OD SIJEČNJA DO RUJNA

Veliko poljoprivredno iznenađenje: Usred pandemije skočio nam izvoz i drastično pao uvoz

Ostvaren je pad deficita za 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 1,7 milijardi eura, odnosno rasla je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad od 7,3 posto. Ostvaren je pad deficita za 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 69 posto i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veća je za 8,11 posto. Udio izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu RH od siječnja do rujna 2020. godine iznosi 15,86 posto, a vrijednost uvoza 14,56 posto, od čega je najznačajniji izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvod kukuruz s udjelom od 5,4 posto.

Od siječnja do rujna 2020. godine najznačajniji proizvodi u izvozu bili su: žitarice (205,4 milijuna eura - rast izvoza za 62,6 milijuna eura); razni prehrambeni proizvodi (168,1 milijun eura - u sklopu ove grupe proizvoda najviše se izvoze pripravci za umake, pripremljeni umaci, juhe, sladoled, šećerni sirupi); ribe i rakovi, mekušci i ostali vodeni beskralješnjaci (147,4 milijuna eura - rast izvoza za 14,5 milijuna eura); proizvodi od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka; slastičarski proizvodi (135,9 milijuna eura - rast izvoza za 13,8 milijuna eura,) te duhan i prerađeni nadomjesci duhana (122,6 milijuna eura).

Značajne promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine vidljive su i u kategoriji živih životinja, u kojoj je zabilježen rast izvoza za 10,1 milijun eura, te u kategoriji ostaci i otpaci od prehrambene industrije, pripremljena životinjska hrana, gdje je zabilježen rast izvoza za 8,6 milijuna eura.

Italija je od siječnja do rujna 2020. godine bila jedno od naših najvažnijih izvoznih odredišta kamo smo izvezli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 300,8 milijuna eura. Udio Italije u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosi 17,76 posto, a u ovoj godini izvoz je u Italiju povećan za 21,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz iznosio 263 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 16,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je ostvaren suficit od 37,6 milijuna eura.

Najznačajniji izvozni proizvodi u Italiju su kukuruz (osim onoga za sjetvu), pšenica i suražica (osim za sjetvu i tvrde pšenice), cigarete koje sadrže duhan (osim onih sa sadržajem klinčića), svježi ili rashlađeni europski lubin (brancin; Dicentrarchus labrax), svježa ili rashlađena orada (komarča; Sparus aurata) i dr.

Njemačka je jedan od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni RH te se od 2013. kontinuirano nalazi na prvome mjestu kao tržište s kojeg najviše uvozimo, a posljednje četiri godine nalazi se među prvih pet zemalja u koje najviše izvozimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:51