VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG LISTA

Veljača 2010. 70 posto za Kosor.Rujan 2011. 70 posto protiv Kosor

Najpopularniji hrvatski političar i dalje je predsjednik Josipović kojeg podržava 85 posto građana. Milanović je na 52, a Čačića na 40 posto. Bliski suradnici Kosor: ‘Ima podršku 29 posto ljudi. To je u ovom trenutku odlično’
Zagreb, 130911.Hotel Regent Esplanade, Zavrsna konferencija IPA 2008 Twinning Light projekta Podrska uspostavi Drzavne skole za pravosudne djelatnike. Konferencij su .natocili predsjednik Ivo Josipovic, premjerka Jadranka Kosor, Branko Hrvatin predsjednik Vrhovnog suda RH, Paul Vandoren sef dekegacije EU u RH i drugi.Na slici: Jadranka Kosor i Ivo Josipovic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - U trenutku kad je izbacila omraženog Ivu Sanadera iz HDZ-a, Jadranka Kosor bila je na vrhuncu: 70 posto ljudi imalo je pozitivan stav o premijerki. Tijekom idućih dvadeset mjeseci to se dramatično preokrenulo: Jadranku Kosor na kraju mandata 70 posto građana doživljava negativno ili čak izrazito negativno.

Prema najnovijem istraživanju agencije Mediana za Jutarnji, pozitivan stav o Jadranki Kosor izrazilo je 29 posto građana. Takav rejting ima već nekoliko mjeseci. To, dakle, znači da joj nisu bitno naštetili objavljeni iskazi HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević koja je ispričala da su svi, uključujući Kosor, znali za crne fondove i da je predsjednička kampanja sadašnje šefice Vlade financirana crnim novcem.

Odani birači

Njezini najbliži suradnici u svemu tome ne vide nikakav problem.

- Rejting od 29 posto golema je prednost Jadranke Kosor. To su glasovi birača koji su od 1990. uz HDZ. Unatoč svemu što joj se imputira, predsjednica ih nije izgubila. I sada, dva i pol mjeseca prije izbora, može krenuti po glasove ostalih birača sklonih desnom centru, domoljuba koji razumiju što ona radi - smatra jedan od njenih bliskih suradnika.

Unutarstranački protivnici Jadranke Kosor odlučili su se za šutnju. Nemaju komentar na loš rejting predsjednice jer, kažu, ne žele minirati današnji sabor stranke.

- Rejting je takav kakav jest. Tih 29 posto ne zvuči loše, a opet 70 posto birača kojima, očito, nije prihvatljiva, to je strašno. No, izbori su na vratima i Kosor će imati podršku cijele stranke - kaže član HDZ-a.

Iako to nitko ne želi službeno potvrditi, u HDZ-u vrije kao nikad prije. No, povijesno loš rejting samo je sporedan uzrok.

Stranka se kapilarno raspada, kaže naš sugovornik, jer svatko čuva svoja leđa.

- Branka Pavošević zaslužna je za ovaj kaos. Ni Sanader nam nije napakostio tako kao ona - ističe naš drugi sugovornik.

Službeno, HDZ-ovci svoju predsjednicu složno brane, nazivajući sve što se proteklih dana događa lovom na HDZ. Potpredsjednik Vladimir Šeks otišao je najdalje u zaštiti šefice. Ozračje koje je u javnosti stvoreno nakon objave iskaza bivše blagajnice Šeks je usporedio s progonom Židova u Njemačkoj 1938.! Više pročitajte OVDJE

Omiljeni predsjednik

Najpopularniji hrvatski političar i dalje je predsjednik Ivo Josipović kojega podržava gotovo 85 posto građana Hrvatske. Na drugom je mjestu lider Saveza za promjene, Zoran Milanović, kojega izrazito ili uglavnom pozitivnim smatra gotovo 53 posto birača, a negativno mišljenje o potencijalnom budućem premijeru ima 44 posto ispitanika.

Radimira Čačića pozitivnim smatra 40 posto birača, dok njih oko 50 posto o predsjedniku HNS-a misli negativno. Josip Friščić, odani partner Jadranke Kosor, ima četvrti najbolji rejting među šefovima stranaka, ali u kampanji će ga teško povećati. Iako na izbore izlazi samostalno, Friščić nema luksuz kritiziranja Vlade na odlasku jer su njegovi ministri sve četiri godine sudjelovali u njezinu radu.

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG LISTA O HDZ-U I REJTINGU STRANAKA PROČITAJTE U SUBOTNJEM MAGAZINU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07