AFERA HYPO

'Veselilo me 210 tisuće eura na računu pa nisam ni pitao odakle'

Riječ je o još jednoj aferi koja potvrđuje nekadašnje bliske veze hrvatskog političkog vrha s austrijskom Hypo bankom
Mate Granić, Davorin Mlakar, Ivo Sanader, Vladimir Zagorec, Ivić Pašalić
 HANZA MEDIA

“O honoraru se nije razgovaralo prije. Ja sam svoj posao shvaćao kao investiciju u budućnost s obzirom na to da sam Hypo banku htio pridobiti kao klijenta za budućnost. Zbog toga nikad nisam tražio honorar, odnosn o tražio da mi se obeća honorar. Zbog plaćanja u iznosu od 210.000 eura sam se na koncu veselio jer to nisam očekivao. Za zahtjevan posao koji sam odradio isplata 210.000 eura bila je primjerena.

Pretpostavio sam da taj novac dolazi od Hypo banke. Ali nisam decidirano pitao odakle je novac”, svjedočio je svojedobno na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva i nekadašnji HSS-ovac, a njegov je iskaz ovih dana objavila Hrvatska radiotelevizija. Riječ je o još jednoj aferi koja potvrđuje nekadašnje bliske veze hrvatskog političkog vrha s Hypo Alpe Adria bankom koja je izdašnim kreditima, pa i provizijama svojedobno financirala domaće političare kako bi se nametnula na našem tržištu.

POLITIČKA PODMETANJA Upravo se bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudilo zbog navodne provizije koju mu je isplatila Hypo Alpe Adria banka, Vladimir Zagorec svojedobno je uletio u biznis koji je počeo graditi upravo na kreditima te banke, ali sustigli su ga sudski procesi, pa je biznis propao. Bliske odnose s Hypo bankom imali su i Mate Granić, pa i Ivić Pašalić, čiji biznisi također nisu preživjeli krizu. Član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk jučer službeno nije želio komentirati iskaz koji je objavio HRT. Neslužbeno nam je izvor blizak njemu rekao kako smatra da taj dokument nije autentičan te da je uvjeren kako mu se na “javnoj televiziji podmeće jer je predizborno vrijeme”. Smatra da je to očito jer se spominje samo njega, a u aferu su upleteni i drugi političari jer novac je tada isplaćivan bivšem HDZ-ovu ministru i današnjem ustavnom sucu Davorinu Mlakaru te Danijelu Ropušu iz HSS-a.

PRIZNAO UTJECAJ priznao utjecaj Riječ je, naime, o sudskom postupku protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke, Josefa Kirchera, zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura. Slučaj je, naravno, relevantan i za Hrvatsku jer je tijekom istrage utvrđeno da je dio novca, 630.000 eura, završio kod nekoliko hrvatskih političara. Jedan od njih je upravo Vresk, pa HRT-ov novinar postavlja pitanje kako je moguće da Vresk, unatoč potpisanom priznanju o primanju tog novca, i dalje odlučuje o izbornim zakonitostima. Vresk je, naime, u travnju 2014. ispitan u klagenfurtskoj policiji. Policiji je priznao da je utjecao na vrh HNB-a pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci tijekom ljeta 2007. HNB je u konačnici, nakon početnog odbijanja, početkom listopada 2007. dao suglasnost za prodaju Hypo banke Bavarcima. U svjedočenju pred istražnim povjerenstvom Hypo banke 2014. Vresk je banci nudio usluge u vrhu hrvatskog pravosuđa. Pri ulasku u banku lažno se predstavio upotrijebivši ime Darko Videš, dok se Davorin Mlakar tada predstavio kao Gordan Dolović. U tom se dokumentu navodi da je Vresk na sudu rekao kako potvrđuje da je od Alexa Kropiuniga od 2006. godine do svibnja 2007. tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini.

SVJEDOCI “Ukupno sam, dakle, od Alexa Kropiuniga dobio 210.000 eura. Točnih vremena i mjesta predaje više se ne sjećam. Kod predaje novca su uglavnom, time mislim dva ili čak tri puta, osobno bili nazočni Danijel Ropuš i Davorin Mlakar”, navodi se u tom dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07