AUTOHTONE POSEBNOSTI HRVATSKE

Veliko priznanje: Novi EU portal naveo čak 67 hrvatskih proizvoda na svojim stranicama

Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo se kako je našu tradiciju autohtonih proizvoda prepoznala i Europska unija
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede



 
 Vlado Kos/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da se proizvodi s oznakama kvalitete mogu naći na novom EU portalu o zemljopisnim oznakama GIview, a podaci s tog portala pokazuju da se na njemu trenutno nalazi ukupno 67 hrvatskih proizvoda.

Europska komisija (EK) je izradila moderni portal o zemljopisnim oznakama GIview koji daje pregled svih zemljopisnih oznaka zaštićenih u EU, uključujući oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU, navodi se u priopćenju.

Informacije o određenom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice koja sadrži podatke o kontaktima skupina proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela, područjima proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti.

Na portalu se mogu naći detalji o brojnim hrvatskim zaštićenim nazivima proizvoda, uključujući vina te jaka alkoholna pića.

Iz Ministarstva podsjećaju kako Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.

Hrvatska tako danas ima 31 proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a nalazi se među prvih deset država EU po broju registriranih oznaka.

Uz to, portal GIview obuhvaća i hrvatskih 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU, šest oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina.

Također, obuhvaćeni su i podatci o proizvodima koji su u procesu zaštite, a prema podatcima s portala, takvih je 11 hrvatskih proizvoda.

"Značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva u tijeku, ukazuje da su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju te važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:16