AFERA PLAGIJAT

Vesna Škare Ožbolt tvrdi da je žrtva hakerskog napada, policija: ‘Nama ništa nije prijavila‘

Za razliku od zagrebačke policije, odgovor o detaljima “forenzičke istrage” iz tima Vesne Škare Ožbolt još uvijek nismo dobili
Vesna Škare Ožbolt
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon što je Jutarnji list u subotu otkrio da se na službenoj web-stranici (https://volimzagreb.hr/) kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Vesne Škare Ožbolt u rubrici #rješenja nalaze mnoge rečenice, pa čak i cijeli pasusi #rješenja koji su doslovce prepisani - od riječi do riječi, od slova do slova, od zareza do zareza - iz izbornog programa Mosta, objavljenog uoči lokalnih izbora u Zagrebu u proljeće 2017. godine, bivšoj savjetnici predsjednika Franje Tuđmana i ministrici pravosuđa u vladi Ive Sanadera, a sada osobi koja planira upravljati najvećim gradom u državi, poslali smo set pitanja o tome zašto su prepisali velike dijelove Mostova programa, tko je to učinio, hoće li se ispričati političkim konkurentima...

Konkretne odgovore na ta pitanja u subotu nismo dobili, ali smo zato u nedjelju dobili priopćenje iz tima kandidatkinje Vesne Škare Ožbolt u kojemu tvrde da nisu plagijatori nego žrtve - hakerskog napada.

“Prvotnom forenzičkom istragom utvrđeno da je naša službena web stranica hakirana... neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši”, poručili su.

Kako nam nisu željeli reći što su točno utvrdili, tko je istragu proveo, jesu li se obratili policiji ili DORH-u, jesu li podnijeli prijavu protiv poznatog ili nepoznatog počinitelja, u nedjelju poslijepodne Policijskoj upravi Zagrebačkoj poslali smo upit sljedećeg sadržaja:

“Danas prijepodne jedna od kandidatkinja za buduću gradonačelnicu Zagreba ustvrdila je javno kako je njena službena web stranica pretrpjela hakerski napad, te da je "forenzičkom istragom utvrđen neovlašteni pristup njezinim službenim internetskim stranicama. Neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja su mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši", tvrdi.

Dodala je da se forenzička istraga nastavlja, a da će nakon njezina završetka svi dokazni materijali biti upućeni Državnom odvjetništvu. Stoga Vas molimo da nam odgovorite na iduća pitanja: 1. Je li policija zaprimila gore opisanu prijavu od jedne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba? 2. Da li policija provodi tu, kako tvrdi, forenzičku istragu, odnosno da li je policija već krenula postupati po toj (mogućoj) prijavi?”.

Večeras nam je stigao vrlo kratak i jasan odgovor zagrebačke policije: “Poštovani, nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da Policijska uprava zagrebačka nema zaprimljenu prijavu za događaj koji navodite u svom upitu”.

Za razliku od zagrebačke policije, odgovor o detaljima “forenzičke istrage” iz tima Vesne Škare Ožbolt još uvijek nismo dobili. Odmah nakon što su u nedjelju prijepodne za sve optužili hakere pitali smo ih kada su i tko je točno obavio "prvotnu forenzičku istragu" te jesu li utvrdili tko ih je, kako kažu, hakirao? Pitali smo ih i tko je nastavio "forenzičku istragu", jesu li se u međuvremenu obratili policiji ili DORH-u, te jesu li podnijeli prijavu protiv poznatog ili nepoznatog počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09