POTVRDILI DOLAZAK

VETERANI IPAK IDU U VUKOVAR Devet udruga organizira autobuse, a umjesto očekivanih 8000, moglo bi doći i do 15.000 prosvjednika

Posljednjih je dana među braniteljima bilo dosta kolebanja oko sudjelovanja, što je izazvala Hvidra kad se ogradila od prosvjeda
 CROPIX

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi jučer je donio jednoglasnu odluku da idu na prosvjed zakazan za 13. listopada u Vukovaru koji organizira HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava.

- Svih devet članica Zbora odlučilo je da idemo na prosvjed. U skladu s mogućnostima, članovima ćemo organizirati prijevoz - rekao nam je Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora. Napominje da njihove udruge imaju nekoliko tisuća članova, no nije mogao reći koliko će ih se odazvati pozivu i protestirati radi nedovoljnog angažmana tijela kaznenog progona na procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru.

Posljednjih desetak dana među braniteljskim udrugama bilo je dosta kolebanja o tome treba li organizirano ići na prosvjed u Vukovar. Najviše kolebanja izazvala je Hvidra, odnosno njeno vodstvo, koje se distanciralo od prosvjeda, a njen predsjednik Josip Đakić prije tjedan dana izjavio je da će se pomaknuti datum održavanja Hvidrinih sportskih igara.

Jedan dan

- Igre ostaju u Vukovaru, datum još nije definiran, ali neće biti u vrijeme kad je Penava najavio prosvjed - rekao je Đakić prije tjedan dana. No, iz razgovora s članovima drugih braniteljskih udruga koji su ujedno i članovi Hvidre proizlazi da “obično” članstvo ne razmišlja isto kao i vodstvo.

Predsjednik osječko-baranjske podružnice Hvidre Damir Varaždinac rekao je da Đakić nije točno prenio zaključke Glavnog odbora. - Glavni odbor je odlučio da se sportske igre koje su se trebale održavati 12., 13. i 14. listopada pomaknu za jedan dan i održe 11., 12. i 13. listopada - rekao je Varaždinac, uz napomenu da je zaključak donesen uz jedinu ogradu, a to su mogućnosti smještaja. Neke podružnice Hvidre najavljuju da će organizirati odlazak svojih članova u Vukovar, no osječka neće biti među njima.

- Ako naši članovi žele, neka idu. Ali mi im nećemo ništa organizirati - rekao je Varaždinac.

Nema zabrane

Predsjednik Zajednice udruga Hvidra Sisačko-moslavačke županije Marko Klasan kaže kako je on osobno za to da se ide na prosvjed u Vukovar, a hoće li članovi Hvidre iz te županije organizirano ići u Vukovar znat će se, kaže, ovih dana, nakon što se održi sastanak županijske koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

- Nitko članovima Hvidre ne može zabraniti da idu u Vukovar - kaže Klasan. Autobuse i kombije za prijevoz do Vukovara organizira i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata koja ima osam tisuća aktivnih članova. Predsjednik udruge Zoran Maras kaže da će ići u Vukovar bez obzira na sve pritiske, da će svatko put platiti iz svog džepa i da ne želi politizaciju prosvjeda.

- Ne zanimaju nas političke stranke. Na skupu će govoriti samo gradonačelnik i svjedoci vukovarskih zločina. Nikakve bujance ili thompsone ne želimo tamo - kaže Maras.

Organizator prosvjeda - Grad Vukovar - očekuje oko osam tisuća prosvjednika, a kako su put u Vukovar autobusima već najavile i brojne druge udruge, poput Udruge udovica hrvatskih branitelja, moguće je da će u Vukovar 13. listopada doći i više od deset tisuća prosvjednika.

- Zovu nas iz cijele Hrvatske, razmišljamo o angažiranju dodatnog autobusa - rekla nam je predsjednica udruge Rozalija Bartolović.

Pritisci

Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi već je naveliko u organizaciji odlaska u Vukovar. Na njihovoj web-stranici istaknut je broj za zainteresirane te obavijest da je za prijevoz autobusom i ručak u Vukovaru potrebno platiti kotizaciju od 100 kuna.

- Ne bih rekao da će prosvjed doživjeti fijasko. Boli nas činjenica da se nije procesuiralo zločine - rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune.

Željko Sršan, predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, tvrdi da će biti velik odaziv međimurskih branitelja. Radi podrške prosvjedu u Vukovaru Sršan je, tvrdi, izložen pritiscima lokalnih HDZ-ovaca. Uvjerava nas da su i čelnici drugih braniteljskih udruga izloženi pritiscima, kao i da oni dolaze od resornog ministra Tome Medveda koji prijeti uskratom financiranja braniteljskih udruga.

No, ovakve optužbe na račun ministra opovrgava Miljenko Kolobarić, navodeći da Zbor udruga veterana gardijskih brigada s ministrom Medvedom jako dobro surađuje.

Na prosvjed u Vukovar ide i Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Na prosvjed bi moglo doći i mnogo aktivista inicijative “Istina o Istanbulskoj”, iz koje su već slane obavijesti volonterima - očekuju se njihovi autobusi iz Šibenika, Splita i Zagreba. U inicijativi očekuju da će na prosvjed doći najmanje od 10 do 15 tisuća ljudi iz cijele zemlje.

U Vukovar će najvjerojatnije i brojni aktivisti udruge U ime obitelji Željke Markić, koja je prije dvadesetak dana podržala prosvjed.

- Očekujem da se na tom prosvjedu čuju žrtve koje svakog dana u tom gradu susreću svoje silovatelje ili ubojice njihovih najmilijih - rekla nam je Markić. Hoće li na prosvjedu biti i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, još nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02