personalizirana kampanja u kojoj će glavne uloge igrati premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor, te predsjednik SDP-a i prvi čovjek oporbe Zoran Milanović.

HDZ na izbore ide sam I očito je da će sve biti fokusirano na lik Jadranke Kosor. S druge strane, SDP ide u koaliciji pa će im kampanja biti manje personalizirana obzirom da je tamo još nekoliko jakih političkih imena poput Vesne Pusić i, na lokalnoj razini u Istri, Ivana Jakovčića.

Slabost i snaga

No, kad izborna utrka uđe u završnicu nesumnjivo je da će sve oči biti uprte u Kosor i Milanovića. Pratit će se svaki detalj i svaki njihov korak, no tko će od njih dvoje imati više šansi za pobjedu. Što su slabosti, a što snaga dvoje lidera koje bi mogle odlučiti ishod izbora?

Šefici HDZ-a u zasluge se mogu ubrojati borba protiv korupcije i završetak pregovora s EU. S druge strane, Zoran Milanović za razliku od Kosor nema nikakve utege iz prošlosti niti od strane svoje stranke. I dok je dobar dio nekadašnjih čelnih ljudi HDZ-a danas po zatvorima, Milanović s te strane može biti miran. A na ruku mu ide i opća klima u Hrvatskoj da svi žele promjene.

- Kad je predsjednica Kosor preuzela odgovornost bili smo u situaciji da nismo mogli isplatiti mirovine, a granice su nam bile u rasulu. Ona je preuzela vlast u 5 do 12 i spasila nas situacije da završimo kao jedna Grčka - hvale u HDZ-u svoju šeficu. Na probleme unutar HDZ-a se ne osvrću. Kažu kako će to pretvoriti u svoju prednost. Jednako kao i povratak bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatsku.

Nova pravednost

- Ne bojimo se Sanadera. Premijerka je pokrenula borbu protiv korupcije i čvrsto je stala na stranu pravde. Zapravo, posložila je svoju filozofiju ‘Nove pravednosti’, ali ne onakve o kojoj govori predsjednik Ivo Josipović. Nova pravednost Jadranke Kosor odnosi se na to da su pravo i pravda jednaki za sve i da nitko tko me se dokaže da je kriv neće moći izbjeći zatvor. Ta su vremena prošla - tvrde HDZ-ovci. Kažu kako je sve ono što je do sada premijerka Kosor napravila rezultat njene političke mudrosti i hrabrosti.

- Kosor zna biti mala i zna biti velika - slikovito je opisuju suradnici . Ističu kako je homogenizirala stranku i da nikada ne napada bez argumenata.

- U srazu jedan na jedan protiv predsjednika SDP-a, on nema nikakve šanse - uvjereni su u HDZ-u.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:36