TUĐMANOVE I RAČANOVE BEBE

Veterani su out, na redu su mladi ljudi

Na hrvatskoj političkoj sceni došlo je do velike smjene generacija. Potvrđuju to i nedjeljni izbori za šefa SDP-ove zagrebačke organizacije, s nevjerojatnim uspjehom relativno malo poznatog i apsolutno vrlo mladog Davora Bernardića i debaklom veteranke Željke Antunović, koja se godinama šetala po najisturenijim funkcijama. U deset godina politička se elita temeljito izmijenila. Rijetkim patrijarsima čast, ali Hrvatskom danas kormilari mlada posada. Silom prirodnih zakona, ali i političkih turbulencija s pozornice je sišla ekipa koja je 2000. vodila državu.

Intenzivirani zahtjevi za novim ljudima, kao logična posljedica potrošenosti starih garnitura, izmijenili su grupni portret šefova hrvatske države. Umjesto Stipe Mesića na Pantovčaku je Ivo Josipović, vladajući HDZ i Vladu vodi Jadranka Kosor, a Ivo Sanader, ni kad se htio vratiti, to više nije uspio.

Poslije smrti Ivice Račana SDP je preuzeo Zoran Milanović; nekad, vjerovalo se, nepoderivi Milan Bandić propada.

U podmlađivanju najviše je iskoračio SDP. U Saboru ima najmlađu reprezentaciju. SDP-ovi unutarstranački izbori, koji se upravo završavaju, na čelna su mjesta lokalnih rukovodstava izbacili juniore. U HDZ-u taj se proces odvija malo sporije.

Kosor je nešto između stare i nove generacije, ali vječni Vlado Šeks i Luka Bebić i dalje su u prvom ešalonu, baš kao i devedesete.

S novim političkim liderima neminovno će se mijenjati i karakter politike. Riječ je ne samo o novim, nego dobrim dijelom i drugačijim ljudima. Formirani su u samostalnoj Hrvatskoj, nisu opterećeni prošlošću ni povijesnim rascijepima.

Nisu obilježeni ni komunističkom vlašću, niti nose frustracije njenih zatvorenika. U traumatičnim devedesetim također uglavnom nisu sudjelovali.

Nisu ni Tuđmanove ni Račanove bebe. Rasli su u barem formalno demokratskom sustavu, njima je višestranačje prirodni milje.

Europa također. Na koncu, riječ je o obrazovanoj, modernoj, u interakciji sa svijetom odgojenoj generaciji. Nerijetko su izvan politike ostvarili zavidne profesionalne karijere. S političarima novog doba i Hrvatska bi morala postati normalnija zemlja.









Generacija 2000.

Ivica Račan

Iskoristivši opće nezadovoljstvo u zemlji vlašću HDZ-a, okupio je šest stranaka koalicije i s Draženom Budišom, prvi put od 1990., doveo opoziciju na vlast. Preminuo je 2007. nakon kratke bolesti.

Stjepan Mesić

Još tada su mu govorili da je politički penzioner. On je bez stranačke infrastrukture pobijedio Matu Granića i Dražena Budišu te osvojio prvi predsjednički petogodišnji mandat. Sada je predsjednik u mirovini.

Dražen Budiša

Bez njega Račan i opozicija ne bi pobijedili. Račan mu se nije odužio podrškom na predsjedničkim izborima. Nakon svađe s Račanom izlazi iz koalicije, a ubrzo i iz politike. Radi u Školskoj knjizi i uzgaja paprike.

Slavko Linić

Glavni gospodarski mag Ivice Račana. U nekoliko navrata sanirao svog prijatelja Vrhovnika te obavio prvu fazu privatizacije Ine. Milanović ga, kao dio stare garde, maknuo sa strane. Preostala mu tek saborska klupa.

Željka Antunović

Račanova suradnica za teške zadatke: bila je ministrica obrane. Dolaskom Milanovića polako i sigurno nestaje s političke scene. Na izborima za zagrebački SDP porazio ju je Davor Bernardić, politički početnik.

