NIJE PROTIVNO ZAKONU

Veterinarski fakultet demantirao tvrdnje da su odbili Fuchsov doktorat kao nezakonit

Iz Veterinarskog fakulteta ističu da nisu ‘decidirano odbili skandinavski doktorat‘

Navode da su ga decidirano nostrificirali te da to nije protivno tadašnjem zakonu

 Cropix/

Veterinarski fakultet demantirao je u četvrtak tvrdnje tjednika Nacional da su odbili skandinavski doktorat ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kao nezakonit, navode da su ga decidirano nostrificirali te da to nije protivno tadašnjem zakonu.

"U tjedniku Nacional od dana 12. 9. 2023. objavili ste na naslovnoj stranici sljedeću informaciju: "Veterinarski fakultet 1989. decidirano odbio skandinavski doktorat aktualnog ministra znanosti kao nezakonit". Navedena informacija u cijelosti je netočna", stoji u demantiju Veterinarskog fakulteta.

image

Radovan Fuchs, hrvatski znanstvenik i ministar znanosti i obrazovanja

Darko Tomas/Cropix

Iz Veterinarskog fakulteta ističu da nisu "decidirano odbili skandinavski doktorat" nego su decidirano nostrificirali skandinavski doktorat Radovana Fuchsa, i to rješenjem od 4. siječnja 1990.

Fakultet ističe da to nije protivno tadašnjem zakonu, jer zakonom nije bila isključena mogućnost nostrifikacije diplome stečene po skandinavskom modelu.

Pri odluci o nostrifikaciji rukovodilo se, napominju, tumačenjem zakona po osnovi volje zakonodavca, a volja zakonodavca bila je omogućiti nostrifikaciju onih diploma koje opravdavaju zvanje doktora po svim standardima. Pritom je posebno uzeto u obzir i da se radi o zahtjevnom procesu doktoriranja koji je proveden na renomiranom i uglednom svjetskom sveučilištu Uppsala u Švedskoj, danas rangiranom kao 23. sveučilištu u svijetu

Naposljetku, rješenje o nostrifikaciji postalo je pravomoćno i konačno te ne postoje zakonski kriteriji temeljem kojih bi se to rješenje dovelo u pitanje, stoji između ostalog, u demantiju Veterinarskog fakulteta.

Dodaju da autor članka nema kvalifikacije niti raspolaže informacijama temeljem kojih bi mogao preispitivati znanstvene kriterije i značenje sadržaja samog doktorskog rada koji je predmet odluke Veterinarskog fakulteta, pa se o tim pitanjima nisu željeli očitovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:56