DRUGI POGLED

VERA ČUDINA U aferi Martine Dalić pronaći će se novog materijala za istražno povjerenstvo, a još jedan incident iznenadit će premijera Plenkovića

 
 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Mijenjaju se premijeri, pod predsjednici/a Vlade, ministri..., ali se ne mijenjaju afere vezane uz njih. Toliko nas tresu njihove političke kamuflaže i ambalaže, da smo dobili treskavicu. Oni svoje 'vojne vježbe' ne izvode na poligonima, nego na živim ljudima.

Još jednu aferu ne probavimo, slijedeća stiže brže od svjetlosti. Od toga sigurno nećemo postati prosvijetljeni, nego pomračeni, a kad nam se pomrači do kraja, prema kome će tada gumeni meci, suzavac, vodeni topovi i ostala raspoloživa sredstva biti okrenuta? Čovjek se može valjati u ljekovitom blatu, ali biti svinja koja se valja u blatu zbog nečije bezočne drskosti ili bestidnosti poradi vlastitog koristoljublja, zahtjeva odgovornost.

Ovi dugoročni istražni postupci sa slobode, također su možebitna obmanjivanja, pa čovjeka lako obuzme sumnja, kako vrana vrani ipak neće iskopati oči. Narodu je dozlogrdilo gledati političke sapunice iza bodljikave žice iz svojih kaveza za ptice, dok se oni pred istražno povjerenstvo dovoze u svojim, ali (našim novcem kupljenim limuzinama), u pratnji vrlo skupih odvjetnika, odjevenih po posljednjoj modi, s osmjehom od uha do uha.

Jer, političar čak i pod sumnjom da je počinio privredni kriminal, smatra kako mora zadržati imidž. Na taj način ili skrivaju strah ili unaprijed znaju kako će njihov slučaj završiti. Ovisi, je li ih netko predao, odnosno prodao po povoljnoj cijeni, štiteći time vlastitu upletenost u slučaj ili im je slučajno šapnuo dobar svršetak. Zapravo, dubljim promišljanjem čovjek nekako stječe dojam, kako neki političari imaju svoju kristalnu kuglu u kojoj kao svaki pravi mag predviđaju osobnu budućnost. Ali, uvijek treba imati na umu, kako se u svakom predviđanju puno toga zataška ili prepusti slobodnom prijevodu.

Ništa se ustvari novo ne pojavljuje na političkom tržištu. Ali se očito pojavljuje déjà vu. Slučaj Sanader-Kosor koji je u našim mislima pao u zastaru, ponavlja se potpisom Plenković-Dalić.

Na istom mjestu, proživljavamo već proživljeno iskustvo. Ma, je li to moguće, rekao bi pok. Mladen Delić! U politici je očigledno sve moguće, dok ne spojiš muško i žensko. Politička prošlost nas uči da muški um i ženska intuicija uvijek stvore politički tsunami razorne snage, ali nas nažalost ništa nije naučio. Rad u tajnosti, tajna udruživanja, unajmljivanja raznih konzultanata… 'luda kuća' na Markovu trgu.

Jedni se znoje, drugi broje, treće sreća obasjala, a nekolicina koalicijskih partnera pala u stupor. U Saboru kao na odjelu intenzivne njege, s nedovoljno educiranih liječnika za ovaj fenomen. Gore ne može, a možda i može kad se maske skinu. Tada će svatko svoju viziju iznijeti na vidjelo.

Puno vizionara u saborskom rajskom vrtu teško će usuglasiti vizije budućnosti Vlade. Da Adam nije nasjeo na lažna obećanja opasnih namjera naše Eve, u Edenu bi život nastavio biti rajski. No, iako je iz rajskog vrta otpuzala otrovnica, hoće li njezini e-mailovi još neke znane ljude povući za sobom? I na kraju ove i svih prijašnjih političkih afera, završio političar slavno ili neslavno, politika nikad neće prestati imati magičnu moć.

Moja prognoza

U političkoj aferi gđe. Dalić pronaći će se novog materijala za istražno povjerenstvo. Još jedan incident iznenadit će premijera Plenkovića. Tada će morati donijeti konačnu odluku za sebe.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:56