IMAMO ODGOVOR

Veliki preokret: Odustalo se od progona vozača Vanje Marušić!

Osim što sada, očito, neće biti postupka protiv vozača, neće biti ni zahtjeva za regresnu naknadu štete, pogotovo ne zahtjeva Ministarstva pravosuđa

Vanja Marušić

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon saznanja o prometnoj nesreći vozača sada već bivše šefice USKOK-a Vanje Marušić, provelo je prethodnu proceduru u kojoj su utvrđivane činjenice o navodima vezanim za postupanje službenika u Ministarstvu, koji su upućivali na moguću povredu službene dužnosti.

"U ispitnom postupku nisu utvrđene osnove za daljnje pokretanje postupka protiv povrede službene dužnosti pred nadležnim tijelom."

Ovo je odgovor koji smo dobili od Ministarstva pravosuđa na upit hoće li se protiv vozača bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić pokrenuti stegovni postupak, kao i postupak za regresnu naknadu štete u iznosu od 100.000 kuna, koja je prouzročena prometnom nesrećom 29. ožujka prošle godine. Vanja Marušić morala je podnijeti ostavku zbog toga što o toj nesreći nije obavijestila glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek ni ministra Malenicu.

Podsjećamo, gostujući na RTL-u 19. travnja, Malenica je rekao da je vozač Vanje Marušić zaposlenik Ministarstva pravosuđa te da će protiv njega, zbog teške povrede službene dužnosti, jer je kao službena osoba kriv za prometnu nesreću, biti pokrenut stegovni postupak. Pritom je istaknuo da ostavka Vanje Marušić nema politički kontekst. Malenica je rekao da on više od godinu dana nije znao za nesreću.

Neće biti postupka

Osim što sada, očito, neće biti postupka protiv vozača, neće biti ni zahtjeva za regresnu naknadu štete, pogotovo ne zahtjeva Ministarstva pravosuđa, jer je štetu na vozilu platio USKOK, a ne Ministarstvo. Vanja Marušić je, podsjetimo, ocijenila da nema elemenata za pokretanje zahtjeva da se od vozača traži naknada štete, kao ni da se protiv njega pokreće stegovni postupak. Nakon što je zbog takvog zaključka morala otići, sada je isto utvrdilo i nadležno ministarstvo.

Kad je nedavno u DORH stigla "anonimka", počela je interna istraga u DORH-u. Zlata Hrvoj-Šipek je 13. ili 14. travnja, nakon što su u DORH-u bili ispitani i tajnica Vanje Marušić i drugi djelatnici USKOK-a, pozvala Vanju Marušić i rekla joj da će je, ako ne podnese ostavku, smijeniti s mjesta šefice USKOK-a i protiv nje pokrenuti disciplinski postupak. Vanja Marušić obavijestila je u ponedjeljak 17. travnja, na jutarnjem kolegiju, svoje suradnike da će zatražiti razrješenje iz osobnih razloga, što je šokiralo njezine podređene. To je sutradan i zatražila.

Zahvalila im je na suradnji i rekla da odlazi na mjesto zamjenice glavne državne odvjetnice. U USKOK-u se već neko vrijeme znalo za tu nesreću, a kako tvrde naši izvori, Vanja Marušić bila je uvjerena da s tim u vezi nije prekršila nikakav interni propis ili zakon. Ipak, zatražila je razrješenje od Zlate Hrvoj-Šipek, koja je za to dobila i suglasnost ministra pravosuđa. Pokazalo se i da su "spinovi" da je vozač nesreću prouzročio dok je koristio službenu Škodu Superb u slobodno vrijeme i bio pod utjecajem alkohola, kao i da je USKOK zataškao nesreću, bili samo pokušaj difamacije Marušić. Ona je, kažu nam oni koji je poznaju, naprosto izgubila volju i dalje se odupirati jer joj se tražila i najmanja greška samo da je se smijeni.

Odnos s Hrvoj-Šipek

Podsjećamo da je i u studenom 2021. Hrvoj-Šipek zatražila njezinu ostavku zbog slučaja Žalac, ali je ona to odbila učiniti. Tu je, čini se, "puklo" između nje i glavne državne odvjetnice. Ipak, javila se na natječaj i bila ponovo izabrana.

Hrvoj-Šipek je, gostujući na HRT-u, rekla da je razlog smjene Vanje Marušić to što je nije obavijestila o nesreći, a to je, tvrdi, bila dužna učiniti u roku od osam dana.

- Nakon toga je trebala obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i to je ono što bih joj ja bila savjetovala zbog toga što je vozač, zapravo, zaposlenik Ministarstva i na njemu je odluka hoće li pokrenuti stegovni postupak, hoće li tražiti regres, a nikako na DORH-u, odnosno USKOK-u - rekla je Hrvoj-Šipek. Prof. Zlata Đurđević pozvala se na javno dostupne pravilnike, prema kojima je to isključivo bilo u ingerenciji šefice USKOK-a, ustvrdivši da iz njih ne proizlazi obaveza V. Marušić o izvještavanju te da je ona mogla odlučiti hoće li pokrenuti ili ne zahtjev za naknadu štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:53