OSNIVAJU NOVU UDRUGU

Veliki raskol među splitskim HOS-ovcima: ‘Skejo, dosta je bilo, nećeš više zlorabiti IX. bojnu! Odričemo se 10. travnja‘

U utorak se u Splitu osniva Udruga dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991., koja bi Skejinu društvu trebala biti jasna alternativa

Osnivači nove udruge (glavna fotografija), Marko Skejo (u krugu)

 Duje Klarić/CROPIX, Nikša Stipaničev/CROPIX

Marko Skejo više neće imati monopol nad IX. bojnom HOS-a, piše Slobodna Dalmacija.

U utorak se u Splitu osniva Udruga dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991., koja bi Skejinu društvu trebala biti jasna alternativa. Splitskim HOS-ovcima očito je prekipjelo Skejino samoreklamiranje i korištenje HOS-a i HOS-ovaca za njegove vlastite političke probitke, pa su se odlučili okupiti i formirati udrugu kojoj će na prvom mjestu biti briga i pomoć braniteljima HOS-a. A ne paradiranje uokolo sa živopisnim brčićima i zloupotrebljavanje ostavštine HOS-a.

Tu nepravdu, kaže nam bojnik Jurica Jukić, koji će biti na čelu nove udruge, HOS-ovci iz 1991. više ne žele trpjeti.

- Bojna je osnovana 21. lipnja 1991. i nikada nije nosila ime Rafaela Bobana. Naš naziv je bio IX. bojna HOS Split. Određena gospoda tvrde da je postrojba osnovana 10. travnja, što naprosto nije točno. To potvrđuju i službeni dokumenti. Taj se datum 10. travnja spletom okolnosti tek kasnije počeo spominjati i određena gospoda su to zloupotrijebila. A znamo da se laž počne prihvaćati kao istina kad se ponovi puno puta - ističe Jukić.

Jurica Jukić nije bilo tko u HOS-u. Jedan je od osnivača IX. bojne HOS-a, njezin drugi zapovjednik, odmah nakon Joze Radanovića. Rat ga je zatekao u splitskom Getu. U prvim je danima zapovijedao kampovima za obuku dragovoljaca HOS-a na Žnjanu, u Tugarama te Rošcu kraj Trogira.

Osnivač udruge

Prošao je sva ratišta, od Slavonije do Dubrovnika. Osnivao HOS u Livnu, surađivao s Blažom Kraljevićem, sudjelovao u bitkama za Kupres, gdje mu je savjetnik bio Mile Dedaković. U Mostaru je zajedno s Ircem Tomom Crowleyjem među prvima ušao u kasarnu Sjeverni logor.

Jukić je prije petnaestak godina bio osnivač i prvi predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a, na čijem se čelu danas Skejo šepuri, a koja je, prema njegovim riječima, tijekom godina ostala bez velikog broja članova koji ne podržavaju smjer koji forsira aktualni predsjednik.

Jukić ima i prilično različit pogled na korijene HOS-a od Skeje.

- Moji suborci i prijatelji nisu se izjednačavali s 10. travnjem 1941. Puno je nevine krvi palo i hrabrih i poštenih ljudi poginulo da bi se danas to zloupotrebljavalo u nečije privatne svrhe. Javno želim reći da se decidirano odričemo 10. travnja. To je dokazano bio zločin i to nas ne zanima, s tim nemamo veze. Što se tiče pozdrava "Za dom spremni", toga se ne odričemo. Bili smo, jesmo i bit ćemo dok smo živi za dom spremni. Ali ne za onaj iz 1941., nego 1991. godine, kada su svi hrvatski vojnici bili spremni za dom - naglašava Jukić.

HOS je posljednjih godina više po medijima zbog Marka Skeje i njegovih kontroverznih ispada, nego zbog junačkih djela HOS-ovaca iz IX. bojne tijekom najteže 1991., od obrane Dubrovnika na Srđu, držanja pozicija u Kruševu, potom i u iznimno teškoj situaciji u Zemuniku Donjem te Posedarju.

Skejo je, prema riječima našeg sugovornika, u HOS ušao 15. siječnja 1992. godine. A zapovjednik IX. bojne postao je 1. srpnja 1992. Upravo na Jukićev prijedlog.

Legendarni Irac Tom

Jukić ne bježi od toga da su u početku HOS-ovci tretirani kao "opasni" za ondašnju politiku. Ali pritom ističe i jednu važnu stvar.

- Mi smo tada možda malo drukčije razmišljali, ali nikad nismo djelovali samostalno. Od početka smo bili pod zapovjedništvom HV-a. Bili smo legalni sastav Hrvatske vojske. Dva voda pripadnika IX. bojne HOS-a pokojnog Slavena Zeca bili su najveća postrojba koja je prešla u 4. brigadu. HOS-ovci su bili tenkisti u Šibeniku, pričuva IV. brigadi u Kruševu, imamo te iskaznice i danas, u tri navrata bili smo u Dubrovniku, u Zadru, kao dragovoljci idemo u Slavoniju - nabraja Jukić.

Posebno biranim riječima govori o Ircu Tomu Crowleyju, pripadniku IX. bojne HOS-a.

- Njega je doveo Mate Budimir, a stjecajem okolnosti pokojni je Tom u Dalmaciju došao sa mnom. On je najzaslužniji za uspjeh naše bojne koja ima značajan udio u obrani Hrvatske. Svi mi zapovjednici dobivali smo poene na njegov račun. U Livnu smo s njim uspjeli osvojiti naš prvi tenk. Puno je tu uspomena, tragedija je što Tom više nije s nama - kaže nam Jukić, prisjećajući se Irca koji je poginuo na samom kraju rata, u lipnju 1995., na južnom bojištu.

Jukić, koji se do sada nije posebno eksponirao, odlučan je da Udrugu dragovoljaca HOS-a 1991. postavi na zdravim temeljima. Sudjelovanje u obrani 1991. neće biti uvjet za članstvo, otvoreni su, kaže, prema svima. No, na jednoj stvari popustiti neće.

- Ne može Udruga IX. bojne biti ničija politička platforma. Gospodin koji vodi Udrugu mijenja svoju šestu stranku i uvodi članove Udruge u svoju šestu stranku. To HOS nije zaslužio - zaključuje Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2024 16:34