SPEKTAKL NA NERTVI

Veliki preokret: Nakon intervencije sudaca prvo mjesto na Maratonu lađa podijelile dvije ekipe

Natjecanje, ploveći u posebnom brodu, je pratio i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je i pokrovitelj ove manifestacije
Maraton lađa
 Denis Jerkovic/Cropix

Unatoč tomu što je posada Zagreba na 23. Maratonu lađa prva prošla kroz cilj, naknadnom odlukom sudaca, prvo su mjesto podijelili lađari Zagreba i Udruga lađara Stablina pa Štit kneza Domagoja ove godine dijele dvije momčadi.

Razlog ovakvom potezu sudaca, kako navode mediji, bilo je to što su zagrebački lađari u jednom trenutku u utrci oduzeli prednost lađarima Stabline.

Kako je obrazloženo, nepravilnost je nastala kroz prolazak kroz uski tumbin na Čeveljuši gdje je, po mišljenju sudaca, Stablina trebala proći prva. No to se nije dogodilo, a imalo je odlučujući utjecaj na konačan poredak.

image
Maraton lađa
Denis Jerkovic/Cropix

Trećeplasirana je posada Sveti Ilija iz Metkovića.

Ovogodišnji Maraton lađa, zbog poštivanja epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa, održao se bez publike i popratnih manifestacija u Metkoviću i po uplovljavanju natjecatelja na cilj u Pločama.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

image
Maraton lađa
Denis Jerkovic/Cropix

Na brodu i predsjednik Milanović

Natjecanje, ploveći u posebnom brodu, je pratio i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je i pokrovitelj ove manifestacije.

On je dao znak za start maratona rekavši: "Kuburaši, označite pucnjem početak utrke!".

image
Predsjednik RH Zoran Milanović
Denis Jerkovic/Cropix

Na brodu s Milanovićem, uz ostale, bili su i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Vučković je izjavila kako je iznimno važno što je, unatoč epidemiji koronavirusa, ova manifestacija zadržala svoju tradiciju.

image
Ministrica Marija Vučković, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan
Denis Jerkovic/Cropix

"Tradicija je opstala. Maraton lađa je posebna manifestacija - ona podsjeća na nekadašnji način života na Neretvi kad su lađe služile za rad naporan rad, a ne za manifestacije," rekla je ministrica Vučković.

Maraton lađa je spektakl

Bačić je istaknuo kako je Marton lađa spektakl.

"To je vrhunski sportski, tradicijski i kulturni događaj koji nadilazi granice Metkovića, Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije. To je vrhunski događaj koji upotpunjuje našu turističku sezonu", kazao je Bačić.

image
Maraton lađa
Denis Jerkovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 15:26