TURIZAM U PANDEMIJI

Veljko Ostojić: ‘Otvara nam se opasnost za sezonu. Neke zemlje bi nam mogle zakomplicirati situaciju‘

Moramo se potruditi zemlju izvući iz tamnocrvene zone, kaže direktor Hrvatske udruge turizma

Ilustracija

 Bozo Radic/Cropix

Iako je Europska komisija preporučila da države članice procjenjuju kretanje putnika unutar Unije od veljače ove godine na temelju statusa pojedinca, a ne regije, sektor je svjestan da dokument otvara mogućnost da zemlje članice samostalno uvode strože režime, ovaj put i zbog nedovoljnog udjela cijepljenih pa smatraju da treba biti na oprezu.

Kako je za Jutarnji objasnio direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, iako još nisu potpuno jasni kriteriji po kojima će se po novome određivati status zemlje na ECDC-ovoj karti, s obzirom na to da će se gledati i razina cijepljenosti, očito je da se moramo potruditi zemlju izvući iz tamnocrvene zone.

image

Veljko Ostojić

Vladimir Dugandzic/CROPIX

"Za razliku od lani, kad smo apelirali na sektor da se cijepi, sad treba apelirati na građane jer se otvara opasnost za sezonu. Što se tiče omikrona, situacija se popravlja, no pitanje je što će biti za mjesec dana. Svi znamo da se približava Uskrs i da je turistička sezona pred vratima", rekao je Ostojić i dodao da preporuka otvara mogućnost da nam neke destinacije ozbiljno zakompliciraju prelazak granice gostima te da bismo poučeni prošlom godinom trebali napraviti sve što možemo da u sezoni što dulje zadržimo povoljnu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:16