MAMIĆEV ODVJETNIK

Veljko Miljević: ‘Suglasje Tužiteljstva i obrane BiH nije uobičajeno, ali nisam iznenađen‘

Prokomentirao je pomalo začudnu situaciju sa današnjeg ročišta u vezi jedinstva obrane i tužilaštva po pitanju izručenja
Veljko Miljević
 Damir Krajac/Cropix

Veljko Miljević, odvjetnik bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića, bio je gost Dnevnika N1 Televizije.

Pomalo začudnu pravosudnu situaciju s današnjeg ročišta, u kojem su i obrana i tužiteljstvo bili složni u stavu da se nekadašnju alfu i omegu domaćeg nogometa ne izruči Hrvatskoj. Miljevića, doduše, ta situacija nije pretjerano iznenadila - premda je rijetka, nije nikad viđena.

“I mi smo imali jedno čuveno izručenje, to je bila identična situacija, da DORH nije podržao zahtjev za izručenje jedne strane države protiv našeg državljanina i DORH je na prvostupanjsku odluku koja glasi da se ne izruči naš državljanin, DORH je bio stava da ne treba izručiti. Nije ovo izolirani slučaj. Za mene ovo nije nikakvo iznenađenje”, rekao je Miljević.

Miljević je napomenuo kako je prije mjesec dana razgovarao sa svojim klijentom te mu je pojasnio da je današnja odluka jedna od solucija koja bi se mogla dogoditi, obzirom na njemu poznat stav Državnog odvjetništva BiH.

“Rekao sam da je Državno odvjetništvo BiH u dva navrata izrazilo svoj čvrsti stav da se ne podržava hrvatski zahtjev za izručenjem. Desilo se ono što je očekivano, da je Državno odvjetništvo reklo da hrvatski zahtjev udovoljava formalnim pretpostavkama, ali da jednostavno se ovo djelo u BiH sasvim drugačije tretira nego što ga to tretira Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u ovom postupku i u ovoj zamolnici za izručenjem”, veli Miljević, piše N1.

Određene radnje opisane u rješenju o provođenju istrage dogodile su se na teritoriju BiH, stoga Miljević smatra kako je isključivan mjerodavan i nadležan sud Bosne i Hercegovine.

“Prema tome, po mjestu počinjenja djela forum delicti commissi, to je uvijek primarna nadležnost kod određivanja nadležnosti za suđenje. Po toj nadležnosti za suđenje bi za takve radnje, a takvih radnji nema malo, dapače ja mislim da te radnje pretežu koje su počinjene na području BiH, čini mi se da bi tu apsolutno daleko više po pravilima međunarodnog prava za određivanje nadležnosti pretežali razlozi koje ste spomenuli, a to je da bi za suđenje u tim dijelovima bio primarno nadležan sud BiH”, završio je Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:45