NA MARKOVOM TRGU

Veliki prosvjed nastavnika; Tražila se ostavka Fuchsa, premijeru poručili: ‘Radosti naša, evo nas opet!‘

Prosvjetari su stigli iz raznih dijelova Hrvatske sa 17 autobusa. Nezadovoljni su Vladinom reformom plaća
 Damjan Tadic/Cropix

Ministra obrazovanja Radovana Fuchsa prozvali su ministrom koji to nije, premijeru Andreju Plenkoviću poručili su da učitelji odlaze iz škole brže nego ministri iz Vlade, a njoj su pak dali do znanja da svoje diplome nisu našli na sniženju.

Ponuđenim koeficijentima u sklopu ‘reforme plaća‘ nezadovoljna povorka zaposlenika u školama, posebnim ustanovama, fakultetima i znanstvenim institutima, krećući se od Europskog trga preko onog glavnog do Markova trga gdje stoluje Vlada, u jednom je trenutku zakrčila donji dio Radićeve.

Odustajući od probijanja među skupinom školskih spremačica i domara pristiglih u Zagreb iz brojnih sela i gradova, prolaznica u mondenom kaputu nervozno opsuje. Mirnu masu, od kojih mnogi nenastavne poslove rade za 800 ili 900 eura, nazvala je teroristima.

Izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika posebna je inspiracija prosvjednika, pa se u nizu transparenata našao i onaj s napisom "Ja kad vidim svoju plaću, nema ni di si radosti, ni di si lipa!".

Mlada profesorica hrvatskog jezika iz zagrebačke XII. gimnazije ‘šetala‘ je napis "Nisan Lipa, al‘ vridin bren 2,5!". Nije ona, kaže, nezadovoljna svojim poslom, već Vladinom zadnjom ponudom koeficijenata za nastavnike od 1,97.

image

‘Nisan Lipa, al‘ vridin barem 2,5‘

Mirela Lilek/
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Mirela Lilek/

A te je brojke grupa nastavnica iz Mješovite industrijske obrtnike škole Karlovac istaknula na svojim naušnicama. Uz iznos koeficijenta se klatila riječ "sramota".

image

1,97
Sramota.

Mirela Lilek

Maja Jurčević u toj školi predaje sedam predmeta za učenike iz šest smjerova.

- U statusu sam profesorice mentorice. Imam 14 godina staža i uz prekovremene mjesečno dobivam oko 1300 eura. Godinama je plaća u obrazovanju debelo manja od svih ostalih s VSS-om u javnim službama. Uvijek dobivamo mrvice po 2 posto. Sve skupa katastrofa, kaže Karlovčanka.

Kadar sa splitskih fakulteta kaže da je napunio čitav autobus (ukupno su ih sindikati organizirali 17). Jedna od putnica, Neda Baren, sa svojih 60 godina radi kao čistačica na Pomorskom fakultetu.

- Imam 41 godinu staža i plaću od 800 eura. Ljuta sam na sve. Kvadrati koje istim rastu, a pare su iste, kaže. Njezina suputnica do Zagreba, Nada Tokić, voditeljica je javne nabave na splitskom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Ne djeluje nezadovoljna svojom plaćom od 1400 eura, ali je zbunjena jer se nakon 33 godine staža našla u situaciji da se njezino radno mjesto, barem tako tvrdi, ne može naći na popisu koeficijenata. Sličan problem ima i Helena Bule, voditeljica studentske službe na splitskom pomorstvu.

image

Neda Baren, Helena Bule i Nada Tokić

Mirela Lilek/

Na prosvjedu u organizaciji dva od četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju i znanosti, Sindikata Preporod i Sindikata znanosti, bilo je i kukanja i pošalica (pogotovo oko transparenata, poput Od plaće ni za gaće). Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković je upitao okupljene je li ovo koncert Aleksandre Prijović. Ne, to je koncert za AP-a, odgovorila mu je kolegica Marija.

Prosvjed je došao podržati Francuz Frederic Chaux, postdoktorand na IRB-u.

- Podržavam veće plaće u visokom obrazovanju i znanosti, rekao nam je uz primjedbu - puno je ovdje ljudi, no to je jedan posto koliko bi ih se pojavilo na prosvjedu u Francuskoj. Njegova ‘šefica‘ sa Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a, Jelena Gordijan, potom objašnjava da Francuz prima dvostruko višu plaću od nje.