Mate Granić

Tuđmanov ministar usred izborne kampanje za predsjednika 2000. izlazi iz HDZ-a. Svejedno gubi. Osniva Hrvatski demokratki centar i od tamo bježi. Sad je zauzet obavljanjem lobističkih poslova.

Ivo Sanader

HDZ traži novo lice i pronalazi ga u Sanaderu, činovniku iz Ministarstva vanjskih poslova. Čvrstom rukom čisti stranku i za četiri godine dovodi je do pobjede na izborima. Jedan od najomraženijih političara.

Ivić Pašalić

Glavni protagonist velikih afera HDZ-a. Nakon poraza na parlamentarnim izborima pokušao neuspješno preuzeti HDZ. Izvan politike je i pokušava se baviti građevinskim biznisom, ali ga sustiže recesija.

Branimir Glavaš

Sanaderu osigurao pobjedu protiv Pašalića, a nekoliko godina kasnije radi lom u HDZ-u. Nakon toga sjeda na optuženičku klupu te je osuđen zbog počinjenja ratnih zločina. Pobjegao u BiH i javlja se videolinkom.

Andrija Hebrang

S reputacijom osobe koja je rekla “ne” Tuđmanu priklonio se Sanaderu i osigurao mu podršku desne struje HDZ-a. Nakon poraza na predsjedničkim izborima ostalo mu je mjesto predsjednika stranačkog kluba.

Đurđa Adlešič

Ambiciozna prva dama oporbe prije deset godina bavila se nacionalnom sigurnosti i tajnim službama. Njezina stranka je marginalizirana, a ona se povukla i bavi se navijačima kao potpredsjednica Vlade.

Zlatko Tomčić

Još jedna zvijezda bivše vladajuće šestorke. Šef Sabora. Iako je HSS doveo na vlast nakon poraza na izborima 2003. otišao je iz vrha stranke. Ubrzo se potpuno povukao iz hrvatske politike.

Goran Granić

On i Račan bili su savršen par. Glavni operativac za rješavanje hrvatskih problema s Haagom. No, uhićenje Gotovine ostavio je HDZ-ovoj Vladi. Vratio se na mjesto šefa energetskog instituta “Hrvoje Požar”.

Goran Granić

On i Račan bili su savršen par. Glavni operativac za rješavanje hrvatskih problema s Haagom. No, uhićenje Gotovine ostavio je HDZ-ovoj Vladi. Vratio se na mjesto šefa energetskog instituta “Hrvoje Požar”.













Generacija 2010.

Jadranka Kosor

Bivša radijska voditeljica, sljedbenica Tuđmana i Sanadera preuzela je Vladu kada je potonji bez objašnjenja pobjegao. Iako su joj davane male šanse, uskoro će proslaviti prvu godišnjicu u premijerskoj fotelji.

Zoran Milanović

Bivši diplomat MVP-a. Legenda kaže da ga je Račan na smrtnoj postelji nominirao za svog nasljednika. Uspio se riješiti Bandića i SDP-ovih seniora. No, ima problema s javnom percepcijom lidera ujedinjene oporbe.

Vladimir Šeks

Jedino on ne posustaje. I prije deset godina i danas Šeks je blizu vrha. U HDZ-u nema nikoga tko bi ga mogao nadomijestiti. Uvijek je u taboru pobjednika. Doveo je Tuđmana, Sanadera i Kosor. Tko je sljedeći?

Mirando Mrsić

I Milanović ima svog liječnika za politiku. Josipoviću je vodio pobjedničku predizbornu kampanju, ali je odbio ponudu da mu bude na čelu Ureda. Draži su mu saborska fotelja i liječnička praksa u slobodno vrijeme.

Davor Bernardić

Trideset mu je godina i pobijedio je Željku Antunović na izborima za šefa SDP-a u Zagrebu.Iskoristio je sinergiju dvojice oponenata: u politiku ga je doveo Milan Bandić, a u Sabor gurnuo Zoran Milanović. Spretno.

