SVAĐA OKO IZBORA

Veliki raskol na ljevici zbog Katarine Peović: Raspad koalicije, Kapović i Tomašević razmijenili optužbe

Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu, rekao je Tomašević
Katarina Peović
 Damjan Tadic/Cropix

Da Zeleno-lijeva koalicija više ne postoji objavio je na Facebooku Mate Kapović iz Radničke fronte i optužio Tomislava Tomaševića da u Zagrebu traži podršku SDP-a za gradonačelničku kandidaturu.

Kapović je napisao da se Radnička fronta mjesecima borila da se Zeleno-lijeva koalicija održi, no vrh stranke Možemo i SDP su odlučili drugačije. Objavu Mate Kapovića s Facebooka prenosimo u cjelosti.

- Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK), nažalost, raspala. Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om.

Čut ćete vjerojatno svašta, ali stvar je ukratko u sljedećem:

a) Tomislav Tomašević (stranka Možemo) traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno - još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije)

b) SDP-u je kandidatura Katarine Peović (RF) u Rijeci ogroman trn u peti i izvor straha

ZLK, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović koji su u Gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovom mandatu).

Na kraju treba reći da je RF i dalje i više nego otvoren za svaki vid suradnje s članovima, strankama i dijelovima bivše Zeleno-lijeve koalicije koji se ne slažu s ovakvim promašenim politikanstvom i oportunizmom, napisao je Mate Kapović na Facebooku.

Tomislav Tomašević je na to rekao da su stranke Možemo! i Zagreb je naš odlučile da na lokalne izbore neće s Radničkom frontom. Prozvao je Radničku frontu da ih je javno napala neosnovanim optužbama i time omalovažila i Novu ljevicu.

Tomašević je rekao da je dio vodstva Radničke fronte postavio medijski ultimatum oko podrške Katarini Peović za gradonačelnicu Rijeke, prijeteći pritom raspadom koalicije.

- Odlučili smo da ne pristajemo na taj ultimatum i da je zato najbolje da na ove lokalne izbore idemo odvojeno od Radničke fronte, a isto razmišljaju i druge stranke zeleno-lijeve koalicije, Nova ljevica i ORaH, s kojima namjeravamo izaći na lokalne izbore. Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu, rekao je Tomašević za tportal.

Dodao je i da neće bilateralno koalirati s SDP-om.

- Fokusirani smo na uklanjanje Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu, u koju su dobrodošli i SDP i Radnička fronta. Što se ostalih gradova tiče, Možemo! namjerava izaći na njih samostalno ili u koaliciji s Novom ljevicom i ORaH-om. To znači da Možemo! u Rijeci sigurno neće ići u koaliciju sa SDP-om, koji je uostalom tamo i na vlasti, a mi smo izrazito nezadovoljni načinom na koji se upravlja gradom, poručio je Tomislav Tomašević za tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:38