Društvo na Markovu trgu bilo je šaroliko, navratili su i oporbeni političari, fotografirali su uokolo nasmijani, a jedno od najtužnijih lica koje se moglo zamijetiti imao je domar iz riječke specijalne ustanove koja skrbi o 150 djece s teškoćama u razvoju. Ima 37 godina staža, obim posla mu obuhvaća desetak zanimanja, po potrebi radi i vikendom, a mjesečna primanja su mu oko 900 eura. Pa, što ne odete u privatnike, pitamo ga. Odgovara kako još dvoji.

- Zašto ste došli prosvjedovati? Zbog krive politike Vlade prema zaposlenicima, Vlade koja je isporučila ovakve koeficijente, koja umjesto dijaloga daje političku demagogiju. Došli smo zbog još jedne nepravde i poniženja. No, vi znate računati. Nekima će plaća rasti i do 60 posto, a nekima ni do šest. Ali svi ćemo u prosjeku dobiti 13 i pol posto, stvarno utješno. Uredbe su radili nestručni ljudi koji ne poznaju sustav, a i ne zanima ih, razjasnio je s pozornice uzroke mobilizacije zbornica i katedri Predrag Marković iz Sindikata znanosti.

Nakon što je Matija Kroflin iz Sindikata znanosti izjavio kako je vrijeme za ostavku ministra Fuchsa, pitajući gdje je ministar sve ovo vrijeme dok se donose uredbe o koeficijenata, prosvjednici skandiraju: "Ostavka!". Fuchsu poručuju kako iza sebe ostavlja nakaradnu poziciju znanosti i školstva.

image

Matija Kroflin

Dragan Matic/Cropix

- Ljudi, nadam se da se uskoro vidimo na Trgu, poručio je Kroflin. Prosvjednici viču – "štrajk".

I lijeva i desna saborska oporba podržala je prosvjed.

image
Damjan Tadic/Cropix
image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Davor Bernardić

Damjan Tadic/Cropix

Prosvjed smo pratili uživo, a kako je to izgledalo pogledajte niže


NOVO, 13:17 - Prosvjed je završio.


13:16 - Nakon što je Matija Kroflin iz Sindikata znanosti izjavio kako je vrijeme za ostavku ministra Fuchsa, pitajući gdje je ministar sve ovo vrijeme dok se donose uredbe o koeficijenata, prosvjednici skandiraju: "Ostavka!".

Fuchsu poručuju kako iza sebe ostavlja nakaradnu poziciju znanosti i školstva.

- Ljudi, nadam se da se uskoro vidimo na Trgu bana Jelačića, poručio je Kroflin.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

13:10 - Prosvjed je došao podržati Francuz Frederic Chaux, postdoktorand na Institutu Ruđer Bošković.

- Podržavam svakako veće plaće u visokom obrazovanju i znanosti, rekao nam je uz primjedbu - puno je ovdje ljudi, no to je jedan posto koliko bi ih se pojavilo na prosvjedu u Francuskoj!

Njegova ‘šefica‘ sa Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a, Jelena Gordijan, priznaje da prima dvostruko manju plaću od svog suradnika iz Francuske, zahvaljujući njegovoj prestižnoj stipendiji.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Davor Bernardić

Damjan Tadic/Cropix

13:08 - Premijeru, radosti naša, evo nas opet. Opet prosvjedujemo za istu stvar. Ministre Fuchs, a gdje ste vi? Opet nas tjerate na ulicu, iz škola i učionica. Mijenjajte prijedlog uredbe. Tajnica škole ima 1,97, a izvan škole 2,35. Spremačica škole 1,06, a izvan nje 1,15. Je li to vama jednako?, upitala je Ivana Ptičar iz OŠ Janka Leskovara.


12:58 - Plenkoviću, učitelji vam odlaze iz škola brže nego ministri iz Vlade. Samo mi nismo svoje diplome našli na sniženju, poručio je jedan od prosvjednika.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

12:51 - Prosvjednici zvižde na spomen ministra znanosti i obrazovanja, a govornica s pozornice ga naziva ministrom koji to nije.

- Imate li srama? Ne morate odgovoriti. A čovjek koji tu stoluje (premijer, op.a) nema srama i uništava sustav. Vlada ima neiskren osmijeh i iskren prezir prema nama, poručeno je s bine.


12:46 - Ne zovi me lipa, nego glasna jer ja jesam glasna i jasna. Više ne znam u koju aplikaciju moram, sve me strah da u županiju ne upišem ministarstvo, da u poreznu upišem ministarstvo, ne znam više gdje udaram. Ali nema veze, sve ja to mogu. Još ne stignem napraviti dnevni plan rada. I sad gledam povišenje plaće... Sad sam voditelj, ma koga ja vodim? Vodim samu sebe od aplikacije do aplikacije. Slušam na televiziji koliko mi se povećala plaća. Da ne računam, stvarno bih im povjerovala. Ali nije točno, oni računaju od stoljeća sedmog za razliku od mene. Pisala sam i ministarstvu pa su me nazvali neki likovi da sam ja ona koja voli pisati, poručila je na prosvjedu Mladenka Bilobrk, računovotkinja iz Osnovne škole Kamešnica, prenosi N1.


