MEMO U ČEŠKOJ

VELIKI USPJEH HRVATSKIH UČENIKA NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI Zlato, tri srebra i broncu uzeli klinci iz bivšeg MIOC-a, njima u čast pustili i himnu

 
 Matematička natjecanja/MEMO/Facebook

Učenik zagrebačke 15. gimnazije Krešimir Nežmah osvojio je zlatnu medalju na 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Češkoj, dok su trojica hrvatskih učenika osvojila srebrnu, a jedan brončanu medalju, priopćili su u nedjelju voditelji hrvatske ekipe na natjecanju.

Srednjoeuropska matematička olimpijada održavana je u češkom gradu Pardubicama od 26. kolovoza do 1. rujna, a sudjelovalo je ukupno 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljala su šestorica učenika, i to iz zagrebačke 15. gimnazije: Vedran Cifrek, Matej Ljubičić, David Mikulčić, Krešimir Nežmah, Gabrijel Radovčić i Lovro Vladić, Voditelji ekipe bili su Ivan Kokan i Matko Ljulj.

Na tradicionalnom pojedinačnom i ekipnom natjecanju učenici su, kao i obično, rješavali zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju.

Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. I ne samo to! Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao apsolutni pobjednik i njemu u čast izvedena je hrvatska himna, ističe se u priopćenju.

Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne medalje, Lovro Vladić brončanu, a Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod.

Kao i na sličnim olimpijadama znanja, medalju osvaja približno polovica svih natjecatelja, a zlatne, srebrne i brončane medalje dijeli se u omjeru 1 : 2 : 3, napominju voditelji naše ekipe.

Na ekipnom natjecanju hrvatska ekipa zauzela je 6. mjesto rješavajući test izbalansirane težine.

Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka. Uz sportsku čestitku hrvatski su učenici rekli da jedva čekaju novo odmjeravanje snaga dogodine.

Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 01:25