GLASOVANJE NACIONALNIH MANJINA

Veljko Džakula: Drago nam je što je Ustavni sud ukinuo pogodovanje jednoj političkoj opciji Srba u Hrvatskoj

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Srpski demokratski forum (SDF) djelomično je zadovoljan prošlotjednom odlukom Ustavnog suda oko glasanja nacionalnih manjina, ali upozoravaju da time nije riješeno pitanje političkog pluralizma unutar srpske zajednice kao ni pravo na dodatni glas manjina na izborima.

- Drago nam je što je Ustavni sud ukinuo nagodbenjaštvo i pogodovanje jednoj političkoj opciji Srba u Hrvatskoj te što je upozorio političke stranke u Saboru da ne mogu donositi protuustavne odluke . No, žao nam je što nije prihvatio da sve manjine, uključujući Srbe, dobiju dvostruko prava glasa, nego je to pravo ukinuo - rekao je Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora SDF-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

U SDF-u kažu da cilj njihovih prijedloga na Ustavnom sudu nije bio ograničavanje prava drugih manjina, nego osiguranje prava na političku ravnopravnost srpske nacionalne zajednice. To, po mišljenju SDF-a, ni nakon odluke Ustavnog suda nije postignuto, jer su vraćene odredbe “starog” Ustavnog zakona koji omogućava Srbima izbor tri srpska zastupnika po većinskom sustavu.

- Žao nam je da nam Ustavni sud nije odobrio razmjerni sustav za izbor naših zastupnika u Saboru, već se za izbore manjinskih zastupnika i dalje nameće večinsko načelo - upozorio je Džakula.

Najavio je da će se SDF uskoro ponovno obratiti Ustavnom sudu. Ovaj put vezano za stambeno zbrinjavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26