12:45 - Okupljenima se obratio i Tvrtko Smital, predsjednik Sindikata znanosti.

- Ova reforma, ako se ovako nastavi, pretvorit će se u epohalan promašaj. Nitko ne spori potrebu za povećanjem plaća. Nakon svega ovo što imamo na stolu je rezultat. Kako ne biti frustriran? Posebno me ljuti kad nam kažu - pa dobro, ali svima nekako rastu plaće. Mi smo razmaženi, tražimo nešto što nam ne pripada, kao da je obrazovanje važno samo nama, a nije roditeljima, učenicima, vladi i političarima, i njih netko treba obrazovati, ili se varam? Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci zemljom vladaju, kako nepogrešivo primjećuje Đorđe Balašević. Politici ne dugujemo ništa..., kaže Smital.


12:44 - Jedna od prosvjednica je viša asistentica na Institutu Ruđer Bošković, Josipa Skelin Ilić.

- Traži se izvrsnost od javnih službenika, ali bez dodatnih potraživanja i edukacije za te službenike. Nova uredba ne mijenja samo naša primanja, nego je odraz kako vladajući gledaju na obrazovanje, nije pitanje struke ili interesa, već pitanje koje se tiče budućnosti zemlje, djece i zajednice. Možda sam malo dramatična, ali kako reagirati kad se degradira znanstvenike i prosvjetare i busa se u prsa Hrvatska kao zemlja znanja i inovacija. Kako ostati u sustavu kad su primanja manja nego što bi bila u privredi? Nitko ne traži poseban tretman, nego dostojanstvo. Nakon desetljeća staža prisiljeni smo razmišljati hoćemo li uz režije moći platiti tehnički za auto, rekla je.


12:40 - Počeli su govori na Markovom trgu.

- Niste valjda vi, učitelji, u zemlji znanja nezadovoljni. U ovoj zemlji znanje nije opcija, rekla je Marija Veronkica Cvjetković.

Zatim je govorio predsjednik velikog vijeća u Sindikatu znanosti, Predrag Marković.

- Zašto ste došli prosvjedovati? Zbog krive politike Vlade prema zaposlenicima, Vlade koja je isporučila ovakve koeficijente, koja umjesto dijaloga daje političku demagogiju. Neka nas čuju u Banskim dvorima. Došli smo zbog još jedne nepravde i poniženja. Nekima sigurno rastu plaće, možda zato nisu tu. No, vi znate računati. Nekima će plaća rasti i do 60 posto, a nekima ni do šest. Ali svi ćemo u prosjeku dobiti 13 i pol posto, stvarno utješno. Uredbe su radili nestručni ljudi koji ne poznaju sustav, a i ne zanima ih, rekao je Marković i dodao:

- Sjećam se jednog ministra, Dragana Primorca, koji se ponio časno i odgovorno - svoju ostavku je kuvertirao ako neće rasti plaće učiteljima i nastavnicima. Slijedite njegov primjer. Analiza radnih mjesta nije provedena i koeficijenti kao da su ispali iz šešira. Reforma svih reformi postala je karikatura, još jedno groblje iluzija o tome da postoji volja vladajućih za pravim i pravednijim društvom.


12:36 - Izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika posebna je inspiracija prosvjednika, pa se u nizu transparenata našao i onaj s napisom "Ja kad vidim svoju plaću, nema ni di si radosti, ni di si lipa!".

Prosvjedu se priključio velik broj nenastavnog osoblja - spremačica, domara, tajnica, računovođa.

Domar iz riječke specijalne ustanove koja skrbi o 150 djece s teškoćama u razvoju kaže kako je u njegovu obimu posla obuhvaćeno deset zanimanja, od ličioca do vodoinstalatera. Po potrebi radi i vikendom, a s 37 godina staža prima oko 900 eura.

- To je zahtjevan posao, nije čudno što je po školama manjak domara. I sam dvojim hoću li ostati ili otići, kaže.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

12:27 - Nisan lipa, al‘ vridin barem 2,5! - poruka je s transparenta mlade profesorice iz zagrebačke XII. gimnazije. Nema, kaže, nikakvih problema na radnom mjestu, osim što ne smatra zadovoljavajućim prijedlog nove uredbe s nastavničkim koeficijentom 1,97.

image

‘Nisan Lipa, al‘ vridin barem 2,5‘

Mirela Lilek/

12:08 - Stigli su prosvjednici iz Mješovite industrijske obrtničke škole Karlovac.

