SMJENA VELEPOSLANIKA

VELIKO POSPREMANJE U DIPLOMACIJI Vesna Pusić pripremila šest novih imenovanja

Pet je promjena bilo planirano, a Ministarstvo vanjskih poslova zatekla je najava odlaska veleposlanika iz Rusije
Zagreb, 291114. Foaje dvorane Lisinski.Stjepana Radica.Konferencija za novinare u sklopu sastanka o organizacijskom jacanju Sredisnjega - hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS). Na konferenciji su govorili predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, predsjednica zagrebacke organizacijske HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas i predsjednik Sredisnjega - hrvatskog regionalnog saveza HNS-a Kresimir Malec.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ove godine priprema redovitu smjenu šefova nekih od naših diplomatskih predstavništava, saznali smo iz izvora bliskih Vladi.

U tom valu nije bila planirana promjena ambasadora u Ruskoj Federaciji, ali sada se i za taj položaj mora pronaći osoba budući da je Igor Pokaz izvijestio Zagreb kako od ljeta napušta taj položaj.

Prema informacijama koje smo dobili pod uvjetom da sačuvamo anonimnost izvora, Danijela Barišić, sadašnja glasnogovornica Ministarstva, trebala bi karijeru nastaviti u Makedoniji. Naime, gospođa Barišić je iz Ureda predsjednika Stjepana Mesića otišla na mjesto ambasadorice u Bugarskoj, odakle se vratila na glasnogovornički položaj.

Iz Skoplja će se tako u Hrvatsku vratiti Zlatko Kramarić, bivši gradonačelnik Osijeka, koji se, kako se priča u diplomatskim krugovima, i nije baš pretjerano snašao na tom položaju (a nije se proslavio ni na Kosovu kao naš prvi ambasador pa je pitanje zašto je uopće išao u Skoplje).

Iz Vlade su nam potvrdili da se promjene spremaju i da je, među ostalim, istekao mandat hrvatskom ambasadoru u Beču, Gordanu Bakoti.

Riječ je o jednom od iskusnih hrvatskih diplomata, službovao je u Washingtonu, a u Turskoj je bio ambasador. Odnosi s Austrijom su dobri, gradišćanski Hrvati su zadovoljni njegovim radom pa nema razloga da mu se ne nađe neko drugo, odgovarajuće mjesto u sustavu. Inače, diplomacije imaju običaj da nakon dva uzastopna mandata u inozemstvu zaposlenika vrate malo u zemlju, kako se ne bi - diplomatska šala - odnarodio.

Iz Irske će svakako otići Jasna Ognjanovac, također karijerna diplomatkinja, s bruxelleskim iskustvom.

U Rumunjskoj nas već niz godina predstavlja Andrea Gustović Ercegovac kojoj također istječe mandat. U svim je ovim slučajevima riječ o karijernim diplomatima koje bi, kako pokazuje i dosadašnja hrvatska a i međunarodna praksa, bilo najbolje i zamijeniti karijernima.

Moderne diplomacije zemalja članica EU imaju sve manji broj političkih imenovanja, dakle diplomatskih predstavnika koji ne dolaze iz službe.

Kad se pak dogodi takav slučaj - što nije tako rijetko u SAD-u, npr. - tada se uz njega postavi i neki vrlo iskusan diplomat kako bi osigurao da sve funkcionira kako treba. Osim toga, riječ je o za Hrvatsku značajnim pozicijama na kojima ne bi trebalo forsirati politička imenovanja. A takvih u Ministarstvu ima, da ne spominjemo imena. Jedino što smo doznali jest da pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić dosad nije bio zainteresiran za odlazak u neku od ambasada.

Ova će smjena vjerojatno značiti kraj diplomatske karijere za Dragu Štambuka koji je trenutačno u Brazilu.

Riječ je o zemlji sa sve većim značenjem u međunarodnim odnosima te bi bilo vrlo korisno da tamo dođe sposoban karijerni diplomat kako bi se odnosi popravili.

Ne manje od tri, a ne više od pet godina

Jedan od ključnih problema hrvatske diplomacije bio je pokušaj uvođenja kakvog takvog reda u normalne promjene šefova diplomatskih predstavništava. Većina zemalja se pridržava prakse prema kojoj mandat ambasadora traje najmanje tri godine do najviše pet godina. Procjenjuje se, naime, da je manje od tri godine nedovoljno da se ispuni određeni plan, dok se smatra da nakon pet diplomati u pravilu postanu pretjerano vezani za zemlju primateljicu pa stoga i neobjektivni. Hrvatska je s tim dugo imala problema.U Rimu je jedan odsjedio gotovo osam godina,

neki su sakupili pet, a bilo je i onih koji su se vraćali po kratkom postupku (kao onaj iz Malezije). No, ipak je konačno došlo do nekog reda pa se sada rotacije obavljaju redovito i kako je prošla velika bila 2011. godine, sada nas čeka nova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:28