DRUGI POGLED

VERA ČUDINA ZA JUTARNJI PROGNOZIRA IDUĆE PREDSJEDNIČKE I PARLAMENTARNE IZBORE Muška šaka dolazi na Pantovčak, a lice predsjednika Vlade se mijenja!

 
 HANZA MEDIA

Jezik je zaista čarolija. Taj organ bez kosti, tvorničar riječi, ponekad radikalnih, ponekad konzervativnih... general je svačijeg života. Slušamo, procesuiramo i uzvraćamo. Jezik nikad ne ostane dužan, jer on je sam svoj jamac, kreditno sposoban otplatiti svaki dug. On je vlastiti bankar, koji visinu kamatne stope prilagođava sebi, pokušavajući si na taj način osigurati budućnost bez dužničkih obveza. Hoće li tom, u našim ustima skrivenom bankaru, budućnost biti uspješna, osrednja ili izvrsna, zavisi o snalažljivosti upotrebe jezika. A snalažljivost baratanja jezikom izravno je vezana uz cilj. Cilj ne bira sredstvo, potpuno treba izbaciti iz upotrebe, zbog namjerne greške u prijevodu za lakomislene. Smislenija preinaka te rečenice bila bi 'cilj itekako zna koje sredstvo izabrati, odnosno u koga okrenuti ciljnik'.

Jer, primjena jezika kao ciljnika mnoge je srušila s vlasti, a mnoge postavila na vlast. Na jezična prepucavanja iliti pucketanja jezikom s brda Pantovčak na brdo Banski dvori već i brđani pucaju od smijeha. Da izbjegnu smrt od smijanja, brđani radije zasviraju na svoje ručno izrađene frulice, ispeku na ražnju janje ili dva, pa siti i napiti kuju planove do sljedeće svetkovine.

A kakve planove kuju gladni vukovi i majka vučica izmjenjujući jezični kurikulum u javnom medijskom prostoru? Za sljedeći mandat skupljaju glasove, glasajući se rikom. Neka glasači čuju i počuju, od Vardara pa do Triglava, čime se u Hrvatskoj hrani narod. Jezikovom juhom!

Toliko tekućine u našem organizmu uskoro će nas učiniti 'vodenim ljudima', koji će nijemo pristati na jezičnu predizbornu zamku. Strategija upotrebe jezika nadmašuje čak i strategiju vođenja vojske. Iako se veliki govornici navode kao začetnici važnih promjena, ali ne nužno i u korist pojedinca. Jer, veliki govornik ne znači uvijek biti i veliki čovjek. U tome je zamka za nas birače na idućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Već sada treba mudro odvagati svaku jezikom formiranu rečenicu onih pretendenata koji se nameću obećanjima i nadmeću pameću. Križni put na kojem su naši tragovi duboki poput manjih jama, zato jer nismo prepoznali njihovu jezičnu performansu, ne moramo iskupiti našim raspećem. 'Spasitelji' koji svoje buduće birače podmićuju dobro potkovanim jezičnim licemjerjem su poput egzorcista. Bacaju nas u trans za vrijeme trajanja kampanje, a kada ih izaberemo i trans prestane djelovati, tada mi poželimo biti njima egzorcisti.

Kako vrijeme brzo prolazi, a nas čekaju listići i kutije, na idućim izborima prije odlaska na birališta, prisjetimo se, je li predstavljeno gradivo svakog sadašnjeg kandidata bilo izvršeno po obećanom ili se obrazac obećanja prilagođavao interesu vladajuće stranke i vladajućeg pojedinca. Proučimo i predstavljeni plan i program novih kandidata, ali ovog puta od A do Ž, a ne letimično. Ako nam to bude zajednički cilj, na dan velike odluke, odaziv birača neće više biti oko 53%, nego 99%. Time ćemo odlijepiti zalijepljene nam etikete loših jezikoslovaca, dokazati im da nismo boce s porukom, nego ljudi koji su prokužili čaroliju uvjeravanja jezikom.

Koalicija naših jezika može stvoriti sretniju Hrvatsku.

Moja prognoza za iduće predsjedničke i parlamentarne izbore
  • Muška šaka dolazi na Pantovčak
  • HDZ i dalje u prednosti u odnosu na druge stranke, ali s novim vodstvom
  • Lice predsjednika Vlade i predsjednika Sabora se mijenja

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:11