EKSTREMNI UVJETI

VETERINAR SAVJETUJE: KAKO ZIMI POMOĆI ŽIVOTINJAMA 'Neodgovornog vlasnika uvijek prijavite! Neka institucije dalje odrade posao. Jer to moraju!'

 
 Profimedia, FACEBOOK

Nakon što je posljednjih nekoliko dana val ekstremne hladnoće doslovce "okovao" Hrvatsku, svjedočili smo primjerima brutalnog zanemarivanja životinja, koje je za neke, nažalost, završilo kobno.

Stječe se dojam kako nemali dio javnosti i dalje nije dovoljno senzibiliziran za dobrobit ljubimaca pa smo za mišljenje i savjet upitali upravo one koji su u tematiku najbolje upućeni - veterinare.

Društvene mreže zgrozio je slučaj njemačkog ovčara iz Zaprešića koji je zavezan na lancu spavao u snijegu, a svega nekoliko dana poslije pisalo se o izgladnjelim konjima kraj Trogira, kao i o hororu na privatnome posjedu u Budrovcima kraj Đakova, gdje je jedan magarac, zbog agonije koju je proživljavao, morao biti eutanaziran, a druga dva su, zajedno sa svinjama, od polagane i bolne smrti spašeni u posljedeni trenutak, i to zahvaljujući angažmanu TV urednika i voditelja Antuna Ponoša.

A što nam je o ovoj uznemirujućoj temi rekao Krunoslav Pužar, dr.med.vet., suvlasnik specijalističke veterinarske prakse @vet (At Vet) u Zagrebu, prenosimo u cijelosti:

- Recidivisti su najgori. Ponovljeni slučaj ekstremnog zanemarivanja životinja samo dokazuje kako u našem sustavu, nažalost, ništa ne funkcionira. Vlasnik ima životinje, svi to znaju, svi šute, on glumi i tako sve dok životinje ne uginu u najgorim mukama...

, Image: 310790162, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

Postoji znanost koja proučava držanje i dobrobit životinja, a svaki vlasnik trebao bi znati barem osnove.

Zima kao godišnje doba nije problem - ali hladnoća jest! Ekstremni uvjeti zahtijevaju ekstremne mjere. Organizam ima povećane potrebe i u skladu s tim treba poduzeti određene korake. Životinje moraju imati zaklon!

- Obavezno se mora smanjiti količina vlage u prostorijama gdje životinje borave - provjetravanje u zimskim uvjetima sprječava smrzavanje vode na koži i stvaranje smrzotina. To su opsežni, bolni, patološki procesi koji zahtijevaju hitnu intervenciju veterinara.

Ujedno, provjetravanjem se ventilira zrak od loših plinova nepogodnih za zdravlje tih istih životinja. Zrak može biti hladan, ali mora imati što manji udio vlage!

- Ležišta je potrebno zaštititi od ledenoga vjetra, propuha i snijega kako bi životinje mogle pronaći zaklon, ako temperatura padne na vrlo niske vrijednosti (ispod -10 stupnjeva Celzijevih). Slama u debljem sloju također dobro štiti.

- Neophodna je i redovita opskrba vodom - dehidracija je zimi jako česta pojava. Smrznuta voda ili hladna do te mjere da je životinje ne mogu piti dovodi do niza poremećaja u organizmu. Stupanj dehidracije povećava se pri dužoj izloženosti hladnoći i smanjenom udjelu svježe vode.

, Image: 312393253, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Ilustracija / Profimedia, Alamy

- Adekvatna prehrana koja sadrži sve potrebne nutrijente i više kalorija omogućuje normalno, fiziološko funkcioniranje organizma. Ako su životnje vani, potrebno im je smanjiti udio vlažne komponente hrane, a povećati udio suhe komponente hrane kako ista ne bi bila podložna smrzavanju.

- Informirajte se o vrsti životinje koju imate! Neke, naravno, dobro podnose vrlo niske temperature, a neke ne. Većina ih ne podnosi. Ako su životinje vani, nikako im se ne smije ograničavati mogućnost kretanja i traženja suhog i toplog zaklona. Morate im ga ponuditi u skladu sa Zakonom, ali i ljudskosti - kao dobar vlasnik. Kao što je rečeno, voda i hrana trebaju se češće davati i provjeravati da obroci nisu smrznuti.

Zimi se u organizmu događaju mnogi procesi - većina njih je, naravno, fiziološka i organizam se sam priprema za hladne dane - deponira se mast, životinjama raste podlaka, no događa se i puno drugih promjena koje su nevidljive oku, a sve kako bi se životinje zaštitile od vanjskog hladnog utjecaja.

Ipak, nikako ih nemojte ostavljati duže vrijeme na hladnoći, pogotovo ekstremnoj, i pružite im adekvatan prostor, hranu i vodu.

FACEBOOK

Psi na lancu u Hrvatskoj nisu jednaki psima na lancu na Aljasci, osobito ako se ne radi o, primjerice, aljaškom malamutu, nego njemačkom ovčaru ili još bolje, engleskom seteru. Takvi psi mogu uginuti pri niskim temperaturama zbog pothlađivanja i smrzotina. Prvo stradavaju najizloženiji dijelovi tijela poput uški, nosa, šapa, repa, no zatim slijedi pothlađivanje. Usporavaju se fiziološki procesi u organizmu, što može rezultirati smrću.

Zamislite samo koju bol životinje trpe zbog hladnoće, zamislite glad i žeđ... Ako možete, oslobodite psa s lanca i pružite mu dom. Vlasnika prijavite. Neka institucije dalje odrade posao. Moraju. To im je dužnost.

I pazite na svoje ljubimce, kao i na životinje na ulici, koje ondje nisu završile svojom krivicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:55