SVE VEĆI PRILJEV

Veliki zaokret Hrvatske u borbi protiv ilegalnih migranata: Sve se promijenilo 30. ožujka....

Zbog novog postupanja hrvatske policije prema migrantima oglasila se organizacija Border Violence Monitoring Networ

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Hrvatska je policija krajem prošlog mjeseca počela vraćati ilegalne migrante koji su nezakonito prešli granicu te su uhvaćeni na teritoriju Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Ovog puta nije riječ o ilegalnom pushbacku, kako tvrde u MUP-u, već ih se vraća na osnovu zakonske procedure usuglašene sa BiH. Prema dostupnim informacijama, 30. i 31. ožujka u BiH je vraćeno 90 ilegalnih migranata. U Ministarstvu unutarnjih poslova potvrđuju da ilegalne migrante vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon što je BiH počela primjenjivati međudržavni sporazum o readmisiji koji su Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale još prije šest godina. Riječ je o sporazumu koji uređuje prihvat i vraćanje osoba koje su nezakonito prešle zajedničku državnu granicu.

Ovdje nije riječ samo o migrantima koje policija uhvati na granici, nego i o onima koje u dubini hrvatskog teritorija uhvate policijski mobilni timovi. Nakon ulaska u Schengen policija je počela primjenjivati kompenzacijske mjere kao nadomjestak nadzora unutarnje granice. U sklopu njih su 742 policijska službenika organizirana u mobilne timove koji diljem Hrvatske hvataju krijumčare osoba i ilegalne migrante. U MUP-u tvrde da su te mjere dosad polučile vrlo dobre rezultate te je uhvaćeno 30 posto više krijumčara.

Vraćanje ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu veliki je zaokret hrvatskih vlasti u borbi protiv ilegalnih migranata. Naime, tijekom prošle godine policija je migrantima uhvaćenima u ilegalnom ulasku u Hrvatsku izdavala dokument u kojem je pisalo da u roku od sedam dana moraju napustiti Hrvatsku. Oni su to koristili da legalno javnim prijevozom dođu do granice, a potom su pješke odlazili u Sloveniju te, najčešće, dalje u Italiju.

Vlasti BiH su nakon pritisaka Europske komisije pristale na provedbu sporazuma o readmisiji te su na području Unsko-sanskog kantona određena dva prihvatilišta za migrante vraćene iz Hrvatske. Pojedinci se prebacuju u tranzitni centar Lipa, a obitelji u prihvatni centar Borići kod Bihaća.

Zbog novog postupanja hrvatske policije prema ilegalnim migrantima oglasila se međunarodna nevladina organizacija Border Violence Monitoring Network koja je već optužila hrvatsku policiju da se prema uhićenim migrantima ponaša nehumano i protuzakonito. Tvrde da ih smještaju u podrume bez hrane i vode te im izdaju rješenje o protjerivanju u BiH. Migranti, navodno, nisu dobili mogućnost ulaganja žalbe na postupak te moraju potpisati dokumente na jeziku koji ne razumiju, što je protivno članku 196. Zakona o strancima na koji se rješenja o protjerivanju pozivaju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je upozorio da se u prvim mjesecima ove godine broj ilegalnih ulazaka na teritorij Europske unije približio brojevima iz 2015. i 2016. godine. To potvrđuju i brojke hrvatskog MUP-a. U odgovoru Jutarnjem listu navode da je u prva dva mjeseca ove godine za 250 posto povećan broj nezakonitih prelazaka vanjske granice u odnosu na isto razdoblje lani. Također ističu kako su u prva dva mjeseca ove godine evidentirana 5883 pokušaja ilegalnog prelaska granice, dok ih je cijele prošle godine bilo 50.624. Također je do kraja ožujka 7558 osoba izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, a tijekom cijele prošle godine taj su zahtjev podnijele 12.872 osobe.

Golemi priljev ilegalnih migranata u prva dva mjeseca alarmirao je i slovensku policiju i tamošnju vladu. Policija je za 300 posto veći broj migranata koji su iz Hrvatske ušli u Sloveniju indirektno optužila hrvatsku policiju, ustvrdivši da se broj migranata povećao nakon što je Hrvatska ušla u Schengen. U MUP-u za Jutarnji ističu kako smatraju "da se radi o medijskim interpretacijama navoda koje je iznijela slovenska policija, iako je točna činjenica kako dolazi do povećanja kretanja migranata na ovom području.

Kako najveći broj migranata iz Hrvatske preko Slovenije želi ući u Italiju, u Sloveniji strahuju da bi talijanska vlada mogla uvesti granične kontrole na prijelazima sa Slovenijom kao što je to prije šest godina uvela Austrija. Kako do toga ne bi došlo, hrvatska, slovenska i talijanska vlada dogovaraju zajednički nadzor koridora od granice BiH prema Italiji. Ministar Božinović o tome je već razgovarao s kolegama u Italiji, a premijeri Slovenije i Hrvatske najavili su tu inicijativu tijekom nedavnog susreta na Brdu kod Kranja. "Tražimo načine kako da nadziremo cijeli koridor od bosanske do talijanske granice trilateralnim sudjelovanjem kako bismo uspostavili bolji nadzor ilegalnih migracija", izjavio je tada slovenski premijer Robert Golob.

Konačni dogovor očekuje se u svibnju tijekom Golobova posjeta Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:11