OBNOVA KUĆE

VELIKO SRCE GLAVNE SESTRE S NEONATOLOGIJE NA REBRU Kako je pomogla obitelji razdvojenih sijamskih blizanki koja o svom problemu nije željela pričati

 
Tambolaš Marija i Petar drže na rukama svoje četveromjesečne kćeri
 Darko Tomaš / CROPIX

Valentina i Kristina Tambolaš napokon iz bolnice dolaze kući, saznaju novinari RTL-ove emisije Potraga. Riječ je o djevojčicama koje su rođene kao sijamske blizanke, povezane prsnim košem, jetrima i crijevima, a koje je tim liječnika i medicinskih sestara s KBC-a Zagreb razdvojio pet tjedana nakon što su rođene.

Nekoliko mjeseci kasnije, blizanke su zdrave i čekaju povratak kući, a novinarka RTL-a otkriva kako se iza ove velike priče o pobjedi života i liječničke vještine krije se i ona o kojoj roditelji ne žele pričati.

Naime, kuća u koju bi blizanke trebale stići još nije gotova. Radovi još traju, a uskoro bi novi dom trebao biti spreman za Valentinu i Kristinu. Majka blizanki Marija je trenutak ujedinjenja čekala mjesecima.

- Obje me jednako dozivaju. Kristina je sada malo ljubomorna dok je Valentina u rukama. Teške su kad ih odjednom obje držim, nemirne su dosta i živahne, ne daju se. Nemoguća je misija držati ih skupa, ali dogovorimo se - rekla je za Potragu majka blizanki, Marija Tambolaš.

No, to su slatke brige u trenutku kada obitelj odbrojava dane do izlaska iz bolnice.

- Vidjet ćemo kako će nam biti kad dođu doma, ali bit će veselo. Ja sam spremna, ali malo nam je još trema. Ipak smo ovo čekali jako dugo - govori Marija.

Apel sestre Ane

Kad nema mame, medicinske sestre Valentinu i Kristinu ni trenutka ne ostavljaju.

- Kristina je ostala vjerna sebi od početka. Ona je oduvijek bila ona seka koja je tukla, čupala, koja je bila živčić i još uvijek je tako. Seka je miroljubiva, kad dobije papati, kad se presvuče i kad je budna u krevetu zna se zaigrati sa sobom. Pokazuje mirniju stranu. Tako da će se nadopunjavati njih dvije - rekla je glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb, Ana Habjanec.

Sestre su svjesne i da obitelji Tambolaš treba pomoć, iako se oni ne žale.

- Marija se nikad nije žalila i tužila. Slučajno sam saznala da su si oni kupili staru kućicu koju sami ne mogu renovirati. Pogotovo u tako kratkom roku - govori Ana. Stoga je ona u lipnju, kad je cijeli tim primila predsjednica Republike, tražila pomoć.

- Gospođo predsjednice, sestra Ana ima jednu molbu za vas. Mislila sam da ću propasti u zemlju, ali pošto su cure u pitanju, ja sam nastavila. Zaista nam je pomogla - rekla je Habjanec, a piše RTL.

Tako sada u Bušetini, selu 15 minuta od Virovitice, sve se praši od radova. Kako bi pomogli obitelji Tambolaš, organizirali su se i njihovi sumještani. Majstori odbijaju druge da pomognu njima.

- Napravili smo stropove i postavili smo rasvjetu. Ostaje nam još jedan dan posla. Dobio sam poziv od gospođe Željke pa onda smo s drugim strankama razgovarali i njih odgodili kako bi ovo napravili - rekao je majstor Mladen Ferenczffy.

Dom treba završiti

Skromna Marija ipak ne želi tražiti pomoć, ali činjenica je da djevojčice trebaju doći u ovaj dom do kraja mjeseca.

- U stvari smo pri kraju, ostale su još neke sitnice za završiti. Uskoro dolazi keramičar pa će pločice polijepiti. Još malo, pa ćemo mi ostalo sami - rekla je majka Kristine i Valentine.

No, jasno je da radova još ima te da treba puno ruku i novca da kuća bude gotova. Do tada Maja i Ivan, drugo dvoje djece Tambolaševih, uveseljavaju majku.

Kad je jako tužna, sestra Maja se sjeti da ima seke, kaže da joj je onda lakše. Maja i Ivan su još uvijek uzbuđeni jer čekaju seke, a nikako da ih dočekaju. Znaju da bebe moraju doći doma pa stalno pitaju zašto ih još nema. Svoje malene sestre su vidjeli samo jedanput, piše novinarka RTL-a.

Marija pak nikad neće zaboraviti trenutak kada ih je prvi put uzela u ruke.

- Dali su mi da ih držim tako spojene. Onda držiš dvije bebe odjedanput, kad zapravo poslije te operacije vidiš kako su one izgledale prije i kako sada izgledaju. Dok su bile spojene su bile baš male, sitne. Nakon operacije su izgledale veće i krupnije. Jako neobično, držiš dvije pa onda samo jednu - rekla je Marija.

Nakon mjeseci neprospavanih noći, roditelji, ali i liječnički tim mogu odahnuti.

- Kad odu kući bit ću sretna. Par dana će biti malo prazno, jer smo naučili da kad dođemo na posao pogledamo što su one radile, jesu budne - kaže sestra Ana, koja ide na godišnji odmor tek kada Valentina i Kristina budu puštene iz bolnice. Do tada njihov novi dom treba biti spreman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:40