POLITIČKI RAT

VELIKI RASKOL U DRŽAVNOM VRHU Izvori iz HDZ-a o svađi najviših dužnosnika: 'Dva su ključna razloga zašto se dogodilo ovo zaoštravanje...'

 
Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

“Ne mogu shvatiti predsjedničin potez”, rekao je u srijedu ujutro Gordan Jandroković, uz tvrdnju da je u isto vrijeme dok je trajala sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost došao i predsjedničin zahtjev za zajedničku sjednicu Vlade. “Poštom, a da to nije bilo priopćeno.”

Nije prošlo ni nekoliko minuta, a iz Ureda predsjednice stigao je odgovor: “Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru”. Pantovčak je u priopćenju koje se po oštrini gotovo ne pamti pojasnio da je premijer znao da će dopis stići i to ne za vrijeme sjednice Vijeća, nego poslijepodne. “Predsjednica je u nekoliko navrata razgovarala s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora o temi demografije i blokiranih, a od njih dvojice je dobila odgovor: ‘Ta tema je sada ‘in’, ali će brzo izaći iz mode’.”

Besprizorna laž

Jandroković je reagirao po drugi put tvrdnjom “ono što je izrečeno u zadnjoj rečenici je besprizorna laž”. “Poslan je dopis bez ikakvog materijala, tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu.” A na kraju ove rafalne paljbe između šefice države i šefa parlamenta uzavrelu situaciju pokušao je smiriti sam Andrej Plenković pomirljivom porukom: “Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo”. Premijer je najavio da će uskoro s predsjednicom razgovarati “kao što to inače radimo”.

Nakon svega jasno je samo to da će predsjednica sama iznijeti svoj paket mjera oko demografije i blokiranih i to najvjerojatnije 11. lipnja. Sve mjere koje je željela predstaviti na zajedničkoj sjednici Vlade su razrađene i gotove, a suradnici Kolinde Grabar-Kitarović nam kažu da je dugo vremena radila na tome. “Za predsjednicu su to krucijalne stvari za Hrvatsku i njena je želja bila da se svi politički akteri, pa tako i stranke opozicije, usuglase. Ništa više i ništa manje.”

I dok je paljba u kojoj se baš nisu birale riječi trajala, čule su se različite teorije zašto je tako, gotovo preko noći, ponovo zaoštren odnos dva politička brda. Možda i više nego ikad dosad. Iz izvora u HDZ-u moglo se tako čuti da su dva ključna razloga ponovnom zaoštravanju između Plenkovića i Grabar-Kitarović. “Prije svega to je nastavak nesporazuma koji se javljaju od početka njihove komunikacije gdje je ego u prvom planu. A kako se sve češće govori o velikoj koaliciji i prijedlogu da se ubuduće šef države bira u parlamentu, ima i onih koji smatraju da su Jandrokovićeve ambicije postati budući predsjednik države. Sve je to stvorilo dodatnu nervozu i svakako neuobičajenu raspravu u državnom vrhu”, rekao nam je jedan visoko pozicionirani hadezeovac koji tvrdi da priče o dogovorima HDZ-a i SDP-a koje bi uključile i promjenu izbora šefa države nisu nerealne.

Grabar-Kitarović i Plenković u više su navrata u zadnje vrijeme razgovarali o potrebi da se tema demografije i blokiranih stavi na dnevni red sjednice Vlade. “Plenkovićevi odgovori uvijek su bili ‘dobro, vidjet ćemo’, ali nikad ništa konkretno”, rečeno je Jutarnjem iz kruga predsjednice. No, način kako je premijer odbio sazvati zajedničku sjednicu a da predsjednici ne pošalje pisani odgovor na Pantovčaku se procjenjuje neprihvatljivim. “Nikakvu obavijest nismo dobili, nikakav pisani odgovor.”

Novo zaoštravanje između Banskih dvora i Pantovčaka dolazi u vrijeme kada je Plenković javno rekao da će HDZ i on osobno podržati Kolindu Grabar-Kitarović ako se odluči za novi mandat.

Krucijalne teme

“Očito su postojale i procjene da će predsjednica sada biti popustljivija prema Vladi i kalkulirati, pa i odustati od zajedničke sjednice kada se vidjelo da je premijer nije voljan sazvati. To se međutim nije dogodilo i sigurno da će se ponovo otvoriti pitanje HDZ-ove podrške Grabar-Kitarović ako se tenzije nastave”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Na Pantovčaku nas uvjeravaju da budući izbori i njena moguća kandidatura nisu u fokusu predsjednice i da joj je u ovom trenutku najvažnije pokrenuti teme koje su bitne za Hrvatsku. “Bez kalkulacije to čini, a što bi bilo loše da se na zajedničkoj sjednici razgovaralo o demografiji i blokiranima”, kažu predsjedničini suradnici.

Sam premijer je demantirao da je rekao kako je tema demografije i blokiranih sada ‘in’, ali da će to brzo proći, što je Ured predsjednice doslovno citirao. Kaže da je teško to komentirati kada nema snimku, ali da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo ne one varijante da bi predsjednik Sabora ili Vlade mislili da je demografski problem u Hrvatskoj trenutno ‘in’. “On je, na žalost, ‘in’ desetljećima, ostat će takav u Hrvatskoj i drugim zemljama poput nas jako dugo.”

Da bi predstava bila kompletna, pobrinule se i oporba tvrdnjama da je cijela priča izrežirana, što Plenković energično demantira. “Uigrani igrokaz? A kad smo se mi to igrali? Nemam pojma što oporba misli, oni su, na žalost, već prikazali toliko igrokaza u Saboru.”

Budimo odgovorni

Šef HSS-a Krešo Beljak poručuje da svađe institucija sramote Sabor, a savjetnik predsjednice za demografiju Anđelko Akrap misli da razmjena teške artiljerije između državnog vrha nije loše, nego čak i zdravo kada je riječ o demografiji u smislu da se istakne ta tematika. “Pitanje demografije je krucijalno i bilo bi dobro da dođe do dogovora predsjednice i premijera.”

Zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić na upite novinara kako gleda na zategnute odnose predsjednice države i premijera, rekao je kako “nas hrvatski građani nisu birali da se međusobno svađamo, pogotovo ne na javnoj sceni, nego da rješavamo njihove probleme i budemo odgovorni i savjesni u poslu”. Naglasio je da se o problemima hrvatskog društva treba razgovarati snagom argumenata.

- Šaljem svima poruku da budemo odgovorni i da radimo posao za koji nas je hrvatski narod izabrao - izjavio je Brkić nakon svečanog prijema u povodu Dana Sabora.

- Sve probleme koje ima hrvatsko društvo treba staviti zajedno na stol, sjesti i razgovarati snagom argumenata, a ne argumentom sile. Nitko od nas s bilo koje pozicije ne može nametati bilo što. Zajedno se treba sjesti i rješavati probleme koji tište hrvatske građane - odgovorio je novinarima potpredsjednik Sabora o tome je li se trebala održati zajednička sjednica Vlade i predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:25