Maja Jurčević u toj školi predaje čak sedam predmeta za učenike iz šest smjerova.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image

Matija Kroflin

Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image

‘Nisan Lipa, al‘ vridin barem 2,5‘

Mirela Lilek/

Navodi nam koje:

- Poznavanje materijala, Građevni materijali, Građevinski materijali, Frizerski preparati, Kozmetologija za dva usmjerenja, i Tehnologija zanimanja.

- U statusu sam profesorice mentorice. Imam 14 godina staža i uz prekovremene mjesečno dobivam nešto više od 1300 eura. Godinama je plaća nas djelatnika u obrazovanju debelo manja od svih ostalih s visokom stručnom spremom u javnim službama. Nikakve konkretne promjene plaća u školstvu ne vidim. Uvijek dobivamo mrvice po 2 posto.

Sve skupa katastrofa, ali tu smo i zbog naših spremačica i drugog nenastavnog osoblja, kaže Maja Jurčević.

Svojevrsni hit na prosvjedu su rukotvorine nastavnica iz Karlovca. Nose naime naušnice s natpisom "1,97 SRAMOTA!".

image
Mirela Lilek
image
Mirela Lilek
image

1,97
Sramota.

Mirela Lilek

11:59 - Prosvjednici se Radićevom ulicom i Zakmardijevim stubama penju prema Markovom trgu.

image

Radićeva ulica

Dragan Matic/Cropix
image

Zakmardijeve stube

Dragan Matic/Cropix
image

Radićeva ulica

Dragan Matic/Cropix
image

Radićeva ulica

Dragan Matic/Cropix

11:49 - Prosvjednice iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka drže transparent na kojem piše ‘Ja kad vidim svoju plaću nema ni di si radosti ni di si lipa‘.

image

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Mirela Lilek/

11:22 - Započelo je prosvjedno okupljanje zaposlenika u obrazovanju i znanosti na Europskom trgu, među kojima je nastavno i nenastavno osoblje. Jedan od 17 autobusa napunili su članovi Sindikata znanosti iz Splita.

image
Dragan Matic/Cropix
image

Neda Baren, Helena Bule i Nada Tokić

Mirela Lilek/

– Imam 41 godinu staža i sa svojih 60 godina primam kao čistačica na fakultetu plaću od 800 eura. Ljuta sam na sve. Kvadrati rastu, a pare iste, kaže Neda Baren zaposlena na splitskom Pomorskom fakultetu.

Njezina suputnica do Zagreba, Nada Tokić, voditeljica je javne nabave na splitskom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

– Nakon 33 godine staža u situaciji sam da se moje radno mjesto ne može naći na popisu koeficijenata među kojima ne vidim ravnopravnost, ne vidim ono što je obećano, a to je jednaka plaća za jednak rad. Isti problem s nevidljivošću svog radnog mjesta u uredbi o koeficijentima ima i Helena Bule, voditeljica studentske službe na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Povorka je krenula preko Trga bana Jelačića prema Markovu trgu, uz niz transparenata, poput – Od plaće ni za gaće, Možete nam uzeti sve, ali zdravi razum ne, Puno bolje sviram nego što sam plaćen – našoj Vladi zadnja rupa na svirali… Na čelu povorke su ‘Zli bubnjari‘.

image

Prosvjednici na Europskom trgu

Jutarnji.hr/
image

Prosvjednici na Europskom trgu

Jutarnji.hr/
image

Prosvjednici na Europskom trgu

Jutarnji.hr/
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

11:06 - Savjetnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić je uoči početka prosvjeda na N1 televiziji komentirao zahtjeve sindikata.

- Prozivanje za politizaciju, čega god se HDZ dodirne, to je stranački dodir, impregnacija bilo koje institucije... Oni su ti koji se bave strančarenjem nad državnim pitanjima kao što je novi sustav plaća. Mi ni u čemu ne politiziramo. Neka isprave teške greške u uredbi pa neka vide hoćemo li i dalje biti u prosvjedima. Mladi čovjek kad uđe u znanost, nema ništa, ali da bar ima jamstvo da napredovanjem nešto postigne. Početnik asistent ima plaću kao u svim drugim sustavima i to je u redu, ali je problem da nakon 35, 40 godina staža, nakon što postane renomirani stručnjak, kad obrazuje druge studente, plaća bi rasla do dva i pol puta, rekao je Ribić i dodao da su se odlučili za prosvjed jer su imali loše iskustvo.

