DOLCEVITA

Veliki projekt za grad: Do kraja 2025. u Puli će se obnoviti 66 povijesnih zgrada

Udeseterostručen iznos subvencija Grada Pule za obnovu starih zgrada

Obnovljena fasada na Villi Dora 

 Goran Šebelić/Cropix

Do kraja 2025. godine u Puli će biti obnovljeno čak 66 zgrada, najavili su danas iz Grada Pule koji sufinacira punom parom obnovu povijesnih pročelja u najvećem istarskom gradu kroz program Dolcevita. Najavljeno je to danas na potpisivanju 100. ugovor za obnovu građevina. Riječ je o zgradi na adresi Stankovićeva 7 pod upravljanjem Eki inžinjeringa. Ugovore su potpisali gradonačelnik Pule Filip Zoričić i Eduard Cinkopan, predstavnik upravitelja zgrade Eki inžinjeringa.

- Jedna od mojih glavnih točaka programa otkad sam postao gradonačelnik je urediti grad. Uvelike smo uvećali subvencije za obnovu fasada, otvorili smo dobru komunikaciju s upraviteljima zgrada, naši su se građani aktivirali i plod svega je da smo u zadnje tri godine potpisali 34 ugovora za obnovu zgrada. Ovim ritmom već krajem 2025. godine u samo četiri godine doći ćemo do brojke od 66 obnovljenih zgrada, što je ukupno 100 u 12 godina otkad traje program Dolcevita, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Dodao je da su za njegova mandata poboljšani uvjeti prijave te da je više nego udeseterostručen iznos subvencija.

- Prošla gradska uprava davala je milijun kuna, a mi smo već prvu godinu povećali to na 14 milijuna kuna. Držimo se visokih razina sufinanciranja i zato se toliko fasada obnavlja, pohvalio se Zoričić.

Dakle, značajno je povećan najveći iznos kao i postotak sufinanciranja obnove uličnih pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice, a ugaonim zgradama sufinancira se obnova za oba ulična pročelja ukoliko zadovoljavaju propisane uvjete. Za zgrade u zonama prioriteta uvedeno je dodatno sufinanciraju od 20 posto u dijelu iznosa koji prelazi 107 tisuća ukoliko obnova uličnog pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice prelazi takvu investiciju. U obnovu pročelja obavezno ulazi i obnova ili zamjena stolarije koja se također sufinancira. Pojednostavljena je prijava i dokumentacija za građevine izvan zaštićene kulturno - povijesne cjeline na način da se propisuju opća pravila oblikovanja, a od dokumentacije dostatan je elaborat obnove s pripadajućim troškovnikom.

Eduard Cinkopan, predstavnik upravitelja zgrade iz Eki inžinjeringa, istaknuo je da su ponosni što imaju čast potpisati baš 100. ugovor za Dolcevitu.

- Sve je više upita o informacijama za obnovu zgrada na osnovi dosadašnjih projekata i novih uvjeta natječaja i programa. Nadamo se nastavku Dolcevite kojim ćemo zajedničkim trudom Puli dati europski izgled koji zaslužuje, a stanovnici će biti ponosni na izgled svoga grada, zaključio je Cinkopan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:48