DAN ZA POVIJEST

Vesna Pusić u Bruxellesu: Ovo je prvi sastanak na kojemu sudjeluje 28 ministara!

Nekoliko ministara vanjskih poslova Europske Unije pozdravilo je rezultate referenduma u Hrvatskoj
 AFP

BRUXELLES - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić već dan nakon referenduma na kojem su se građani Hrvatske izjasnili ZA ulazak u Europsku Uniju sudjeluje s kolegama ministrima iz ostalih zemalja članica Unije na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu, javlja HTV.

To je prvi sastanak ministara na kojem sudjeluje 28 ministara. - Ovo je prvi sastanak s 28 ministara oko stola, mislim da je to veliki korak i polako ćemo napredovati dalje - rekla je Pusić istaknuvši kako je mogućnost sudjelovanja na sastancima veliki korak u odnosu na status koji je Hrvatska do sada imala.

- Svoje ću kolege obavijestiti o dvotrećinskoj većini koju su hrvatski građani dali europskom projektu, a nakon toga govorit ću o mogućnosti sudjelovanja i korištenja hrvatskih iskustava, općenito u tranziciji i u izgradnji institucija, što je relevantno za mnoge susjedske politike koje vodi Europska Unija, a govorit ću vjerojatno i o uspjehu koji smo postigli sa slovenskom stranom o dogovoru za početak arbitraže - rekla je ministrica Pusić. Jedna od tema sastanka bit će i dijalog Srbije i Kosova. Ministrica Pusić je rekla da ona u toj raspravi neće sudjelovati zbog pravila po kojem zemlja promatrač ne sudjeluje u raspravama o susjedima iz regije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da je današnji sastanak "vrlo važan jer ćemo dočekati hrvatsku ministricu Vesnu Pusić, prvi puta nakon jučerašnjeg uspješnog referenduma". - Kao što znate, Hrvatska će biti promatrač do dana pristupanja. To je veliki korak za Hrvatsku, veliki korak za Europu i veliki korak za nas sve - rekao je Bildt.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je uspješni referendum "dobra vijest za Hrvatsku, dobra vijest za Europu". Prema njegovim riječima do toga se došlo "političkom hrabrošću i velikom odlučnošću". I on je bio zadovoljan što će moći "pozdraviti hrvatsku kolegicu".

Slična je bila i izjava visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. - Vrlo sam zadovoljna rezultatima. Bit će veliko zadovoljstvo imati hrvatsku ministricu vanjskih poslova na sastanku Vijeća za vanjske poslove - rekla je Ashton.

Ministri će osim o Srbiji i Kosovu raspravljati o moćnosti uvođenja novih sankcija protiv Irana, krizi u Siriji te stanju u Egiptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55