- Ovo je prosvjed upozorenja. Sustav će trpjeti idućih 20 godina zbog propusta, kaže Ribić za N1.


11:02 - Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je za N1 komentirao današnji prosvjed.

- Prikupljamo prijedloge sindikata da onda vidimo što je moguće prihvatiti, gdje smo eventualno mi pogriješili, a koji su zahtjevi izvan konteksta mogućeg. Primili smo neke konkretne sugestije nekih sindikata i jedan načelni komentar na postupak, ali bez jasnih poruka, kaže Fuchs.

Nije se jasno izjasnio o tome hoće li pristati na koeficijent veći od 2,0 za nastavnike, no rekao je da su to ‘jako ozbiljno uzeli u obzir‘.

- Vidjet ćemo kad konačna lista koeficijenata bude predstavljena javnosti, rekao je i dodao da je uredba u završnoj fazi te da će izaći s konačnom verzijom kad sve pregledaju.

- Prosvjedovati, a da ne znate do kraja zbog čega prosvjedujete, nije baš neka stvar, kaže Fuchs i dodaje da je uvjeren da neće doći do štrajka.


Nezadovoljni Vladinom reformom plaća u javnim službama i pozicijom sustava obrazovanja, a uz slogan "Reforma svih reformi - nedovoljan (1)!", dva sindikata u obrazovanju u petak u podne organiziraju prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

Prema najavama organizatora, Školskog sindikata Preporod i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odaziv na prosvjed bit će velik.

Prosvjetari stižu iz raznih dijelova Hrvatske organiziranim prijevozom, konkretno sa 17 autobusa. Iz sindikata ističu da će na prosvjedu objaviti svoje daljnje akcije, a šef Preporoda Željko Stipić poručuje - već imamo razrađene tri varijante, onu treću ne bih poželio ni jednoj Vladi. Time aludira na krajnju opciju štrajka u mjesecima blizu parlamentarnih izbora.

Po mišljenju čelnika dvaju reprezentativnih sindikata (druga dva većinska ne sudjeluju u prosvjedu), u prijedlozima uredbi o koeficijentima obrazovanje je najlošije pozicionirano, ne samo u smislu nastavnog, nego i nenastavnog osoblja.

Za razliku od druga dva sindikata (Sindikat učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama), sklona nastavku razgovora s Vladinim predstavnicima o korekciji uredbi, u Preporodu i Sindikatu znanosti smatraju kako je daleko veća mogućnost ishođenja kvalitetnih rješenja za prosvjetu i znanost u mobilizaciji.

- Smatramo da razgovori i očitovanja nisu dovoljni, nego je veća mogućnost pomaka ako se analiziranje nadogradi mobiliziranjem. Zato smo mobilizirali svoje članstvo, a ovaj je put taj proces išao lakše nego prije - govore organizatori prosvjeda. Već su proteklih dana u Sindikatu znanosti spominjali da nijedna situacija dosad nije alarmirala zbornice i katedre poput ove (koeficijenti). To objašnjavaju činjenicom da se novi koeficijenti donose rijetko, pa ako dođe do nepravde, ona će potrajati. Zato probleme žele riješiti na vrijeme.

Podsjetimo, s početnog koeficijenta 1,93 nastavnici su se posljednjim Vladinim prijedlogom pomaknuli na 1,97, no sindikati očekuju dodatna povećanja koeficijenata do minimalno 2,17, odnosno barem 10-postotno uvećanje. Nezadovoljstvo argumentiraju primjerom nenastavnih radnih mjesta (domari, čistačice, računovođe, tajnici) i dvostrukim koeficijentima. Nije, naime, jednako plaćeno isto radno mjesto u školi i u nekoj drugoj javnoj službi.

- Ako Vlada ozbiljno ne shvati naše zahtjeve i poruke s prosvjeda, onda sam siguran da drugi prosvjed neće biti u ovom formatu: neće biti Markova trga, nego onog niže. Ako ni to ne bude dovoljno, onda idemo na varijantu C, a takvu vrstu problema (štrajk, op. a.) ne bih poželio nijednoj vladi - poručuje Stipić.

- Pokušali smo biti kooperativni, ali Vlada nema sluha; Ministarstvo nije briga za sustav. Sve što tražimo su pravedni koeficijenti i društveni položaj znanosti i obrazovanja - poručuju uoči prosvjeda.

Prosvjednici će se od 11 sati okupljati na Europskom trgu, s kojega povorka kreće preko Trga bana Jelačića, Radićevom, Zakmardijevim stubama, Strossmayerovim šetalištem i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:59