PLANOVI ZA LJETO

Veselje u BiH: ‘Pogledajte cestu i tunel koje rade Hrvati, do Makarske rivijere stići ćemo začas!‘

Ova prometnica bit će duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Kako je jučer prvi objavio Jutarnji list, Hrvatske ceste u 2024. kreću s ambicioznim planom. U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan od njih je razveselio susjede iz Bosne i Hercegovine. Naime, njime će se iz pojedinih dijelova BiH skratiti put do Makarske rivijere, njihove zbog blizine omiljene ljetne destinacije.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potvrdio je za Jutarnji list da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti većom od milijardu eura.

Projekt kojim će se skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske podrazumijevat će izgradnju ceste Ravča - Drvenik. Riječ je o spojenoj cesti od čvora Ravča na autoputu A1 do trajektne luke u Drveniku na Jadranskoj magistrali.

image

Ravča-Drvenik

/Google Maps

Ova prometnica će biti duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Veći broj hrvatskih primorskih općina je iskazao zainteresiranost za izgradnju ove ceste, kao i pojedini hercegovački gradovi, među kojima su Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg, navodi Klix.ba.

Hrvatski sabor prošlog je tjedna usvojio Financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čime je odobren taj ambiciozni plan gradnje novih prometnica. Početkom sljedeće godine očekuje se da Vlada usvoji Program građenja i održavanja javnih cesta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Time će se stvoriti formalni okvir za pronalaženje financijskih sredstava za realizaciju tih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:51