DONOSIMO POPIS

Veliki vodič kroz (ne)radne nedjelje: Doznali smo kako će od 1. srpnja raditi shopping centri i trgovine

Provjerili smo raspored radnih nedjelja najpoznatijih shopping centara, trgovina i pekara na zagrebačkom području
 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Nove odredbe Zakona o trgovini, koje stupaju na snagu od 1. srpnja, kao jednu od najvažnijih promjena donose i stavku o ograničavanju rada na sveukupno 16 nedjelja u godini.

Ove godine trgovcima je lakše odabrati kojim će nedjeljama vrata njihovih poslovnica biti otvorena budući da se one raspoređuju na šest mjeseci ili 27 mogućih nedjelja koje preostaju do kraja godine.

Od početka 2024. godine, istu brojku od 16 radnih nedjelja morat će rasporediti unutar cijele godine - konkretno 52 nedjelje. Budući da se prvi dan srpnja približava, odlučili smo provjeriti raspored radnih nedjelja najpoznatijih shopping centara, trgovina i pekara na zagrebačkom području.

Organizaciju rada već su na svojim službenim stranicama objavili shopping centri Grupacije Supernova, Westgate i City Center one.

Svi zagrebački trgovački Supernova centri u koje spadaju - Supernova Buzin, Supernova Garden Mall, Supernova Cvjetni i Centar Kaptol - neće raditi nedjeljom tijekom srpnja, sve do 27. kolovoza kada ponovno otvaraju svoja vrata. Nakon toga, radne nedjelje su sljedeće:

rujan: 03.09., 10.09., 17.09.

listopad: 01.10., 08.10., 15.10.

studeni: 05.11., 12.11., 19.11., 26.11.

prosinac: 03.12., 10.12., 17.12., 24.12., 31.12.

Westgate je na svojoj stranici naveo da je nakon analize potreba kupaca odlučeno kako će sve trgovine u shopping centru raditi na iste nedjelje, a one će biti ravnomjerno raspoređene kroz sve mjesece. Kako bi djelatnici imali blagdanski odmor, Westgate će biti zatvoren za kupce na Badnjak i Staru godinu.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Smatramo da je zaposlenicima u trgovini važnija mogućnost odmora na Badnjak i da taj dan provedu s obitelji kiteći bor i pripremajući se za Božić, nego da se ‘odmaraju neku petnaestu nedjelju’ u godini. Žao nam je da zakonodavac nije vodio računa o stvarnim potrebama radnika i obiteljskog života, već o pukom ispunjavanju forme, nadodali su.

Popis nedjelja kada će Westgate raditi je sljedeći:

srpanj: 16.07., 23.07.

kolovoz: 27.08.

rujan: 03.09., 10.09., 17.09.

listopad: 08.10., 15.10., 22.10.

studeni: 05.11., 12.11., 19.11., 26.11.

prosinac: 03.12., 10.12., 17.12.

City Center one također je na svojim stranicama objavio tablicu, prema kojoj se razlikuju radne nedjelje City Center East i West. West će raditi 9. srpnja, 13. kolovoza, 3. i 10. rujna. East će raditi 16. srpnja, 20. kolovoza, 3. i 17. rujna. Pri kraju godine raspored im je isti, pa će oba centra biti otvorena 8., 15., 22., i 29. listopada, svaku nedjelju u studenom i sve nedjelje u prosincu, osim na Staru godinu, 31. prosinca.

Avenue Mall će svoje poslovnice otvoriti za prve tri nedjelje u rujnu, prve četiri nedjelje u listopadu, sve nedjelje u studenom i sve nedjelje u prosincu.

Raspored radnih nedjelja POINT Shopping Centra je sljedeći:

rujan: 3., 10. 17. i 24.

listopad: 8., 15., 22. i 29

studeni: 12., 19. i 26.

prosinac: 3., 10., 17., 24. i 31.

Z Centar je također napravio raspored radnih nedjelja samih trgovina i odgovorili su nam da će ga uskoro objaviti na web stranici.

Konzum će odluku o tome koje će prodavaonice raditi nedjeljom donijeti ovisno o potrebama turističke sezone, blagdanima i mikrolokacijskim događajima. Kupci će također radna vremena prodavaonica moći pronaći na njihovoj internetskoj stranici.

Iz Studenca su nam rekli da rade na izradi plana, pa će kupce i javnost pravovremeno obavijestiti o rasporedu radnih nedjelja njihovih trgovina.

Lidl također još uvijek nema raspored radnih i neradnih nedjelja, ali kako navode, definirat će ga sukladno potrebama kupaca, imajući u vidu specifične zahtjeve nadolazeće turističke sezone i pravovremeno objaviti na svojim stranicama, aplikaciji i prodajnim mjestima.

image

Popis radnih nedjelja City Center one West i East

Screenshot/City Centre one/

IKEA Hrvatska još uvijek nije donijela detaljan i konačan plan rada nedjeljom, ali navode da se o njemu višekratno raspravljalo na svim razinama. Trenutno pozorno prate razvoj situacije na tržištu i poteze konkurencije, kao i želje i očekivanja kupaca te relevantnih dionika.

- Također, u stalnom smo kontaktu s nadležnim tijelima Designer Outleta Croatia i za sada je dogovor da će robna kuća IKEA Zagreb biti otvorena istim nedjeljama, kao jedinstveno odredište za kupovanje, dodali su.

U dm-u trenutno finaliziraju raspored radnih nedjelja, pa nismo mogli dobiti konkretan raspored po datumima. Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u, rekla nam je da će prodavaonice koje posluju u sklopu trgovačkih centara, radne i neradne nedjelje uskladiti s radnim vremenom centra.

Iz BIPE smo zaprimili odgovor da su plan radnih i neradnih nedjelja pripremili i spremno čekaju implementaciju izmjene Zakona o trgovini, bez da su naveli spomenute pripremljene datume.

Kad su u pitanju pekare, iz Dubravice su nam rekli planove za trenutnu, ali i nadolazeću godinu. Poslovnica na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru će raditi stalno, a sve ostale će tijekom srpnja i kolovoza biti zatvorene nedjeljama, osim ako se nalaze u trgovačkim centrima i prilagođavaju se njihovom rasporedu rada.

Za rad tijekom rujna će se još naknadno održati dogovori, ali kako nam kažu, ako odluče raditi nedjeljama do kraja ove godine, tijekom 2024. vjerojatno neće uopće.

- Dosta nam je to nezgodno, ne možemo znati koliko će kupaca doći i hoćemo li imati premalo ili previše robe, pojasnili su.

Iz Mlinara su nam rekli da su napravili raspored rada koji će ovisiti i razlikovati se po regijama i poslovnicama, a kada on bude službeno potvrđen, bit će dostupan javnosti.

Pekarnice Dinara zasad još uvijek nemaju novi plan rada nedjeljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:31