IVICA LUKŠIĆ

‘Verificirat će se preminuli od covida koji su bili u akutnoj fazi bolesti, ostalima kao uzrok smrti neće pisati covid‘

‘Da se od početka pandemije broj umrlih od covida bilježio na ovaj način, broj preminulih ne bi se promijenio‘
Ivica Lukšić
 Marko Todorov/Cropix

Do sad je u Hrvatskoj zbog korone umrlo 9090 ljudi, a da bi se razlikovao broj umrlih od covida i s covidom - bolnice trebaju popunjavati dodatnu potvrdu o smrti, piše RTL.

U Kliničkoj bolnici Dubrava umrlo je više od dvije tisuće pacijenata. Kada se glada broj ukupno umrlih u Hrvatskoj, onda je to svaki četvrti. Što se tiče Hrvatske, peta je najlošija po broju umrlih u Europi.

O trenutnom stanju pandemije u Hrvatskoj, u emisiji RTL Danas govorio je Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Umrli s koronom i od korone

U odnosu na staro bilježenje umrlih s koronom i od korone promijenila se zapravo mala stvar u epidemiološkom viđenju ljudi koji su preminuli zbog covida. "Verificirat će se preminuli od covida u akutnoj fazi bolesti dok oni koji su umrli zbog neke druge bolesti, ali su bili pozitivni na covid, evidentirat će se kao umrli od te druge bolesti. Navest će se samo da je covid bio prisutan", objasnio je Lukšić.

Da se od početka pandemije broj umrlih od covida bilježio na novi, trenutni način, ravnatelj KB Dubrave kaže kako bi se broj preminulih samo evidentirao na drugačiji način, ali da bi broj preminulih ostao isti. "Mislim da se javnost ne treba s time previše zamarati. Ono što je važno je da imamo mogućnost spriječiti najteže oblike bolesti i prevenirati dolazak na respirator. To je cijepljenje. Ovo ostalo ostavimo struci da oni rasprave", kazao je ravnatelj.

"Sustav je opterećen. Mi ovdje imamo 90 bolesnika od kojih je 24 na respiratoru. Nitko od njih koji su na respiratoru, koji imaju najteži oblik, nije cijepljen. To je dovoljan podatak. U četvrtom valu se radi o nešto mlađim bolesnicima nego u drugom i trećem valu. Mi smo tu imali oko 500 bolesnika u jednom trenu. Imamo jedno golemo iskustvo i nova znanja od početka covida", poručio je Lukšić.

Hoće li KB Dubrava opet postati covid bolnica?

"U drugom i trećem valu su s nama ovdje radili kolege iz drugih zagrebačkih bolnica. Danas i druge zagrebačke imaju svoje covid intenzivne jedinice i svi zajedno na svojim odjelima zbrinjavamo covid bolesnike. Ne vjerujem da će doći do toga da bi se morala ponovno jedna bolnica zatvoriti", tvrdi ravnatelj Lukšić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07