INFOGRAFIKA: KAKO SMO ŽIVOT PRILAGODILI KRIZI

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG Prosječan Hrvat ne troši, ne izlazi, gleda TV i misli da će biti sve gore

Hrvati sve više vremena provode kod kuće, u druženju s obitelji, prijateljima i susjedima

ZAGREB - Kriza, koja je potpuno osiromašila Hrvate, natjerala ih je da se okrenu osnovnim vrijednostima i budu zadovoljni s onim što imaju: iako svojim primanjima mogu pokriti samo troškove hrane i režija, iako bi velik dio njih usrećio i posao s plaćom od 3000 kuna, relativno su zadovoljni svojim životom - jer su živi, zdravi i imaju sretne obitelji. Na ljestvici od 1 do 10, na kojoj je 1 potpuno nezadovoljstvo, a 10 potpuno zadovoljstvo, građani su svoj život ocijenili prosječnom ocjenom 6,4.

Sloboda je kod kuće

Pokazalo je to veliko istraživanje koje je, od 11. do 19. prosinca, na uzorku od 1000 ispitanika za Jutarnji provela agencija Mediana Fides.

U Hrvatskoj, prema statističkim podacima, iz godine u godinu raste broj razvoda i razorenih obitelji, ali još uvijek više od 86 posto građana živi u obiteljima. Čak 62 posto ispitanika uoči ispitivanja nije bilo bolesno, uspijevaju obaviti svoje obaveze, osjećaju se sigurnima u sredini u kojoj žive. No, muče ih financije. Svojim si prihodima ne mogu priuštiti ništa osim čiste egzistencije, a polovica štedi i na djeci. Izleti, kazališta, kina, putovanja, rekreacija... postali su nedostižni za dvije trećine hrvatskih građana. Njih samo pet posto može si u potpunosti priuštiti putovanje, a 9,9 posto izlaske u kino ili kazalište. Porazno je da više od 12 posto građana bogatašem trenutno smatra svakog Hrvata koji na računu ima do 10.000 kuna, a polovica ispitanika bila bi sretna kad bi zarađivala do pet tisuća kuna mjesečno. Stoga Hrvati vrijeme sve više provode kod kuće ili u druženju s prijateljima i susjedima. Gledaju televiziju i slušaju radio, i to redovito i svakodnevno. Čitaju rijetko, a još rjeđe surfaju internetom.

Rezignacija sve jača

Priključak ih ima tek nešto više od 60 posto, međutim - osobito starije generacije, ne mogu koristiti računalo bez većih poteškoća, a i polovica ih ne govori niti jedan strani jezik. Više od polovice ispitanika - suprotno statističkim pokazateljima - ne posjeduje stan u kojem žive, a njih 85 posto nema ni kredit za stan. U skladu s trenutnom financijskom situacijom, najviše građana, 24 posto, ima potrošački kredit, a još ih više (36 posto) obilato koristi minus na tekućem računu. To je - iako najskuplji - najdostupniji izvor kreditiranja.

Najviše su razočarani političarima i vlasti u državi. Vidljiva je rezigniranost: na pitanje za koga bi glasali da se izbori održe tjedan dana nakon provedenog istraživanja, više od polovice ispitanika odgovorilo je da ne zna bi li uopće izašli na izbore.

Zanimljivo je da predsjednika države dr. Ivu Josipovića ne tretiraju kao političara. On je institucija kojoj bez premca najviše vjeruju, više nego što vjeruju Crkvi i vojsci, institucijama koje su u pravilu na vrhu ljestvice povjerenja građana. Najmanje su zadovoljni radom Sabora i Vlade, a izrazito su nezadovoljni i sudstvom.

Najviše vjeruju župniku

U svojoj lokalnoj sredini građani najviše vjeruju svom župniku, doktoru i učitelju. Zanimljivo je da se mnogo češće mole Bogu nego što zapravo idu u crkvu.

Trenutačnu situaciju u državi ocjenjuju vrlo lošom, no najporaznije je to što smatraju da će biti još gora. Samo svaki deseti ispitanik vjeruje u poboljšanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:16