ČELNIK HDSSB-A

VELIKI POVRATAK BRANIMIRA GLAVAŠA Kandidirao se za šefa HDSSB-a, a onda popljuvao bivše kolege: 'Korupcija, nepotizam, bahatost... Isprika biračima!'

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Branimir Glavaš najavio je svoju kandidaturu za predsjednika HDSSB-a na izvanrednom izbornom saboru stranke koji će biti održan 8. listopada u Osijeku, točno na 12. obljetnicu osnivanja udruge kojom je Glavaš počeo ovaj pokret, a koji je unazad godinu dana doživio potpuni raspad sistema.

U polusatnom obraćanju javnosti Glavaš je pokušao sažeti prošlost i svojevrsno katarzu stranke kojoj je bio osnivač, ali i idejni vođa te kreator politike, ma koliko god se on sada pokušavao distancirati od njezinih formalnih čelnika u tom periodu. Uglavnom, Glavaš se ispričao građanima i biračima "jer je u HDSSB-u postojala korupcija, jer je stranka bolovala od nepotizma preko kojeg su se brojni obiteljski okoristili, i jer nas je karakterizirala bahatost čelnika stranke i onih koji su obnašali visoke dužnosti na lokalnoj razini i koji zbog toga snose odgovornost za sve loše i zbog čega smo postali omraženi u biračkom tijelu". đ

Prozvao je tako bivšeg predsjednika i župana Vladimira Šišljagića zbog kupnje Passata od 300 konjskih snaga 2009., prozvao je visoke dužnosnike stranke Darijana Rudana i Velimira Goluba "da su pozapošljavali sve članove svoje obitelji koji su bili na HZZ-u", nazvavši to "rak-ranom jedne političke stranke". Zorana Vinkovića je optužio da je prvo sudjelovao u puču, pa se onda prikrio i igrao dvostruku igru. Predsjedništvo stranke, inače, na sjednici u ponedjeljak isključilo je navedenu trojicu te Davora Borasa, čime je po Glavašu "završen proces unutarstranačkog raslojavanja i čišćenja".

- Od 8. listopada okrećemo novu stranicu naše povijesti. Godinama su se problemi gurali pod tepih, ali već za godinu-dvije opet ćemo biti značajan čimbenik na političkoj sceni - optimist je Glavaš, koji je aktualno stanje usporedio s onim u Agrokoru, nazvavši ga "izvanrednim stanjem." S obzirom na to, ali i na činjenicu da je sam priznao kako je sa svime ranije navedenim bio "jako dobro upoznat, ali iz zatvora iz BiH na to nisam mogao utjecati", upitali smo ga zašto se onda prihvatio uloge čovjeka koji želi vratiti povjerenje građana u HDSSB, odnosno zašto nisu "pronašli nekog svog Antu Ramljaka?"

- Zato što ljudi koji su ostali uz stranku vjeruju meni i to činim na njihovu zamolbu, a ne zbog svojih ambicija. Konačno zimus sam se povukao iz stranke, ali nakon lokalnih izbora od mene je zatraženo da se vratim, a ja ne mogu dozvoliti da se ugasi jedna ovako plemenita ideja. Znao sam što se događa, ali nisam to mogao lomiti preko koljena prije nego što izađem iz zatvora. Godinama se u javnom mnijenju mene percipiralo i prozivalo za sve što ne valja u stranci, a ja na to nisam nikako mogao utjecati, jer nisam ni sudjelovao u izvršnoj vlasti. No, sve to je iz nas, a oni koji su u tome sudjelovali sada su eliminirani iz stranke. Obavit ćemo i reviziju članstva, jer na popisu imamo čak i preminule osobe - istaknuo je Glavaš, koji je nekoliko puta ponovio da na puno toga kvarnog nije mogao utjecati. Prozvao je prethodnike da su se ponašali kao "pijani milijarderi, jer su u četiri godine potrošili 20 milijuna kuna stranačkog novca", a naveo je i jedan primjer kako se preko HDSSB-a zapošljavalo.

- Prije mog odlaska u Bosnu rekao sam tadašnjem dožupanu Dinku Buriću da mi donese popis svih koje su zaposlili od 2006. I da pokraj svakog imena napišu tko je za njega intervenirao. Od 330 osoba, kod njih 300 je pisalo Burić. Iz Bosne sam naredio da se s time prekine i da se raskinu radni odnosi s onima koji su imali ugovore na određeno vrijeme. Toga više neće biti - zaključio je Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:03