Darinko Kosor

Nekadašnji mladi lav HSLS-a. Nakon teškog poraza zagrebačkog HSLS-a gotovo nestao iz politike. Naslijedio Đ. Adlešič i retorički zauzeo čvrst stav prema HDZ-u. U dogovoru s HDZ-om maknuo Vojkovića iz CO-a.

Ivo Josipović

Još jedan dokaz da narod traži nova lica. Političar pospana nastupa koji se bavio pravnim finesama i Haagom. Postao je predsjednik RH pobijedivši agresivnog i ambicioznog Bandića. Vodi ratove s Kosor.

Darko Milinović

Jedan od političara koje je izmislio Sanader. Doveo ga je u državnu politiku, a ovaj ga je bezuvjetno podržavao. Do dolaska Kosor. Loš zakon o umjetnoj oplodnji i reforma zdravstva na kraju bi ga mogli koštati karijere.

Gordan Jandroković

Nakon Sanadera ni premijerki njegovo sivilo nimalo ne smeta. Nekoć je bio šef kabineta bivšeg premijera i savršeno je odgovarao modelu ministra koji možda nešto radi ali ništa ne pita. Šef je zagrebačkog HDZ-a.

Ivan Šuker

U Sanaderovom HDZ-u bio je prozvan Pašalićevim kadrom i gurnut pred političku propast. Sad je jedan od glavnih ljudi premijerke Kosor. Kreator je gospodarske i fiskalne politike te pobjednik nad Polančecom.

Josip Friščić

Nakon 7 godina vladanja Koprivničkom županijom uspio je zasjesti na čelo HSS-a, dovesti stranaku na vlast, a sebi priuštiti mjesto potpredsjednika Sabora. Seljaci ga ne vole jer im, eto, nije dovoljno dao.

Tomislav Karamarko

Nekoć u nemilosti HDZ-a, jer je istraživao mutne poslove stranačkih ljudi, Sanader ga je pozvao u pomoć kako bi uveo reda u policiju i našao ubojice Ive Pukanića. Predsjedniku se zamjerio zbog osiguranja.

Marina M. Dropulić

Bivša dugogodišnja zagrebačka gradonačelnica, prometnula se u jednu od najjačih političarki. U rukama drži građevinu, plinovode, a uskoro će preuzeti i strane investitore. K. Žabec













Nakratko bljesnuli pa zatim nestali

Stjepan Ivanišević - jednogodišnji Račanov ministar pravosuđa. Otišao je u anonimnost gdje predaje na fakultetu.

Ana Stavljenić - Rukavina - također kratkotrajna ministrica. Otišla zbog afere Baxter.

Damir Polančec - nekad ministar gospodarstva. Danas iz Remetinca preko odvjetnika prijeti cijeloj Vladi.

Bianca Matković - za Sanadera je dovodila u red neposlušne ministre, a danas je izolirana u Ministarstvu gospodar-stva.

Kolinda Grabar Kitarović - Sanader ju je maknuo s mjesta ministrice, a Mesić joj izborio mjesto veleposlanice u SAD-u.

Ivica Kirin - ministar unutarnjih poslova koji je podnio ostavku nakon zajedničkog lova s Mladenom Markačem.

Pave Župan Rusković - ministrica turizma kojoj je politika brzo dozlogrdila te je dala ostavku i vratila se u Dubrovnik.

Dragan Primorac - mislio je da može biti predsjednik države pa je izgorio. Politika je za njega završena priča.

Vlasta Pavić - Račanova zamjena za Milana Bandića koja je bila kratka vijeka. Bandić se vratio, a Vlasti se zameo svaki trag.

Ivan Šimonović - iako je reformu pravosuđa daleko dogurao, UN mu je draži negoli borba s Brammertzom i domaćim tvrdoglavim pravosuđem.

Ana Lovrin - ministrica pravosuđa koja je samo pričala o reformi.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:47