VOZE SE PREMA AUSTRIJI

VELIKI ZAOKRET Izbjeglice problijedile kada su vidjele mađarsku policiju, ali nekoliko minuta poslije plakali su od sreće: 'Ništa nam nije jasno'

 Tomislav Kristo / CROPIX

BARANJSKO PETROVO SELO - Nešto prije 15 sati na graničnom prijelazu između Hrvatske i Mađarske, Baranjsko Petrovo Selo - Beremend očito je profunkcionirao europski plan B za rješavanje imigrantske krize. Tada je naime iz Belog Manastira na granični prijelaz stigao 21 autobus i pet policijskih marica u kojima je bilo oko 1300 imigranata i izbjeglica. Prvi autobusi došli su točno do rampe nakon koje službeno počinje Mađarska i već tada bilo je jasno da se dogodio nekakav sporazum na najvišoj razini o kojem očito europski čeknici ne žele javno govoriti. Jer, teško je vjerovati da bi mađarska policija, koja je samo dva dana ranije na granici sa Srbijom brutalno tukla imigrante, sada mirno promatrala kako im dolazi tura od 1300 ljudi, koje, kako je rekao njihov premijer Viktor Orban, ne žele vidjeti u svojoj državi. Na licima ljudi koji su dovezeni na granicu osim neizvjesnosti bio je vidljiv i strah od onoga što ih čeka.

- Bojim se za svoju sudbinu, jer znam kako Mađari postupaju s nama, iako mi to nije jasno, jer mi je najbolji prijatelj Mađar i po tome znam da nisu svi u ovoj državi takvi. Ne znam što da očekujem, ali doista me strah - rekao nam je Adem iz Sirije, koji nam je kazao i kako pri ukrcaju u autobus u Belom Manastiru nisu imali pojma da ide u Mađarsku.

- Mislili smo da nas voze prema Zagrebu. Ovo je veliko, mogu reći, neugodno iznenađenje - nije skrivao bojazan Adem, kojemu se nije svidjelo što su mađarski policajci ispred njih napravili živi štit 30-tak metara od samog graničnog prijelaza na kojem su pak drugi živi zid napravili vojnici sa štitovima. No, njegovi, ali moramo priznati i naši, strahovi odagnani su nakon nekih 20-tak minuta. Tada je naime došla informacija da su s druge strane već spremni mađarski autobusi koji će primiti imigrante i transferirati ih prema Austriji. Tako je i bilo, a sreći izbjeglica nije bilo kraja. Naši su se autobusi pak okretali i vraćali u Beli Manastir po nove imigrante koje će voziti na granicu. Iz policije smo neslužbeno doznali da im ne govore gdje ih voze upravo zato što većina njih u tom slučaju vjerojatno ne bi ni ušla u autobus, jer se boje ići u Mađarsku i u takvom stanju bila bi vjerojatno nemoguća misija nagovoriti ih da se ukrcaju. Osim autobusa, plan je da u Mađarsku ode i vlak s oko 1000 imigranata koji od petka ujutro čeka na belomanastirskom kolodvoru. Njegovo odredište je mađarsko mjesto Villány. Je li ovo trajno ili samo privremeno rješenje pokazat će dani koji su pred nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:39