IMA I TOGA

VELIKO ISTRAŽIVANJE Sindikat? Što će nam uz plaću od osam tisuća kuna!

Radim sve. Radimo vikende, za svaku nedjelju dobijemo slobodan dan. Plaća sjeda prije desetog u mjesecu, godišnje ih dobijemo 14, tvrtka nam daruje poklon-pakete, ispričala nam je radnica DM-a
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Ne, nema potrebe da osnivamo sindikat. Zašto? Pa zato što nam je dobro! Bilo je čak, koliko se sjećam, nekih pokušaja prije tri ili četiri godine da se osnuje sindikalna podružnica, ali većina radnika uopće nije bila zainteresirana - otvoreno govori Sandra Horvat, poslovotkinja u DM-ovoj trgovini u Avenue Mallu.

Usprkos krizi

Kamo sreće da smo država u kojoj radnici nemaju potrebe osnivati sindikat, izjavljuju vlasnici, ali i zaposlenici brojnih hrvatskih tvrtki, koji su sudjelovali u istraživanju Jutarnjeg lista. Unatoč nelikvidnosti i krizi, ipak postoje tvrtke u kojima radnici ne žele sindikat. Ne žele ga jer im poslodavci redovito isplaćuju pristojne plaće, regres, božićnice, a neki čak i uskrsnice, dodatak za djecu... Plaće su na računu najkasnije do 15. u mjesecu, a poslodavac na radnike gleda kao na najvredniji kapital, a ne kao uteg.

- Zadovoljan radnik je najbolja reklama. S korektnim odnosom prema radnicima, oni i nemaju interesa za sindikalnim organiziranjem, no ne bih im to branio - kaže Miroljub Božović, vlasnik tvrtke Bitechniqa iz Rijeke.

Nadaleko najpoznatiji primjer takve reklame jest međunarodni lanac trgovina Drogerie markt (DM). Nakon petogodišnje dominacije HT-a kao najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, lani je tu ulogu preuzeo DM, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Rade jer im se isplati

Na drugom mjestu je HT, a na trećem Agrokor. Od te tri tvrtke, samo DM nema svoju sindikalnu podružnicu. Ne zato što im to uprava brani ili ucjenjuje radnike, što je prema podacima SSSH slučaj u mnogim tvrtkama, nego zato što blagajnica u toj kompaniji mjesečno zarađuje 7326 kuna! Tri puta više od svojih kolegica, koje u sličnim trgovinama drugih poslodavaca brišu podove, slažu police, režu sir i salamu za plaću od 2500 kuna.

- Radim sve. Vodim kancelariju, narudžbe robe, radim na blagajni, slažem police i čistim, dakle sve što i moje kolegice blagajnice. Dnevna smjena nam je sedam sati, radimo subote i nedjelje, ali za svaku radnu nedjelju obavezno dobivamo slobodan dan - priča poslovotkinja u DM-ovoj trgovini Sandra Horvat. Plaća im “sjeda” prije desetog u mjesecu, a godišnje ih dobiju 14, ako se računa regres u lipnju, i božićnica u prosincu. Svi zaposleni četiri puta godišnje dobiju i poklon-pakete s proizvodima DM-a.

VELIKO ISTRAŽIVANJE KAKO POSLUJU TVRTKE U KOJIMA ZAPOSLENICI NE ŽELE OSNOVATI SINDIKAT PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:11