SLAVONSKI TOMPOJEVCI

VELIKI PROJEKTI U MALOJ OPĆINI Načelnik u sva sela uveo LED rasvjetu i bežični internet!

U zadnje dvije godine načelnik Tomislav Panenić iz fondova EU povukao je 3,5 milijuna kuna

Javna LED rasvjeta vrijedna tri milijuna kuna, projekt navodnjavanja od milijun kuna, bežični internet za kućanstva. Tako pobrojane investicije ne odaju dojam nečega jako vrijednog, što bi trebalo posebno istaknuti, no kada ih smjestite u jednu od najmanjih hrvatskih općina, sa 1500 stanovnika u čak šest naselja, i kada dodate činjenicu da je riječ o jednoj od rijetkih općina koja je u cijelosti pod LED rasvjetom, odnosno bežičnim internetom - percepcija se mijenja.

Srušena utvrda HDZ-a

Riječ je o općini Tompojevci, nedaleko od Vukovara, čiji će načelnik Tomislav Panenić i sam reći kako to financijski nisu velike brojke, no za Općinu čiji je godišnji proračun 3,5-4 milijuna kuna, od kojih su samo 1,2 milijuna izvorni prihodi, ti su projekti iznimno značajni. A upravo je Panenić najzaslužniji za njih, jer je svoja znanja i iskustva stečena na radnom mjestu voditelja Ureda za međunarodnu suradnju općina Tovarnik, Nijemci, Tompojevci, Lovas i grada Iloka (povukli 13-14 milijuna eura iz raznih fondova) pretočio u praksu. Odnosno projekte na kojima je radio sa spomenutim općinama znao je realizirati kada je u svibnju 2013. godine u prvom krugu lokalnih izbora “potukao” HDZ-ova dotadašnjeg načelnika Gabrijela Kujundžića, a njegova lista osvojila polovicu mandata u Općinskom vijeću, čime je srušena jedna od brojnih HDZ-ovih utvrda u tom kraju.

Riješili i navodnjavanje

- Kandidirao sam se mjesec dana prije izbora i na jedvite jade skupio listu. Nisam to želio, no kada sam vidio da načelnik troši općinski novac po svom nahođenju, tražio sam od čelnika županijskog HDZ-a da predlože drugog kandidata. To su odbili pa sam se odlučio sam kandidirati. Obišli smo svaku kuću u općini i pobijedili, iako je bilo i indirektnih prijetnji, no nisam mogao živjeti s tim da sudjelujem u razvoju okolnih općina, a da se kod nas ništa ne događa i još se potkrada - prepričao nam je svoj ulazak u političke vode 42-godišnji načelnik, inače mještanin Berka. U sljedeće dvije godine u Tompojevce, Lovas i Tovarnik “slilo” se više od 3,5 milijuna kuna iz EU fondova, odnosno Fonda za zaštitu okoliša. Konkretno, u općinu Tompojevce stiglo je 1,2 milijuna za LED rasvjetu i sada su sva sela tako osvijetljena.

- Prije se, zbog velikih troškova, rasvjeta gasila u ponoć, a danas radi cijelu noć u svim selima. S radom je počela u studenome prošle godine i prema dosadašnjim računima, ušteda će nam biti oko 35 posto godišnje. Ranije smo rasvjetu plaćali 54 tisuće kuna godišnje. Za navodnjavanje smo Lovas i mi dobili 127 tisuća eura iz IPA projekta. Kod nas je sedam proizvođača voća i povrća spojeno na sustav, pet smo ih spojili na njihove izvore, a za dva su iskopani bunari na dubini od 70 metara. Jedini im je trošak prema Hrvatskim vodama, oko 500 kuna godišnje - objasnio je načelnik.

Zadovoljstvo tim projektom, realiziranim prošloga ljeta, ne krije ni povrtlar Željko Ljikar iz Mikluševaca, koji je dobio i bunar i opremu, i to neposredno nakon što je njegov stari bunar doslovno presušio. Taj projekt spasio mu je proizvodnju.

Bežični internet je pak posebna priča. Nije, naime, riječ o klasičnom hot-spotu, “jer mi nismo turističko mjesto”. Skupa s općinom Gradište i Ilokom aplicirali su na IPA fond i dobili potrebnu opremu. Za Tompojevce 60 tisuća kuna. Tim su novcem instalirali opremu na zgradu općine kojom ”love” signal koji im šalje operater iz Vukovara, što mu plaćaju 2000 kuna mjesečno. S njihove antene pak kućanstva, koja su se odlučila kupiti antenu i spojiti na priključak, hvataju signal i imaju neograničeni kućni internet od četiri mbit/s.

Obnovili Klub mladih

Projekt je u završnoj fazi testiranja, otklonjene su “dječje bolesti” i tehničke problemi, a zasad je ugovore, uz mjesečnu naknadu od 50 kuna, potpisalo 20 kućanstava. Tompojevci i Gradište među rijetkim su našim općinama koje su svim svojim mještanima omogućili tu uslugu. Usto, mlada tompojevačka vlast obnovila je i rad Kluba mladih koji su pak osmislili projekt “Mladi u prirodi” te je u zadnja dva tjedna kod šume Jelaš počelo uređenje izletišta Bililo.

ZRAČNOM PUŠKOM PROTIV NAPRETKA

Neistomišljenici oštetili odašiljač za internet

Na poteze i projekte načelnika Panenića i njegovih suradnika, naravno, ne gledaju svi s oduševljenjem . Tako je, primjerice, neki “snajperist”, nezadovoljan razvojem bežičnog interneta i postavljanjem odašiljača na zgradu Općine, odlučio na svoj način “riješiti problem”. Uzeo je zračnu pušku, naciljao i probušio plastično kućište odašiljača. Dijabola je završila direktno u čipu kartice i nepovratno je oštetila pa su je morali promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:49