HDZ-ov KANDIDAT

Vice Mihanović o HOS-ovoj bojni nazvanoj po ustaškom pukovniku: ‘Dao bih im nagradu Grada Splita‘

Ustaški pukovnik Rafael Boban po kojem je postrojba dobila ime poznat je po ratnim zločinima
Marko Skejo i Vice Mihanović
 Tom Dubravec/CROPIX

HDZ-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika Vice Mihanović, jučer je na sučeljavanju kojeg je organizirao Dalmatinski portal, na pitanje bi li kao gradonačelnik Splita podržao da se IX bojni HOS-a nazvanoj po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu dodijeli nagrada Grada Splita, kazao da bi osobno takvu inicijativu podržao.

Mihanović je ustvrdio da su to ljudi "koji su vodili obrambeni rat da bismo mi imali hrvatsku državu i da bismo mi sjedili danas ovdje".

Njegov protukandidat, Ivica Puljak, na isto je pitanje izbjegao odgovoriti kazavši: - Ako dođe takav prijedlog, vidjet ćemo kako će biti.

Podsjetimo, pripadnici IX bojne HOS-a poznati su po tome što svake godine na 10. travnja na splitskim ulicama prirede zloslutni performans kojim obilježavaju obljetnicu proglašenja Pavelićeve NDH.

Paradiraju gradom obučeni u odore ustaške crne legije s rukom podignutom u fašistički pozdrav, a pri postrojavanju koje predvodi zapovjednik postrojbe Marko Skejo (s karakterističnim brčićima kakve je nosio Adolf Hitler), uzvikuju ""Za koga - za Poglavnika!" te "Što smo mi - ustaše!".

Ustaški pukovnik Rafael Boban po kojem je postrojba dobila ime, poznat je po ratnim zločinima, posebno onima počinjenim u Podravini 1944. gdje je naređivao likvidacije civila i ratnih zarobljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:50