SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Veterina donijela odluku o optuženom profesoru, provjerili smo kakva je situacija na ostalim fakultetima

Odlučeno je da je profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i narušio ugled Fakulteta
Veterinarski fakultet
 Darko Tomas/Cropix

Stegovno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu donijelo je odluku vezanu za profesora tog fakulteta kojeg je više bivših i sadašnjih studentica optužilo za seksualno uznemiravanje, javlja Dnevnik.hr.

Povjerenstvo je odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta.

- S obzirom na to da se mora ispoštovati daljnja procedura, odluka Povjerenstva za stegovnu odgovornost zaposlenika još uvijek nije punovaljana. Ona se prosljeđuje na daljnje postupanje Etičkom povjerenstvu Veterinarskoga fakulteta radi davanja mišljenja, a u skladu s 29. i 30. čl. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, pojasnili su u odgovoru sa zagrebačke Veterine za Dnevnik.hr.

Riječ je o profesoru s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju koji je suspendiran i protiv kojeg je u siječnju pokrenut stegovni postupak nakon prijava o seksualnom uznemiravanju i vrijeđanju studentica. Opisivale su kako ih je dotični profesor na vježbama ponižavao i dobacivao im neprimjerene komentare sa seksualnim aluzijama. Njegovi ispadi sežu sve do 2008. godine, a prijavljen je i 2018., no tada se nije pokrenuo nikakav službeni postupak.

- Profesor se osobito usmjeri na pojedine studentice, koje onda kontinuirano provocira te izaziva konflikte. Primjerice, odbija potpisati zadaću iz ambulantne klinike i odbija potpisati indeks, iako su svi formalni uvjeti za to zadovoljeni. Zadržava indeks više dana, te studentica više puta mora dolaziti kod njega na razgovor kako bi dobila potpis. Pri tome je izložena provociranju i neugodnim komentarima, neprimjerenim pitanjima privatne prirode, neutemeljenim optužbama da je krivotvorila zadaću ili potpis nastavnika, insinuacijama da je studentica u intimnom odnosu s drugim nastavnikom, stoji u mailu iz 2018. godine, a tu su i pritužbe da je jednu od studentica profesor kontinuirano zvao na mobitel, dok je drugoj, koja je bila u automobilu, blokirao put svojim automobilom.

- Sada smo poslali službenu prijavu dekanu, koju su nam tri djevojke potpisale imenom i prezimenom, a šest ih je htjelo ostati anonimno. Pritužbe se odnose na period od 2008. do 2019. godine. Predana je i izjava dva muška djelatnika fakulteta koji su potvrdili neke od događaja, kako ne bi ispalo da smo mi osjetljive i/ili ne znamo prihvatiti zezanciju, rekla nam je u siječnju bivša studentica.

- Jedna kolegica je ispričala kako joj je ovaj profesor jednom prilikom otkopčao grudnjak preko zelenog odijela kakvo moramo nositi na praksi. Rekla je da se osjećala vrlo poniženo i da joj je bilo jako neugodno, rekla nam je sugovornica.

Nakon ove odluke Stegovnog povjerenstva s Veterine, provjerili smo u kojoj su fazi postupci na ostalim fakultetima.

Na Akademiji dramskih umjetnosti Povjerenstvo koje je osnovano nakon vala velikog broja prijava seksualnog uznemiravanja je procesuiralo sve prijave, osim jedne koja je pristigla naknadno pa je njezina obrada u tijeku, kaže nam docentica na ADU Jasna Žmak. Sve su probleme i procese sabrali u jedan dokument, a dekanica Franka Perković Gamulin bi ovih dana trebala održati sastanak na kojem će se, prema zaključcima iz tog dokumenta, odučiti što će biti s devet profesora protiv kojih su podnesene prijave, a koji su još uvijek zaposlenici Akademije.

- Do sada je jedna osoba udaljena s nastave, a jednom vanjskom suradniku ugovor nije produžen, odnosno otkazana mu je suradnja – kaže Jasna Žmak.

Prijave, govori, više ne pristižu u visokom intenzitetu kao što je to bio slučaj na početku vala u kojem su studentice progovorile o slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na fakultetima.

- Prije nekoliko tjedana smo dobili još jednu prijavu, no situacija se sada stišala – kaže docentica Žmak.

Sveukupno je na njihovu radnu skupinu bila pristigla 31 prijava.

- Potaknut time, ADU je na svojem webu dodao stranicu nismotrazile.adu.hr – govori, dodajući da je na webu detaljno objašnjen postupak prijave, razjašnjena su same definicija seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja...

Na edukaciji se radi i kroz druge projekte; u suradnju s Klubom studenata FPZG-a održana je online tribina o uznemiravanju na radnom mjestu i u obrazovanju, u suradnji sa Ženskom sobom educirani su i profesori...

Slična je situacija i na Akademiji likovnih umjetnosti. Tamošnji dekan Tomislav Buntak kaže da se očekuje da će Povjerenstvo, također osnovano nakon početka pokreta kojeg su brojni nazivali fakultetskim #MeToo pokretom, kroz iduća dva do tri tjedna završiti svoj dio posla, pa će se, shodno njihovim zaključcima, krenuti u provođenje eventualnih disciplinskih mjera za konkretne slučajeve.

- A nakon toga će se slučajevi, ako za to postoji osnova, proslijediti drugim službama koje su za to nadređene – kaže Buntak.

- Na temelju zaključaka Povjerenstva ćemo odlučiti koji tip mjera će biti poduzet prema kolegama i kolegicama koji su apostrofirani i za koje se utvrdilo da su optužbe upućene prema njima ozbiljne i istinite. Još se ništa ne zna, ali mogu reći da će nekih sankcija najvjerojatnije biti – kaže Buntak.

Na Filozofskom fakultetu malo se govori o trenutnom stanju s prijavama. Predsjednica tamošnjeg Povjerenstva Anita Lauri Korajlija kaže da su članovi ovog tijela potpisali ugovore o tajnosti, pa ne želi iznositi previše detalja o samome procesu.

- Mi smo završili svoj dio posla, čeka se još dekanova provedba mjera – govori o situaciji na fakultetu na kojeg je pristiglo 13 prijava.

- Filozofski fakultet ima, kao jezgra društvenih i humanističkih znanosti, nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, pa tako i seksualnog. Unatoč promjenama u upravljanju Fakultetom u posljednjih godinu dana, Fakultet je odmah po primitku prvih prijava reagirao. Na temelju odluke Fakultetskog Vijeća, formirao sam povjerenstvo za zaprimanje i procesuiranje prijava, sastavljeno od stručnjaka, uz studentske pravobranitelje. Povjerenstvo je zaprimilo 13 prijava protiv 6 sadasnjih ili bivših zaposlenika Fakulteta. Povjerenstvo je sve predmete već procesuiralo i donijelo svoje mišljenje, prema kojem sam kao trenutni o.d. dekana dužan postupiti. Svi su predmeti dovršeni - napisao nam je v.d. dekana na Filozofskom Miljenko Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45