STIGAO NOVI EUROBAROMETAR

VELIKO ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Evo što Hrvati misle o članstvu u Europskoj uniji

 
 CROPIX

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno godinu dana uoči europskih izbora u svibnju 2019., potvrđuje stalni rast potpore građana Europskoj uniji.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izložit će rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnijenja o Europskoj uniji. Istraživanje Eurobarometra provedeno u travnju 2018. godine na uzorku od 27.601 ispitanika iz 28 zemalja članica otkriva kako u prosjeku 60% građana vjeruje da je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. To je najveći zabilježeni postotak potpore od 1983. godine.

Gotovo trećina ispitanika već zna datum sljedećih europskih izbora, a 50% se zanima za izbore. Općenito, proces „Spitzenkandidaten” percipira se kao pozitivan razvoj za europsku demokraciju i gotovo polovica ispitanika izjašnjava se da ih taj isti proces uvelike motivira na glasanje. Gotovo tri četvrtine građana žele da taj proces odabira kandidata poprati stvarna debata o europskim temama i budućnosti Europske unije.

Upitani o specifičnim temama koje ih zaokupljaju, ispitanici u izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma (49%), a slijedi ju nezaposlenost mladih (48%), imigracija (45%) te gospodarstvo i rast (42%). Otprilike trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (35%), dok su promicanje ljudskih prava i demokracije kao i socijalna zaštita europskih građana zastupljeni kod 32% ispitanika.

Glavnina ispitanika i dalje je zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55%) i u EU (46%), a polovica ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta usmjerenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56%) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene - dok jasnih 70 % ispitanika upozorava nove stranke da „samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa”.

Sveobuhvatno, istraživanje ukazuje na rastući interes za Europsku uniju, kao i rastuće uvjerenje da građani mogu kreirati budućnost ako glasaju na izborima sljedeće godine.

Rezultati za Hrvatsku

Gotovo polovica hrvatskih građana (49%) neutralno misli o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, dok 36% ispitanika smatra da da je to za zemlju dobra stvar (u odnosu na europski prosjek od 60%). Smanjenje je to od 7 postotnih bodova u odnosu na istraživanje iz listopada prošle godine.

Zanimljiv je podatak da smo druga država u Uniji, nakon Češke (34%), koja u najmanjem postotku smatra da je članstvo u EU dobra stvar za njihovu zemlju. Treći su Talijani (39%).

Većina hrvatskih ispitanika (59 %) smatra da je njihov glas bitan u Europskoj uniji, no, istovremeno, njih 46% smatra da se stvari u Uniji kreću u lošem smjeru.

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih (68%), gospodarstvo i rast (61%), socijalnu zaštitu građana EU (48%) te prava potrošača i sigurnost hrane (34%).

Većina hrvatskih građana nove stranke i političke pokrete vidi kao nositelje stvarne promjene (72%) i nositelje novih rješenja (68%) te njih 58% smatra da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:04